Avertisment de la Ministerul Sănătății: „Este un moment de cotitură”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, spune că e nevoie de noi măsuri pentru că „situația nu e roz”, iar spitalele sunt supraaglomerate. „Cred că încet-încet această libertate nu ne-o vom mai putea permite”, spune ea.

Secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan, a declarat, la Digi 24, că e nevoie de noi măsuri pentru că numărul de infectări noi și decese din cauza COVID-19 e tot mai mare.

„Cred că încet-încet această libertate nu ne-o vom mai putea permite. Cred că este momentul în care sunt necesare niște pași suplimentari, pentru că situația nu este roz. Mă impresionează mesajele venite din țară sau discuțiile pe care le avem cu colegi din țară sau din București care ne spun . Am pornit de la 800 – 900 de paturi, spre 1.000 de paturi de terapie intensivă ocupate într-un timp foarte scurt, peste care noi tot adăugăm pacienți grav. Situația în țară nu este liniștitoare”, a spus Andreea Moldovan.

Aceasta spune că „trebuie să înțelegem cu toții (…) că este un moment de cotitură în care trebuie cu toții să fim conștienți că trebuie să avem grijă”.

Întrebată când și-ar dori să intre în vigoare noi măsuri de restricție, secretarul de stat în MS a spus că ar vrea ca acest lucru să se întâmple „cât de repede”.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a declarat că în prezent, în România sunt 1.456 de paturi de terapie intensivă. Marea problemă o reprezintă resursa umană, a precizat ea.

„Avem în momentul de față 1.456 de paturi de terapie intensivă, cu promisiunea și acțiunea de a se crește și mai mult acest număr de paturi. Aici aș vrea să fac o nuanță: am vorbit cu DSP-urile din țară și apoi cu managerii spitalelor din țară atât pentru paturi de terapie intensivă, cât și pentru paturi de terapie acută. În aceste paturi de terapie acută ajung pacienții care sunt deja cu forme severe de boală, dar care nu necesită intubație și ventilație mecanică și cărora trebuie să li se aplice un protocol de tratament cu oxigen cu presiune crescută, dar nu intubație. Aceste paturi pot fi relativ mai ușor identificate, astfel încât am avut un număr mai mare de astfel de paturi pe care urmează să le punem în funcțiune”, a spus dr. Andreea Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că o parte din paturile de ATI au fost deja puse în funcțiune, iar o altă parte urmează ca zilele următoare să fie puse în funcțiune, cele mai multe fiind găsite în spitale mici din țară, în vreme ce locurile în ATI, la spitalele din reședințele de județ, lipsesc sau sunt foarte greu de găsit.

„Nu sunt foarte multe paturi de terapie intensivă rămase libere pentru că trebuie să înțelegem un alt fenomen: fiecare val al acestei pandemii a lăsat în urmă un număr de pacienți în terapie intensivă, pentru că un pacient, în momentul în care ajunge în terapie intensivă și supraviețuiește bolii care l-a adus acolo, poate să aibă o evoluție prelungită, ceea ce înseamnă că staționarea în terapie intensivă este prelungită și estimăm că la fiecare pacient o astfel de prelungire poate să ajungă până la o lună de zile”, a spus dr. Moldovan.

Aceasta afirmă că deși s-ar mai putea găsi paturi de terapie intensivă, mare problemă o reprezintă resursa umană.

„Am putea crește oricât de mult numărul de paturi ATI, putem aloca în spitale unde pot să fie prize de oxigen, se pot organiza astfel de paturi. Avem și aparatura necesară, pentru că avem ventilatoare la dispoziție, ceea ce este un lucru extrem de important. Însă ceea ce este deficitar și cu ce ne confruntăm în prezent este resursa umană. Pentru că personalul de terapie intensivă, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare de curățenie e un personal care deja e supraîncărcat în mare majoritate de un an de zile”, a mai spus dr. Andreea Moldovan.

În prezent în secțiile ATI din țară sunt, spune dr. Moldovan, între 1.000 și 1.500 de medici, între care și medici pensionari și rezidenți de ani mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

  1. Duduia vorbeste dupa protocol. Este pacat ca doctorii adusi la butoane nu au curajul si demnitatea de a gandi cu capul lor si a se exprima in consecinta. La o adica exista si alternativa demisiei daca vrei
    sa ramai vertical fata de propria-ti constiinta . Doamna doctor Flavia a parut foarte credibila cand a afirmat ca dupa atata scoala si experienta personala isi gandeste schemele de tratament singura. Pacientii salvati de ea sunt totusi o realitate. Si nu este singurul medic in Romania care ignora protocolul tratand pacientii la domiciliu si ferindu-i astfel de a mai aglomera spitalele mortii.

  2. Jigodiile cu mitraliera în spate si cu Satan in suflet vorbesc despre impotenta impotentilor cu secera, ciocanul, seringa in mana si corectitudinea politică în minte, asa ca sa-si desavarseasca actele de terorism in masa. Genocid scrie pe fruntea voastra.

  3. Daca medicii ar respecta programul de lucru si nu s-ar duce dupa 3 ore la cabinetul privat sau la alte treburi sigut ar exista si personal.

  4. Nu pricep neam de ce nu baga ,,eroi de prima linie,,in sectii ati de pe alte sectii care stau goale ,macar daca ai trimitea pe astia din urma in somaj tehnic pentru a face economie la buget.In loc sa faca ture de cate patru ore cu ,,eroii,,disponibili din sistem,astia baga la inaintare rezidentii si voluntarii pentru ca apoi sa raga in strada ca vor lefuri mai mari.Rusine,bre.O alta probema care a cazut greu tuturor e ca sindicatele minune fac greve doar cand e vorba de bani,nu s-a vazut un protest al sindicatelor in toata tara ca bolnavii non-covid mor prin fata spitalelor in timp ce spitalele stau goale si ,,eroii ,,freaca menta.Doar lucram la stat,nu? Timpul trece,leafa merge,noi cu drag muncim.Ps.in comparatie cu 2019,in 2020 am avut cu 50 de mii de decese mai mut..Probabil astia sunt bolnavii non-covid care au avut interzis de la ,,ingerii din prima linie,,sa intre in spital si sa beneficeze de actul medical.Bre,asa ceva se cheama genocid medical.Dupa pandemie vom avea cu siguranta un ,,Nurnberg,, medical,atunci nazistii au incercat sa scape pe motiv ca ,,au urmat ordinele,,Fuhrer-lui .Ghinion.

  5. A trecut un an de zile de la recunoașterea faptului că virusul e printre noi, s-au luat, și în genere respectat, măsuri (igienă, purtarea măști, distanțarea ‘socială’, carantină, vaccinare) și ce vedem (conform declarațiilor oficiale) numărul îmbolnăvirilor crește (vin sărbătorile pascale (?!), atunci este timpul să se înțelegă că, așa cum mulți o spun, trebuie să ne obișnuim să acceptăm/trăim în prezența sa. Vaccinul nu tratează, deci, este necesar găsirea tratamentului, se pare că acest lucru nu figurează în planul ‘dezaxaților lumii’.

  6. Vine, vine caarantina!
    Totuşi această minciună cu covidu nu este nici pe departe cea mai mare şi, deocamdată, nici cu multe victime. Gândi-ți-vă la cele două războaie mondiale numai, la schimbările de regimuri (de fațadă, cei ce conduc din spate fiind aceiaşi).
    Dac-ar fi să învățăm ceva folositor din istorie ar fi că fiecărei generații, pt a nu apuca să-şi tragă sufletul şi a vedea de fapt pe ce lume trăieşte,cine trage de fapt sforile, i se dau 2-3 de crize mari şi multe altele mai mici, toate plănuite.

  7. Situația este dramatică. Cei care se regăsesc în burdihanul teroristei Sosocloaca nu au gândire sănătoasă. Răgetele coltoasei, necivilizaței, trisoarei sunt păcăleli. E un calvar sa fii în preajma acestei contagiuni cu gură lugubră. Și de ce oare nu o ia nimeni pe nebună exaltată de ceafa? Dacă ragetele patachinei, ignarei Sosocloaca se pot numi patriotism, înseamnă că s-a dus naibii totul.

  8. Biata de ea ce sa zica…e delegata sau e de legat …vladut doarme linistit pe salariu de ministru ea vorbește ce o duce mintea…ca nu e roz..ca nu e libertate si ca e cotitura…un vocabular de papagal vopsit…si prost sau proasta.Cand cade pastele , ati aflat, duduie ?..mai întrebați- o pe doctorița Grosan ca va invata ea meserie…nu mai irosiți banii statului si mars la munca nu la microfoane, fandosito!

  9. dintr-un jurnalist: De ce nu ne raportam la tarile unde a scazut numarul de cazuri, de ce am schimbat raportarea ca sa creasca scriptic numarul de cazuri?
    Biologic cum explica asa zisii specialisti care au pendulat intre a INTERZICE folosi Aspirina si acum spune ca previne si trateaza. Intre medicamentul X, Y, Z ba sunt bune ba trebuie evitate…fenomenul de „valuri”
    Cum se explica biologii cresterea desi aprox. un milion au facut boala, iar altii aprox doua milioane au primit vaccin, cum de creste in loc sa scada mai ales ca orice viroza, gripa are o perioada de manifestare si apoi dispare de la sine?
    Ca si povestea „stiintifica” dupa care VIRUSUL se „SFORTEAZA dupa ora 22”, face ochi si gura si ataca pe oricine ii apare in cale in afara de salariatii care intra sau ies din tura, de bolnavii care au o urgenta la farmacie, etc.

  10. Daca tace, pare un înger sanitar venit în delegație la București. Când vorbește constați că este chiar „un Arafat cu fusta”, ceva mai atenta la exprimare. O figura feminină și feminista a plandemiei, ” securitatea dezinfecției cu zâmbetul amar al profitului pe buze”…Fiind cea mai septica in explicatii ar trebui că „organele” sa o așeze direct in pozitia de „ministru al sanatatii, al igienei și al terapiilor intensive”! Pe langa masculii grobieni,secături globaliste fara școala temeinică, dr. Andreea a mai învățat ceva in tinerețea ei liniștită, romantica, fara griji planetare!

  11. Vlad Voiculescu, ministrul care … NU ESTE de vreme ce și-a delegat atribuțiile, vizitele sale cad, de drept, în sarcina corpului de control, despre competență, nici vorbă !

  12. Plandemia oferă firmelor noii Securități oportunități mari de a-și multiplica profiturile din sectorul Pharma,servicii medicale, asigurări de sănătate etc.Covid-ul e mai mult decât o maladie pasageră. Se prezintă tot mai insistent ca un business în expansiune, ce se dilată funest de la o zi la alta. O alianță obscură de securiști cu vocabular medico- legal a ajuns să conducă o populație inertă cu o autoritate absolută. De unde îi vine aceasta forţă şi cum reuşeşte ea să paralizeze orice nevoie de rezistenţă a celor care încă mai pun preţ pe noţiunea de libertate, rațiune ,patriotism? Mesajele zilnice transmise populației în ultimul an ascund o certitudine: cei care controlează dictatorial deciziile cruciale privind Romania, ne obligă să ne îngrozim prin propaganda ” sanitara”. Trăim într-o ţară condusă prin şantaj!

  13. Cu adică aveții probleme cu “resursa umană”? Chemați-o repede pe Păsărica Lăți-Lungilă, doamna Raluca Turcan să facă voluntariat după orele de ministeriat. O să vedeți că precum fetele moldovence din filaturile comunismului de tristă amintirea care deserveau mai multe mașini, și ochii plini de lumini (sclipici) ai doamnei Raluca pot sta de veghe și lungile-i brațe pot deservi mai multe paturi de la ATI. Să-mi fie iertată asocierea năroadă despre ceva cu care nu este de glumit.

  14. Sper sa nu se intample acest lucru , dar unii din cei care nu iau in serios avertismentele ministerului sanatatii le vor crede numai daca vor ajunge ei sau cineva apropiat ca pacienti in ATI . Din pacate din cauza lor pandemia se va prelungi cu 1 – 2 ani cu decesele aferente. Sper sa ne trezim la realitate pana nu este prea tarziu, si sa nu mai comentam daca nu suntem specialisti in domeniu. Pandemia nu este un meci de fotbal sau o disputa politica, domenii la care conform traditiei se pricepe oricine. Acum meciul se joaca pe vieti pierdute.

  15. Opinia Dr Rashid Buttar despre ce se ascunde în testele PCR ….www.incorectpolitic.com/testul-criminal-covido-escrocheria-si-vaccinarea-mascata-s-au-descoperit-nanoparticule-in-testele-pcr/

  16. Mirel Curea, dr. de la Infectioase Iasi care nu s-a imbolnavit intr-un an de activitate in linia I a facut dupa vaccinare…
    De ce nu ne spun cati din cei vaccinati au fost declarati Covid?

  17. Ce ai facut Bobita ? Ai lasat lesa prea lunga a pandemiei, si ai scapt-o din mana ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.