Anexarea Crimeei a lovit crunt în finanţele Rusiei

Economia Rusiei s-a contractat cu aproape 2% în primul trimestru din 2015 din cauza anexării Crimeei în primăvara anului trecut, a scăderii preţului petrolului pe piaţa internaţională şi a sancţiunilor impuse de Occident Moscovei. Informaţia a fost dezvăluită de premierul rus Dmitri Medvedev, într-o alocuţiune ţinută în faţa Parlamentului rus. Conform acestuia, impunerea de sancţiuni ca urmare a „revenirii Crimeei la Rusia” a provocat scăderea veniturilor din export cu 25 de miliarde de euro, adică 1,5%, însă cifra ar putea creşte până la finele acestui an.

Dmitri Medvedev a atras atenţia că prognozele pentru acest an indică o scădere abruptă de până la 5% a PIB-ului Rusiei, dacă barilul se menţine la preţul de 60 de dolari, după ce anul trecut s-a înregistrat o creştere de 0,6%. „Rusia plăteşte preţul pentru alipirea Crimeei de la Ucraina”, a afirmat premierul rus. Acesta a precizat că cel mai grav declin a fost înregistrat la finalul anului trecut şi la începutul lui 2015, dar a dat asigurări că situaţia a început să se stabilizeze. „Nu trebuie să existe nicio iluzie. Astăzi, ne confruntăm nu doar cu efectele pe termen scurt ale crizei: dacă presiunea externă va creşte, iar preţul petrolului va rămâne la un nivel scăzut pentru ceva vreme, atunci va trebui să ne dezvoltăm în cadrul unei noi realităţi economice, care ne va testa puterea în totalitate”, a mai spus Medvedev.

Provocarea momentului pentru puterea de la Moscova este aceea de a ţine rubla în loc, să nu se înregistreze o apreciere sau depreciere excesivă. „Moneda noastră se apreciază acum, ceea ce nu este rău pentru unele sectoare ale economiei. Dar această evoluţie afectează exporturile, astfel încât suntem interesaţi ca rata de schimb a rublei să fie pe deplin predictibilă, evitându-se o apreciere sau o depreciere excesivă”, a explicat premierul rus.

Moneda naţională a Rusiei s-a apreciat în cursul acestei luni de mai multe ori, urcând la cel mai înalt nivel începând cu luna decembrie, în contextul stabilizării cotaţiilor petrolului şi al scăderii cererii pentru valută.

Multe companii din Rusia întâmpină mari dificultăţi în exterior pentru că sancţiunile Occidentului le-au tăiat accesul la finanţare.

Zilele trecute, preşedintele Vladimir Putin a spus că „alipirea Crimeei” la Rusia a fost una din cele mai mari realizări ale ţării sale, alături de Olimpiada de iarnă de la Soci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.