Arafat răspunde criticilor: ”Care e problema în final?”

Reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară au criticat Strategia de consolidare şi dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă 2024-2030 propusă de DSU şi prezentată pe site-ul MAI, considerând că propune perpetuarea unui sistem nefiresc în care există două autorităţi sanitare – Ministerul Sănătăţii şi DSU. De altfel, Ministerul Sănătăţii nu se află printre ministerele care trebuie să avizeze proiectul. Şi Comisia de specialitate ATI din Ministerul Sănătăţii a criticat Strategia de consolidare a rolului DSU propusă de Raed Arafat, reproşând că ministerele Sănătăţii şi Educaţiei nu au fost incluse în circuitul de avizare şi că documentul accentuează inadvertenţele, suprapunerile de drepturi şi responsabilităţi între DSU şi celelate autorităţi, ceea ce va agrava tensiunile existente în sistemul sanitar românesc. Comisia consideră că proiectul de HG prin care este aprobată strategia este ”inacceptabil ca formă şi fond” şi propune retragerea lui.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a reacționat după criticile aduse proiectului Strategiei de consolidare şi dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă 2024-2030. Arafat arată că nicio altă instituţie nu va fi afectată, din punct de vedere financiar, de această strategie şi crede că cei care critică strategia nu au citit-o. Printre cei care l-au atacat pe Arafat a fost și postul România TV.

”Vreau să subliniez câteva aspecte în acest sens pentru că consider, în primul rând, că cei care au scris aceste reacţii – şi aici mă refer la Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF care reprezintă rectorii celor şase universităţi clasice de medicină şi Societatea de Anestezie şi Terapie Intensivă din România, în frunte cu domnul profesor Sădesc şi domnul profesor Bubenek, înţeleg că au făcut această adresă – şi care se referă la Strategie, dar sunt convins că nici unii, nici alţii nu au citit-o înainte să se refere la ea. E un lucru foarte obişnuit, cineva ridică un semn asupra unui document, agită pe toată lumea, începe toată lumea să reacţioneze, dar, când îi întrebi de fapt dacă au citit documentul, vă asigur că mare parte a celor care au acceptat să iasă cu acest document nici măcar nu ştiu ce scrie în strategia noastră, în strategia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, cele două scrisori se referă la strategia care elimină Ministerul Sănătăţii de la avizare, la segregarea medicinei de urgenţă, la modul în care încercăm că punem mâna pe medicina de urgenţă ş.a.m.d., lucruri pe care le-am mai auzit şi acum un an, acum un an jumătate şi se repetă şi, din păcate, nu au absolut nimic cu realitatea”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat, miercuri, pe reţelele de socializare.
El a explicat că DSU are obligaţia, în primul rând prin programul de guvernare, de a stabili o strategie de dezvoltare după care instituţia să se ghideze pentru următorii ani.
”Acest lucru nu încalcă cu nimic nici universităţile, nici Ministerul Sănătăţii, nici măcar nu impactează finanţarea, nu impactează nimic din ce scriu scrisorile celor două entităţi, Societatea de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Grupul G6 al rectorilor de medicină”, a arătat Arafat.
Înainte de a fi publicată strategia, documentul a fost realizat la nivelul DSU, trimis la Unitatea de Politic Publice a Ministerului Sănătăţii, acolo luându-se decizia cine ar trebui să avizeze.
”Mai ales pe partea medicală, noi am intrat pe câteva aspecte unde menţionăm întărirea pregătirii continue profesionale a personalului medical din cadrul Unităţilor de Primiri Urgenţă, Serviciilor de Ambulanţă şi a personalului pe care îl coordonăm, lucru pe care îl facem şi în ziua de astăzi, chiar am găsit fonduri europene şi am implementat cursuri fără precedent în România pentru a creşte calitatea actului medical de urgenţă”, a spus şeful DSU.
Acesta a adăugat că ”Unităţile de Primiri Urgenţă nu au fost furate niciodată de la spitale, de la Ministerul Sănătăţii”, ci, conform reglementărilor, fac parte din spitalele în care se află, fiind secţii ale acestora care se subordonează managerilor, el subliniind că nici nu a existat intenţia de a schimba acest aspect.
Potrivit lui Arafat, aceste unităţi sunt locurile unde ”se pot muta dezastrele din prespital”, cum au fost situaţiile de la Colectiv sau Crevedia, iar strategia se referă la îmbunătăţirea pregătirii personalului, dar nu la preluarea sau monopolizarea acestei pregătiri, care se face în colaborare cu ministerul de resort şi cu alte instituţii, lucru deja legiferat.
”Sunt lucruri legiferate, nimic nou. Degeaba avem scandaluri când aceste lucruri există şi este practicat de ani de zile. Nimic nou. Acuma, scandalul rectorilor şi scandalul Societăţii de Anestezie şi Terapie Intensivă este de neexplicat decât prin faptul că doresc ei să schimbe sistemul şi s-au trezit că acum au găsit un moment. Sau cineva i-a indus în eroare, asta este mai probabil, şi a spus că Arafat sau Ministerul de Interne sau DSU-ul face ravagii şi preia sistemul şi-l distruge şi-l termină şi totuşi nu este nimic adevărat din acest punct de vedere”, a explicat şeful DSU.
El a dat exemplul zecilor de medici pregătiţi în medicina de urgenţă în străinătate, al cursurilor finanţate din fonduri europene prin IGSU pentru pregătirea personalului din diverse niveluri, întrebând: ”Chiar vă supăraţi pentru că găsim bani şi pregătim oameni pe gratis? (…) Atunci care e supărarea rectorilor şi care e supărarea tuturor că DSU-ul se implică în aceste lucruri?”.
”Care e problema în final? Unde deranjăm în acest sens? Asta nu pot să înţeleg. Iar faptul că suntem non-convenţionali… nu suntem convenţionali, nu suntem cu doctorate, suntem pe linie de instructori, de formatori, nu de cadre didactice, aşa cum e şi în Statele Unite şi în alte părţi. Care e problema, dacă totuşi lucrurile merg bine şi dacă totuşi s-a dovedit că stăm bine şi dacă totuşi s-a dovedit pe plan european şi internaţional că suntem respectaţi? Ce deranjează? Asta nu pot să înţeleg”, a mai spus Raed Arafat.
El a făcut referire şi la dotările din fonduri europene de care beneficiază sistemul de medicină de urgenţă, arătând, în acest context, că, în opinia sa, ”cei care comentează nu ştiu nici 10% din activităţile” pe care DSU le întreprinde.
Arafat a subliniat că implementarea strategiei de dezvoltare a DSU nu afectează, din punct de vedere financiar, nicio altă instituţie.
”Nimeni nu zice că o să furăm de la cineva bani, că o să luăm de la cineva bani sau că o să afectăm pe cineva, dar într-adevăr, comparativ cu cursurile care, de regulă, se ţin de universităţi contra cost, pentru partea de formare continuă DSU nu are acest deziderat, îi asigurăm pe toţi că nu vom intra pe activităţi de a taxa cursanţii care vin, noi lucrăm altfel”, a spus Arafat.
El a prezentat rezultatele unor studii care arată gradul ridicat de mulţumire cu privire la activitatea personalului din urgenţă, arătând că cele mai mari nemulţumiri sunt legate de timpul ridicat de aşteptare în Unităţile de Primiri Urgenţe, dar multe alte aspecte, cum ar fi amabilitatea personalului, modul de comunicare, rapiditatea intervenţiilor echipajelor sanitare mobile, identificarea problemelor şi tratarea acestora sunt foarte apreciate de către pacienţi.
Arafat a mai spus că ”sistemul care deranjează pe unii nu e făcut nici pentru mine, nici pentru rectorii de la ATI”.
”Toate aceste date pe UPU, pe Ambulanţă, pe SMURD ne arată că sistemul mulţumeşte populaţia. Dacă sistemul mulţumeşte populaţia, strategia noastră vine să întărească acest sistem, eu nu pot să înţeleg nici reacţia rectorilor şi mai ales nu pot să înţeleg nici măcar reacţia colegilor de la Anestezie-Terapie Intensivă. (…) Nu avem nicio problemă: vor să o avizeze şi alţii, să plece să o avizeze şi alţii, au de comentat, să vină, dar important este să nu o blocheze, pentru că este nevoie de ea”, a conchis Raed Arafat.
VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Alrahat a dat ordin sa nu mai fie primiti in spital bolnavi . Cei cu urgente ereau tinuti fara tratament 2 zile pana venea rezultatul la covid. In 2 zile mureau.

  2. Guvernele vin și pleacă, la fel și președinții, Arafat e veșnic, suținut de ‘dezaxații lumii’.

  3. Arafat trebuie să răspundă pentru ce a făcut în pandemie, și oricum el nu este bun nici măcar de șef de cârciumă

  4. Dle Arafat,
    Ma indrept catre un muribund care protesteaza in institutie deluxe. Meseria ma obliga sa-l asist pana la sfarsit.
    Cei care fac scandal, nu cumosc nici medicina, nici management, nici a face diferenta macar intre cauza si efect.
    Nu va faceti griji in privinta mea! Eu nu va judec. Eu ma judec pe mine.
    Daca Ciutacu mai are dureri, se poate adresa medicului de familie. Fumator este, de iesit din minti isi iese, daca va injura este pentru ca are slow mind.

    Pentru ca intram in linie dreapta, va urez calde Sarbatori Fericite!
    Si sa stiti ca aveti toata sustinerea celor care inca mai miscam!
    God bless!

  5. Eu cred că universitarii sunt supărați că nu mai pot ei organiza cursuri de perfecționare pe bani, doctorii având acum și alternativa de cursuri gratuite. Îl respect pe doctorul Rafila, dar cred că ar trebui să pună capăt conflictului dintre el și dr Arafat.

  6. PĂI CUM,MĂ ROMÂNILOR VERZI -ÎNCĂ NU L-AȚI OMORÂT?(DUPĂ LEGEA STRĂMOȘEASCĂ-NICIO FAPTĂ BUNĂ NU RĂMÂNE NEPEDEPSITĂ!) –FĂRĂ ACEST OM ROMÂNIA NU AVEA SERVICIU DE URGENȚĂ! POATE ERA MAI BINE-RUMUNIA SCĂPA DE CÂTEVA MII DE PENSIONARI ȘI BOLNAVI ĂI SISTEMELE SE MAI UȘURAUȘSALARIILE CREȘTEAU,SPECIALELE CREȘTEAU…. PE EL ..MĂ!!!

  7. @UN_OM:
    M-ai numit descreierata. Iti aduc aminte ca ai te-ai asezat in scaun ca un boss fluturand banii in fata mea si numindu-mi actiunea slabuta.
    Arafat nu e vesnic, ci etern. Adica tot cam pe-acolo.
    Asta presupune pentru tine sa faci economie de energie ca sa nu te epuizezi. Ia o vacanta, cumpara-ti brad sau sanie, fa cumparaturi sau pur si simplu lalaie prin casa/birou!
    Poftim idee: fii bucatar! Pregateste de sarmale, cozonac si piftie!
    Ocupa-te de tine!
    Mediteaza cum ai inceput!

  8. Dai în Arafat, dai în tine, dai în fabrici și uzine! Normal, Arafat e agent CIA la post.

  9. Reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară au criticat Strategia de consolidare şi dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă 2024-2030 propusă de DSU şi prezentată pe site-ul MAI, considerând că propune perpetuarea unui sistem nefiresc ————–Dupa cum judeca acest individ Arafat ,toti cei care au criticat strategia propusa de el sint niste nulitati care nu stiu nimic.Mai are si tupeul broscoiul asta sa le spuna cu nu au citit strategia lui si asta este motivul pt. care nu sint de acord.De multe ori m-am intrebat cine il tine in brate pe acest broscoi, care isi bate joc de romani ?

  10. „Doamna” Arafat e de neatins,cu toate ca e neales de romani,e „sefu” alogen uns de purtatorii de kipa in colonia Romania!

  11. Au murit zeci de mii de oameni? Nicio problema in ochii genocidarului.

  12. Sa răspundă pentru morții de comorbidități, dar trecuți la Covid19, lăsați fără tratament specific, pentru torționarii din spitale din acea perioada! Inchisoarea trebuie sa îi țină zeci de ani! Toți cei care l-au sprijinit sunt urâți de romanii de rând, care nu cred in medicii politruci!

  13. Au pus clanurile arabe bilionul de $ pe masa PSD sa fie plantat omul lor acolo ?
    Hai mai lasati-o cu profesionalismul si Serviciul de Urgente ca nu tine in RO, trebuia sa ramina acolo unde a produs valoare medicala reala, daca a produs.

    Eram socat de abilitatea oratorica a acestui individ in a vorbi vorbe de ne ametea cu discursuri patetice de se umezeau toate fufele tinute in casa la vederea capului ras si lucios si zice-se care inspira virilitate, stia sa evite orice critica si estima evolutia pandemiei fara sa aiba habar de boala asta sau sa existe vreun studiu credibil, predictii si masuri asa la fenta si intuitie dupa cum varia graficul ala, asta daca era ceva adevarat pe acolo.

    Nu draga doctore, romanii nu isi devoreaza binefacatorii si nici eroii, pentru ca nu esti nici unul nici altul, mai ales dupa pandemia asta.

  14. Problema sistemului medical din Romania nu este DSU. Acest departament merge foarte bine si este apreciat de toata lumea.
    Problema este in mediul spitalicesc. In camerele de urgenta in care stai cu orele pana vine un doctor sa te vada. In saloanele spitalelor neigienizate corespunzator, lipsa medicamentelor lipsa de profesionalism si empatie a unor cadre sanitare, in lipsa echipamentelor de investigatie moderne si nu in ultimul rand lipsa personalului medical specializat.
    Degaba te aduce ambulanta la spital in 15 minute daca stai in urgente 6 ore ca nu are cine sa te vada.
    In timpul pandemiei DSU a avut atributii in aducerea pacientilor la spital nu in medicatia acestora.
    Nu Arafat a decis ce/cate vaccinuri sa comande sau ce schema de tratament trebuia aplicata.
    In primele luni ale pandemiei, cand nimeni nu stia cum sa protejeze populatia, cum sa tratezi bolanvii s-au luat niste masuri extreme (spalarea strazilor, etc), amintiti-va „luptele” care se dadeau pentru aprovizionarea cu masti, manusi, cobinezoane, dezinfectanti. In acele momente am fi platit oricat ca sa avem la timp si in cantitati suficiente materialele respective.
    In acele momente ne felicitam ca suntem in UE si ca avem prioritate in achizitionarea vaccinurilor fata de alte tari din Afara UE.
    Acum cand am scapat si am vazut ca unele masuri au fost excesive vrem sa ii crucificam pe cei care erau factori de decizie atunci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.