„Arsenie. Viaţa de apoi”. Degeaba s-a opus Arhiepiscopia Sibiului

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” va avea a doua proiecţie sold-out în 1 noiembrie, după cea din 17 octombrie de la Sibiu, interesul fiind în continuare foarte mare pentru acest film despre care Arhiepiscopia a spus că ar trebui interzis, informează un comunicat de presă.

„Este Filmul de Miercuri prezintă ‘Arsenie. Viaţa de apoi’, un documentar în regia lui Alexandru Solomon. Pornind pe urmele călugărului într-un pelerinaj fictiv, filmul îşi călăuzeşte publicul, cu umor şi fantezie, prin haosul lumii moderne. Proiecţia va avea loc miercuri, 1 noiembrie, de la ora 20,00, la Sala Mică a Centrului Cultural ‘Ion Besoiu’. Biletele s-au epuizat în câteva zile de la anunţarea evenimentului. Filmul ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca împreună cu douăzeci de pelerini aleşi în urma unui casting. Povestit prin ochii credincioşilor, observaţi de un regizor necredincios, acest road movie surprinde realitatea puterii socio-economice a Bisericii într-o lume care nu mai are de ales decât să creadă în miracole”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Este Film.

Prima proiecţie a documentarului „Arsenie, Viaţa de apoi” a avut loc în 17 octombrie, în prezenţa regizorului Alexandru Solomon şi a unuia dintre producători, Ada Solomon, în cadrul Festivalului Astra Film. Atunci, Ada Solomon a declarat, după proiecţie, că scandalul iscat în jurul acestei producţii cinematografice o face să-i înţeleagă pe români mai puţin, în condiţiile în care „cantitatea de ură, de murdărie pe care a primit-o fără drept de apel şi câteodată la nivel foarte personal e greu de dus”.

Prezent la proiecţie şi la discuţiile de după, regizorul Alexandru Solomon a precizat că acest scandal a fost „surprinzător”, dar că „este o dezbatere bună”.

„Ce poate fi mai surprinzător ca Arhiepiscopia Sibiului să îşi pună problema ce e un documentar. Niciodată filmul documentar nu ar fi ajuns să fie dezbătut de Arhiepiscopie, de Patriarhie, de tot felul de instituţii, care mai de care, PSD Sibiu, PNL Arad. Nici nu ştiau că există genul. Acum au aflat. Şi şi-au pus problema: este un documentar sau nu este un documentar? Păi foarte bine. Este o dezbatere bună”, a spus Alexandru Solomon.

Acesta a mărturisit că „se aştepta la reacţii contrare” legate de filmul său.

„M-am străduit cu toate puterile mele să fac un film care să nu jignească şi care să nu rănească credinţa oamenilor. Nu e vorba despre asta”, a precizat Alexandru Solomon.

Arhiepiscopia Sibiului a criticat documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” într-o scrisoare deschisă publicată înainte de prima proiecţie a filmului la Sibiu, pe site-ul Mitropoliei Ardealului şi acuză că „filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe”.

Arhiepiscopia Sibiului dă de pământ cu filmul „Arsenie…”: „Profanează”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. nu am treaba cu biserica, nu stiu ce sta la baza acestui articol, nu am vazut filmul – doar trailer-ul – si nu arata si suna deloc bine ce am vazut acolo, in trailer. felul in care sint puse acele intrebari nu e ok : icon sau icoana? proroc sau escroc? dandy sau sihastru? sfint sau influencer? adica … indiferent cine a fost omul asta si ce a facut – bine sau rau – intrebarile astea sint mai mult decit malitioase.

    • Apreciez felul în care evaluați valoarea acestui film. Nu l am văzut și nu voi cheltui bani pentru a l viziona. Consider ca nu merita sa vad o mizerie de film unde valorile umane sunt batjocorite

  2. ne le place Sfantul Ardealului.
    Le plac doar banii incasati de la Prislop. Pelerinaje, cazare, masa, icoane, etc.
    Comparati simplitsatea mormantului acestui OM, cu averile popesti…
    Sii apoi, prea multa propaganda si strigaturi, lasati oamenii sa mai si gandeasca!!

  3. Pe vremuri era Malizia, astazi e Cenzuria, nume de apa din toaleta. Astept Delatoria.

  4. Articol tendentios, film tendentios, facut de un alogen. Sibienii, pe langa ca majoritatea sunt greco-catolici, sunt si fuduli, o caracteristica a prostului.

  5. Film realizat de romanii Alexandru Solomon şi Ada Solomon, care mistocareste credinta:)))Si mai sunt unii care se intreaba de unde atata antiderapant in societate

  6. Cred că încep sa am probleme cu imaginația:tot încerc sa-mi închipui sala plină ,in Sibiu, de Ziua Tuturor Sfinților și nu reușesc deloc!

  7. Acesta nu este un documentar, așa cum ipocrit susține Alexandru Solomon, ci o blasfemie. Creația unui ateu care are o satisfacție patologică în a jigni creștinii ortodocși și sfinții neamului românesc.

  8. Dacă și „măscăreala” asta mai poate fi numită documentar, vai de ea cultură 👎🏻🤮!
    Cât despre credință, le doresc tuturor celor care râd astăzi pe seama „pupătorilor de moaște” să nu fie nevoiți să cunoască din nevoie și disperare ce putere, câtă mijlocire și câtă întărire poți primi din partea Sfinților.
    Noi rămânem cu CREDINȚA și cu Sfinții alături de care pășim pe căile vieții spre mântuirea sufletelor noastre.
    Cine vrea, poate rămâne cu așa zisul „documentar”!
    Lumina Mântuitorului să ne lumineze viața și sufletele♥️.
    DOAMNE AJUTĂ 🙏🏻!
    AMIN🙏🏻🙏🏻🙏🏻!

  9. Solomonii astia, impreuna cu mungii si cu murarii ar merita o ” vizita ” ca la Charlie Hebdo.

  10. Blasfemiatorii,ateii și toți nihiliștii au boala lor mintală și sufletească!Problema este că sunt prea mulți cei care se vor duce să vadă această mizerie blasfemiatoare.Acolo este problema.Dacă în sală nu ar fi niciun spectator sau telespectator,atunci acești antihriști ar rămâne necunoscuți în lumea lor morbidă.Din păcate sunt prea mulți cei care se vor duce.Vorba unui mare duhovnic” judecăm pe Dumnezeu că nu ne ajută dar noi Îi întoarcem spatele cu totul”Și Îl hulim și batjocorim prin toate metodele acestei lumi așa zisă civilizată!Dar de fapt suntem mai sălbatici ca cei din Epoca de Piatră🤮

    • Toata sala are cam 100 locuri, proiectia este de Ziua Tuturor Sfintilor,nici nu puteau s-o puna mai bine!Chiar sunt curios cu cine se umple sala.

  11. Nu s-a opus degeaba. Este o mărturisire, iar la Judecată vom vedea.

  12. Oare BOR-ul nu vrea sa afle parerea a 98,1 % din populatia acestei tari in care s-au facut wc-uri cu clopotnita ? Oare nu s-a remarcat faptul ca sectiile de politie au avertizat popimea sa reduca la jumatate durata si intensitatea clopotelor, ca deranjeaza mediul inconjurator ? Viitorul popalailor este sumbru, de 30 de ani se chinuie Dan Ilie … sa faca rost de surse de bani sa-si plateasca oastea paramilitara in sutane. Doar imbracamintea retardata dovedeste ca sunt la un subsol al societatii, mai jos nu exista, decat intre 6 scanduri.

  13. Ce documentar ?Unde te poti documenta in mistocareala si bataie de joc la adresa unui sfant !A iesi din anonimat prin asemenea mizerii denota o incapacitate crasa de ate afirma prin subiecte serioase ,ramanandu-ti doar scandalul si mizeria pe care te poti baza in viata ta ! ramane o intrebare ! Oare credinciosii au facut asemenea mizerii la adresa ateilor,atei ce vin din negura comunismului !

  14. @in CARD we trust,Lasa „acesta tara” sa-si vada de traditii cum stie, nu profeti aiurea ca nu esti profet!cat tot ii dai inainte cu parerea populatiei,cred ca 98,1 % din populatia tarii nu are nici o problema cu modul cum bat clopotele, restul de 1 si ceva poate sa se planga cand or bate la ore nepotrivite, cum ar fi de exemplu noaptea.

  15. Deci va bagati si voi in niste chestii doar stiti ca Sfantul Ardealului iti cunoaste pana si gandul pana si ora cand vei muri.. La asemenea filme iti trebuie un certificat de la culte si Bor nu poti sa faci la plezneala… Ati vazut ce moarte teribila au avut tinerii care radeau de Salvator la casa Hasdeu… Nu va jucati cu Adevarul… Zefireli asa a facut a cerut acord papistasilor. Ascultați porunca nu lua in desert!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.