Assad rezistă: spionajul german stabileşte legături cu serviciile siriene

La aproape cinci ani de la izbuncirea războiului civil din Siria (soldat cu moartea a cel puţin 250.000 de oameni, cu peste 4 milioane de refugiaţi şi peste 7 milioane de dislocaţi în interiorul ţării), statele occidentale care au insistat în tot acest timp pentru înlăturarea regimului Assad par să ajungă să accepte cooperarea.

Vestul semnalează reluarea relaţiilor, cel puţin pe termen scurt, cu regimul sirian al lui Bashar al-Assad. După ce secretarul american de Stat John Kerry s-a deplasat la Moscova în cursul acestei săptămâni pentru a pregăti negocierile internaţionale privind Siria, cotidianul german Bild a publicat vineri un material în care arată că Germania este pregătită să înceapă colaborarea în plan informativ cu Siria lui al-Assad. Bild citează surse anonime din cadrul serviciului german de informaţii externe – BND.

“Agenţia de spionaj a Germaniei colaboreaza din nou cu serviciul secret al preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a face schimb de informaţii legate de militanţii islamişti”, scrie Reuters citând Bild.

“Citând surse bine informate, cel mai citit ziar german spune că agenţii serviciului de spionaj BND au început să meargă regulat la Damasc pentru consultări cu colegii lor sirieni”.

Bild mai spune că BND doreşte să aibă un cap de pod la Damasc, unde agenţii germani vor avea poziţii permanente. Acesta ar putea fi primul pas către redeschiderea ambasadei germane, închisă în 2012. Agenţia rusă Sputnik scrie că “relaţiile diplomatice au fost rupte în urmă cu trei ani, când ministrul de Externe de atunci, Guido Westerwelle, l-a expulzat pe ambasadorul sirian în Germania, iar ambasadorul german la Damasc a fost rechemat în ţară şi ambasada a fost închisă”.

Informaţiile publicate de Bild vin în contextul in care Germani a anunţat oficial că se va implica militar în conflictul din Siria, prin trimiterea unei nave de luptă care să acţioneze împreună cu portavionuil francez Charles de Gaulle, iar apoi urmeaza sa trimită şi circa 1.200 de militari şi câteva avioane de luptă. Se pare că misiunea agenţilor BND este de a stabili canalele de comunicare care să fie folosite în cazul în care vreun avion de luptă este doborât, iar pilotul trebuie recuperat pentru a nu fi ucis de jihadişti sau de miliţiile aşa-zis moderate.

Stabilirea unei legături între serviciile regimului Assad si BND şi posibila adoptare de către Germania şi Franţa a unui ton mai conciliant în ce priveşte Siria, ar pune SUA într-o situaţie delicată. În chestiunile europene (economice sau privind Ucraina), Parisul şi Berlinul au înclinat deseori către linia urmată de Rusia, iar acest lucru s-ar putea repeta şi în Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.