Toader trebuie să-i arate obrazul

Augustin Lazăr uită că a fost numit procuror general printr-un abuz al Codruței

De fiecare dată cînd îl văd pe Augustin Lazăr urcînd crăcănat scările Parchetului General, îmi aduc aminte cum a ajuns el să fie șeful acestei instituții. Din păcate, mulți dintre cei care-l susțin se pare că au uitat un lucru elementar: Augustin Lazăr a fost numit procuror general în urma unui grav abuz al DNA și al Codruței Kovesi, prin care, în ianuarie 2016, s-a deschis un dosar penal predecesorului său, Tiberiu Nițu, dosar care ulterior a fost clasat chiar de cei care l-au întocmit! De bună-credință, Tiberiu Nițu a demisionat, pentru ca nimeni să nu spună că ar putea influența ancheta, însă, după clasarea dosarului, nimeni nu a răspuns pentru abuzul suferit.

Așa a ajuns Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României, fiind numit de Klaus Iohannis doar la cîteva luni după demisia lui Tiberiu Nițu! Dacă ar fi avut un gram de onoare, toți cei care l-au batjocorit pe Tiberiu Nițu trebuiau să-și repare singuri greșeala: „Taica Lazăr” să plece înapoi la Alba Iulia, Kovesi să-i ceară scuze lui Tiberiu Nițu, iar Iohannis să-l repună imediat în funcție după ce dosarul deschis de DNA a fost clasat!

Din păcate, nici unul dintre cei menționați ca autori ai abuzului prin care Augustin Lazăr s-a văzut cocoțat în postul de procuror general n-a făcut apel la onoare, ceea ce demonstrează că întreaga operațiune a fost pusă minuțios la cale tocmai pentru ca în fruntea Parchetului General să fie adusă această marionetă care s-a „remarcat” profesional în absurdul dosar al „Brățărilor dacice”, brățări pe care numai „Cromoplatinul” crede că le purtau femeile din vremea lui Decebal sau Burebista cînd se duceau la Bamboo!

De atunci, asistăm la un adevărat circ mediatic pe care-l oferă Augustin Lazăr atunci cînd se contrează cu Tudorel Toader, ministrul Justiției. Simplul fapt că îndrăznește să pornească această dispută este de domeniul umorului, căci acum toată lumea a aflat că Tudorel Toader știe carte, spre deosebire de Augustin Lazăr, care este un „habarnist” profesional! Este de notorietate scena de la CSM, cînd Toader prezenta raportul prin care solicita revocarea Codruței Kovesi, iar Augustin Lazăr a încercat de cîteva ori să demonstreze că „regulamentul” poate să bată „legea”! A rămas, desigur, repetent în fața ministrului, care, în final, ironic, i-a spus: „Bine, o să-ți explic altădată”!

Crede cineva că Augustin Lazăr s-a simțit rușinat după acea ședință a CSM? Nici vorbă, căci, la fel ca în vorba populară, a dovedit că este consecvent!

Ultima ispravă a lui Augustin Lazăr se derulează chiar în aceste zile, după ce ministrul Tudorel Toader a emis această OUG prin care pune capăt valului de detașări ale unor procurori care au fost aduși la DNA sau la DIICOT pentru a executa ordinele șefilor lor implicați în execuții politice!

În loc să fie mulțumit că această OUG îi dă posibilitatea să scape de „lupii tineri” aduși de Kovesi și să aibă de acum încolo profesioniști cu experiență în structurile pe care le conduce, Augustin Lazăr a sărit de fund în sus, bazîndu-se pe plasa de siguranță pe care i-o oferă chiar președintele Iohannis prin declarațiile sale.

Dar care sînt modificările introduse prin această OUG împotriva cărora se revoltă Augustin Lazăr, avîndu-l ca ecou pe Klaus Iohannis? Să le vedem pe cele mai importante:

Legea 303/2004, art. 44 al. 3 și Legea 242/2018, art. 1, pct. 58, prin adăugarea al. 3, ind. 1:  „Pentru a fi promovați în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

Art. 54, al. 1 din Legea 303/2004 se modifică astfel: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii-șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Numai cineva care nu vrea un corp profesional cu experiență și o bună conduită morală la nivelul Ministerului Public ar putea să fie atît de vehement împotriva acestor modificări! Practic, OUG a lui Tudorel Toader încearcă să pună capăt abuzurilor grosolane ale fostei DNA, condusă de Codruța Kovesi, despre care nici Augustin Lazăr și nici Klaus Iohannis n-au vorbit niciodată. Aceste abuzuri au fost făcute în concret tocmai de procurorii aduși prin delegație, fără vechimea necesară, care au executat orbește ordinele doar pentru a-și păstra salariile pe care le puteau pierde prin încetarea detașării!

A-l acuza pe Tudorel Toader că aceste modificări sînt făcute pentru Liviu Dragnea (adică va pleca „Veverița” din DNA, ca și cum instituția ar depinde doar de rămînerea sa în funcție) reprezintă nu numai o blasfemie din partea lui Augustin Lazăr, cel care a fost adus în fruntea Parchetului General prin acel abuz al Codruței Kovesi, ci expresia unei gîndiri retrograde a unui procuror comunist, obișnuit să parvină prin tot felul de metode oculte.

În această atmosferă ocultă, în care cei care au păstorit abuzurile DNA au semnat protocoale cu SRI sau le-au apărat cu strășnicie în spațiul public, mă și mir că Tudorel Toader a reușit s-o dea afară pe Codruța Kovesi, să promoveze legile justiției și, iată, acum, să împiedice principalul mijloc prin care „Sistemul” își asigurase funcționarea „cîmpului tactic” în Justiție!

Cu aceste succese uriașe din timpul mandatului său de ministru al Justiției, Tudorel Toader ar putea totuși să-i arate obrazul lui Augustin Lazăr, amintindu-i că inclusiv funcția pe care încă o mai deține este tot rezultatul unui abuz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu inteleg ce asteapta lumea de la acest Lazar, care nu a absolvit decat scoala profesionala de pus placheuri la maieuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.