Avertisment: Taxa de solidaritate taie din pensiile viitoare

Guvernul intenționează să strângă un miliard de euro de la OMV Petrom și Romgaz prin taxa de solidaritate impusă printr-un act normativ companiilor care extrag petrol și gaze naturale, susține Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane (București). Acesta atrage atenția că noua taxă va tăia din pensiile viitoare din Pilonul 2, pentru că banii din pensii sunt investiți în bună măsură la aceste companii.

”Cresc taxele, din nou, așa cum am anticipat. 1 miliard de euro vrea să ia statul de la OMV și Romgaz. Uite așa, se mai taie o tură pensiile noastre viitoare din Pilonul 2 – fiindcă banii de pensii sunt investiți în bună măsură la aceste companii. Cineva trebuie să plătească pentru lipsa de reforme, pentru junta militară tot mai numeroasă, pentru contractele cu dedicație. Cine să plătească? Păi cine, dacă nu noi?” spune Glăvan.

Conform proiectului de Ordonanță de Guvern, discutat în Guvern, companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare. Mai precis, este vorba despre câştigurile care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021. Proiectul de OUG prevede că banii strânși de guvern din suprataxă vor putea fi întorși în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.

” Vă rog, nu mai repetați treaba cu solidaritatea. Da, categoric statul are un rol redistributiv în momente de criză. DAR STATUL NU A FĂCUT NIMIC CA SĂ ATENUEZE CRIZA! Deci asta cu solidaritatea este tot o fentă socialistă. Când pe piață se produc scumpiri, trebuie să scazi povara fiscală și să dereglementezi, ca să încurajezi producția. Guvernul nostru a făcut invers și aici trebuie să recunoaștem că urmează principiile socialismului global: e criză? Nu contează, continuăm să închidem combustibilii fosili!
Deci, socialiștii au ca interes pauperizarea generală, nu combaterea crizei. Așa că să lase jos refrenul cu Solidaritatea, că măcăne.
Să nu uit, stați să vedeți acum ce se va grăbi OMV să extragă gaze din Marea Neagra. O să bage motoare verticale, nu alta”, susține Glăvan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Miliardul ăla se va topi-n buget și vor fi finanțați frecangii prin „institute de cercetare în domeniul decarbonizării”înființate ad hoc, sinecuri pentru nemoșagurile și piloșii care vor primi bani buni pe card, lunar, din scutece și până-ntre patru scânduri, la reciclarea definitivă, odihnindu-se-ntre timp în așteptarea vreunei idei geniale.Dacă tot merge la”decarbonizare” cu taxe, putea obliga firmele să cumpere/închirieze păduri sau terenuri de împădurit, echivalând carbonul vândut.Un copac desface 6tone de carbon/zi.Dar nu ăsta-i scopul la taxele de carbon.Scopul este banul și sărăcirea întru ascultare a plebeilor.

  2. Mai Glavane, ca statul taie din pensiile contributorilor (pensii care trebuiau platite conform legii), ca sa sustina razboiul din Ucraina si sa cumpere arme de la stapanii tai, nu ai observat? Nu afecteaza fondul de pensii pilon 1???

  3. De ce se plânge individul ăsta că i se taie pilonul 2 din pensie??? Taxa de solidaritate a fost impusă de UE. Apoi ci i-a pus pe domnii de la OMV şi Romgaz să tripleze preţurile. Gazul şi petrolul se găsesc în pământul ţării nostre nu l-au adus austriecii de acasă de la ei. Cu ce să plătească sănătatea oamenilor, şcolilele, armata, poliţia, justiţie, administraţia?

  4. ciordit peste 1000 de miliarde și acum umblam la pensii? Nu va mai saturati, nehalitilor. Din cauza voastră va fi hartanita tara!

  5. este domnul profesor de la privati, cu profitul privatilor…cat ati primit de la Mos Craciun sa aveti o imaginatie bogata si sa va ingrijorati? Cat despre pilonul II daca imi amintesc o rapotarea a BCR-pensii vorbea de un profit de 3%, trecea suma acumulata, iar totalul era mai mic decat intrase, in loc de 2500 lei plus 3%, totalul era 2400 lei, deci in Pilonul II se ”depun bani” si in fiecare an se pierde un anumit procent pt comisioane si avantajul bancii de a avea lichiditati fara sa plateasca dobanzi, dar statul Roman a acceptat sa intretina capitalul strain cu un nou bir pe munca romanilor, care la batranete nu vor avea nici o economie suplimentara, tot pensia va fi din retinerile tinerilor. V-a placut mult ca n-au fost crescute taxele/am un lapsus, din exploatare a gazului si petrolului, au avut castiguri mari datorita legii offshore…un dascal profesionist nu ar fi scris un astfel de articol antieconomic pt a favoriza profitul unor firme ca OMV, care si-a „platit” consultante pt a isi creste cheltuielile si scadea impozitul datorat pe profit. Cand vom scapa de prietenul consului austriac poate nevasta lui Ungureanu angajata ca medic pe vremea cand era PM va consulta OMV, sa nu faca guturai…

  6. Taxe, taxe, taxe – tot prostimea plateste ,asta nu inteleg saracii ca Statul doar ii parleste!

  7. Nea Glavane, las-o moarta, ca macane! Daca toti in Europa fac asta, facem si noi, desi cu intarziere!!

  8. Acest domn “Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane (București)” este un slugoi și un manipulator mizerabil. Pe domnul Glăvan în deranjează că Statul român ar putea fi mai bogat cu 1 miliard de lei. Despre Miliardul care i-a umflat OMV prin vânzarea acțiunilor care și care au slăbit cu acea valoare pilonul doi de pensii Nimic?

  9. Pilonul 2 a inmultit banii investiti cu 10.000 lei / total pensie, adica bani furati de 7 banci straine puse sa usureze fondul. Nu mai citati aceasta sluga infecta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.