Avocatul Poporului: O decizie nedreaptă

Decizia de a elimina bursele sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este pe cât de „surprinzătoare pe atât de nedreaptă”, afirmă Avocatul Poporului. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum avea obligația legală.

Prin Ordinul ministrului educației nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, arată Avocatul Poporului într-un comunicat remis luni presei.

„Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată. În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin sistemul de educați, evidențiază în mod expres principiile care fac referire la echitate, după cum urmează:

Sistemul de educație asigură și respectă dreptul fiecărui elev de a avea șanse egale de acces și de progres în educație, dar și de finalizare a studiilor. Un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunitățile de învățare oferite grupurilor dezavantajate și cele oferite majorității. Este asigurată participarea echitabilă a tuturor potențialilor beneficiari la o educație de calitate, acordând atenție sporită nevoilor individuale de învățare. O prioritate o reprezintă reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel urban. Sistemul este centrat pe cel care învață și se adaptează la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă potențialul maxim”, transmite sursa citată.

Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situația economică a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Votați PNL, Votații PSD perpetuați alianța cu UDMR. Așa cum spitale și școlile un timpul guvernării Băsescu-Boc-Marko acestea nu s-au închis în zonele majoritar ungurești, așa și in guvernarea profesor de fizică președinte Iohannis, general prim-ministru Ciucă și medic veterinar Kelemen bursele copiilor unguri din mediu rural nu vor fi eliminate. Chit că acești capătă burse șibde la statul Ugaria, pentru care merită toată cinstea și beciuletul.

  2. Dat fiind ca este sistmul cu licee in alta localitate,nu este vina elevilor ,deci este o magarie cu prisosinta din partea sistemului de invatamant gestionat de liberali care desigur aplica libertatea si accesul la invatatura-impiedicindu-l…
    Tocmai mediul rural este cel mai vaduvit si sa iei bursele sociale reprezinta de-a dreptul o ostilitate fata de accesul la educatie si instructie la care se adauga implicit cheltuieli in plus de transport,hrana etc.
    Posibil Ordinul o f fost tinut la „secret”de masonul cu sort si hotii de burse sociale NEO-LIBERALI pt.elevii de la tara.
    As vrea sa stiu daca dna Av.al Pop.a fost la centrul de reeducare minori Tighilesti-Buzau sa verifice situatia copiilor care se pare ca sunt abuzati,terorizati fara ca Admin Penitenciarelor si Locurilor de detinere sa-si faca atributiile mai ales ca este vorba de MINORI.

  3. Las’ că sunt bani pentru urkHAINI, ca și ei tare FRUMOS se mai poartaă cu românii din Nordul Bucovinei și Herța.
    Copiii noștri vor merge la cules ȘPARanghel și fără școală. ?

  4. Doamnă Renate, nu cereți starea de urgență precum ați cerut-o pe 12 martie 2020 din pricina nciodată doveditului virus?

  5. Trebuie să fii complet idiot, ca să-ți închipui că poate veni ceva bun de la guvernele liberale…

  6. Aloooo, tanti avocat, dumitale esti obligata sa iei masuri, NU SA ATRAGI ATENTIA!

  7. … public de Ministerul Educației, astfel cum avea obligația legală „. Ce e aia obligație legală madam Avocata ? Legea care stabilește obligația, prevede și sancțiuni dacă nu o îndeplinești; ne spuneți și nouă ce riscă ministerul ? Obligația legală e o abureală juridică românească făcută special pentru prostime ; ca să dea impresia că suntem un stat de drept. În realitate fiecare instituție face ce vrea, iar madama Avocată folosește această absurditate ca să apară ea drept apărătoare a legii. Nu e așa că suntem un popor de idioți ?

  8. Pleacă acasă,editat!ori dă-ți demisia și fă treabă!bani iei o stivă,plătită de cei care mor de foame!ai conștiință sau nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.