Avocatul Poporului: „O măsură lipsită de proporționalitate și inadecvată”

Condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare și din centrele rezidențiale de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare plătită de către angajat este o măsură lipsită de proporționalitate și inadecvată, arată Avocatul Poporului.

„În exercitarea atribuțiilor sale constituționale și legale, Avocatul Poporului a fost sesizat în privința neconstituționalității a două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ: Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reglementând condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare publice sau private și al centrelor rezidențiale, de obținerea certificatului digital al UE privind COVID-19”, transmite Avocatul Poporului.

Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților vizate, cu excepția personalului care are indicație medicală pentru nevaccinare.

Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private prevede sancțiunea suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a încetării de drept a contractelor de muncă, în situația în care perioada de suspendare cumulează 30 de zile în situația în care angajații nu prezintă certificatul digital în condițiile prevăzute de aceste acte normative, iar Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilește interdicția accesului în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

„Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, adaugă Avocatul Poporului.

Potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege.

„Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat clar și ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative. Așadar, Ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională.

Conținutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este total inadecvat, din următoarele considerente:
(i) potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
(ii) în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;
(iii) costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;
(iv) statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-COVID.
Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative menționate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituționale: dreptului la muncă și protecția socială a muncii, consacrat de art. 41, interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevăzută în art. 16 alin. (1) și art. 4 și încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială, recunoscut de art. 47 alin. (2) teza finală din Legea fundamentală”, se menționează în finalul analizei.

Analiza Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ a fost transmisă prim-ministrului, ministrului interimar al sănătății și ministrului muncii și protecției sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

12 Comentarii

  1. avocatul poporului si cei 6 adjuncti,protectia datelor personale, consiliul discriminarii, demisia sau demiterea pt. tainuire, favorizare, indolenta, complicitate prin omisiune, o singură institutie, nu3

  2. Intro tara civilizata real cu baza adevarata in democratie, aceste actiuni practicate in Romania, nu exista! Nimic din ce se practica pe motiv de sanatatea cetateanului NU este legal si motivational real! Nu exista lege privind Pandemia coro declarata!, nu am gasit nicio lege in monitorul oficial, si, daca exista lege, nu se mai cacaiau cu ordonantele! Boii si vacile politic plus jurnalistul bou de la digi, incalca nu numai legea privind drepturile cetateanului, si Constitutia o incalca cu buna stiinta si destul tupeu! Apropo, CNA-ul ia sau nu masuri urgent cu hoitul care ii cerea ministrului educatiei sa separe/salveze copii de parinti?

  3. Mai avem avocatul Poporului,nu se simte deloc, parcă a intrat în pământ de când au vrut să o înlocuiască.

  4. Nu e deajuns sa le critice….
    Trebuie actionat cu fermitate…
    Dar cine sa faca asta? Alogenii care au ocupat toate institutiile statului???
    Nu! Niciodata! Ei ne submineaza pentru ca pentru asta au fost pusi acolo!!!

  5. Evreule lasane, te rog eu mult du-te la Soros de unde ai fost educata si finantata toata viata si lasa-ne pe noi cu morala ta de 2 bani

  6. Dupa acest avocat al poporului, ar insemna ca inclusiv angajarea dupa criteriul scolarizarii si al specialitatii este o masura neadecvata si dispoportionala, intrucat nu permite celor care nu sunt specializati sa munceasca, totusi, acolo unde VREA MUSHKII LOR. In orice domeniu de activitate sunt anumite conditii pentru a te putea angaja. Care-i problema cu conditiile ce se impun personalului medical, pentru a nu fi ei insisi cei care-i imbolnavesc pe cei pe care chiar ei au declarat ca vor sa-i insanatoseasca?!? Romania DUHNESTE DE ATATA PERFIDIE!

  7. Weber vrea să fim cocoșiți prin lege nu prin OUG.
    La fel cînd a cerut anul trecut Starea de Urgență.

  8. Mufata,fiica ambasadei,loveste din nou!Cum spunea rabinul sef Moses Rosen „Alături de credincioşii celorlalte culte, vă exprimăm şi cu acest prilej profunda recunoştinţă pentru deplina libertate religioasă de care ne bucurăm, pentru posibilităţile largi de a ne cultiva tradiţiile, de a ne respecta credinţa şi de a trăi în armonioasă frăţie cu credincioşii celorlalte culte, uniţi prin comunitate de idealuri în serviciul patriei comune.”
    Are legatura? Are,in tara voastra,nu voi dictati,mai romanilor mai…

  9. parere…Tu vorbesti de democratie ceausistule ? Invata sa scrii, invata sa te exprimi si invata sa-ti tii frustrarile si prostiile in frau.

  10. Nu trebuie sa fii Avocatul poporului sa vezi ce gafe si incalcari ale Constitutiei face Guvernul. Spre exemplu. Sotia mea a fost si este in linia intai. La fiecare tura intra sa aiba grija de cei care sunt bolnavi de Covid19. E cei dintre aceia li s-a spus eroi la inceput. Intr-un final nu a scapat si a facut si ea boala si eu. Asta e. Am avut noroc si toti suntem bine, totul a fost light. Daca cei din sistemul de sanatate au retineri in ceea ce priveste vaccinul, nu pot decat sa imi pun si eu intrebari, ca aici vorbim de cei din sanatate care stiu ce inseamna un vaccin, care ar trebui sa ii fie efectele, pana unde pot fi acceptate reactiile adverse si cat de grave pot fi etc si deci nu e parerea unui politician sau unul platit sa faca lobi vaccinurilor cum este dl Cercel. Acum, luna de luna eu si sotia cotizam la sistemul de sanatate aproape 2500 de lei. Dupa 25 de ani in care nu am primit nimic in schimb, nici macar un consult, un multumesc, cand a trebuit sa fac un test PCR, banii mei, cand a trebuit sa cumpar o crema, banii mei, cand a trebuit sa fac o operatie copilului in 2016, fiind ceva ce la noi nu prea stiu cu ce se mananca, dute in Madrid, banii mei si nu putini, iar acum cand trebuie sa fac niste teste pe care mi le impune statul prin angajator, sa ai tupeu sa zici ca trebuiesc facute din banii mei, mai mult decat atat sa zici ca suspenzi contractul de munca 30 de zile apoi il si incetezi. Ba baieti, merg cu voi de gat pana la CEDO dar si veti platii zeci de mii de euro despagubiri. Ce jigodie de stat putem sa avem si ce guvern de netrebnici pot sa vina cu asa masuri. Special am sa urmaresc care sunt initiatorii acestor proiecte de lege atat de neconstitutionale. Auzi, eroii nostri … cat tupeu au unii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.