Bănci repetente la testul de stres

Şapte din cele 91 de bănci analizate nu au trecut testele de stres derulate în 20 de state ale Uniunii Europene (UE), printre acestea figurând şi ATEbank, singura care a picat dintre cele 16 instituţii financiare cu operaţiuni în România analizate.

„În cazul unui scenariu negativ, rata adecvării capitalului a şapte bănci ar coborî sub 6%”, se arată într-un comunicat al Comisiei Autorităţilor Europene de Supraveghere Bancară. Analiştii se aşteptau ca aproximativ zece bănci să nu treacă testele.

ATEbank ar avea nevoie de 242,6 milioane de euro pentru aducerea ratei adecvării capitalului la nivlul de 6% în cazul celui mai pesimist scenariu analizat, potrivit unui comunicat transmis de bancă bursei de la Atena.

Scenariu pesimist

Fără nici o intervenţie, banca ar avea în cel mai pesimist scenariu o rată de adecvare de 4,36%.

„Banca va opera o majorare de capital pentru a acoperi viitoare necesităţi de adecvare a capitalului”, se arată în comunicat.

Totodată, cinci bănci spaniole şi o instituţie de credit din Germania au picat testele de stres.

În Germania, autorităţile financiare au decis că Hypo Real Estate nu dispune de o rată de adecvare a capitalului suficientă pentru situaţii foarte dificile, în timp ce din Spania nu s-au încadrat în limita de 6% cinci bănci regionale.

Cele şapte bănci care nu au trecut testele au nevoie de 3,5 miliarde de euro pentru a aduce rata de adecvare a capitalului la 6%, nivelul minim solicitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.