Bătaie pe piloții ostatici: „A încercat să-și mintă stăpânul”

Președintele moldovean Igor Dodon este acuzat că a amânat repatrierea celor doi cetățeni moldoveni aflați ostatici în Afganistan timp de 10 luni, pentru a-i putea aduce acasă în perioada campaniei electorale. Acuzația a fost lansată de fostul primar al Bălțiului Renato Usatîi, relatează Cotidianul.md.

Usatîi a susținut în cadrul unei emisiuni TV că cei doi moldoveni putea fi aduși acasă mult mai devreme, dar că aceștia au fost folosiți în interese electorale.

„Pe unul trebuia să-l aducă Dodon, pe altul Plahotniuc. Eu din ce înțeleg Dodon a încercat să-și mintă stăpânul. Dar acum Plahotniuc nu-i răspunde lui la telefon de vreo 3 luni și Dodon a intrat în panică. De asta cred că au fost neînțelegeri și a ieșit așa”, a declarat Usatîi făcând referire la acuzațiile lui Andrian Candu, precum că Dodon ar fi amânat repatrierea acestora cu 4 luni.

Potrivit lui Usatîi, Dodon și Plahotniuc ar fi trebuit să achite fiecare câte un milion de dolari pentru eliberarea celor doi.

El a amintit că a făcut astfel de declarații încă în primăvara anului 2018, când a spus că Dodon ar fi afirmat că „ar fi bine ca ostaticii să fie aduși în Moldova în campania electorală”.

„De 10 luni stau ostatici. I-a ținut până acum, și e atât de cinic încât chiar și acum îi ține, încă o săptămână. De ce face asta? Pentru ca presa să scrie o săptămână despre acest eveniment, iar când vor fi aduși de la Moscova el să iasă ca mare salvator. Când se va schimba puterea în Moldova, pentru că astăzi Plahotniuc îl protejează, voi aduce talibanii să dea declarații cum a ținut Dodon cei doi oameni ostatici timp de 10 luni. Pentru asta Dodon va face pușcărie”, a mai acuzat Usatîi.

Președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a susținut la fel că Igor Dodon, că ar profita electoral în urma eliberării celor doi piloți moldoveni.

„Este o noutate foarte bună că moldovenii care au fost ținuți ostatici mai mult de 3 ani în Afganistan au fost eliberați. Cu regret, însă, după tot efortul care a fost depus de autoritățile noastre pentru ca cei doi cetățeni ai Republicii Moldova să fie eliberați, cineva a intervenit în ultimul moment și ostaticii noștri au ajuns la Moscova și se profită de acest lucru în scop electoral. Nu o face nimeni altcineva decât președintele Igor Dodon. Acum, președintele Dodon ține ostaticii noștri ca ostatici electorali ca să profite de eliberarea lor în scop electoral. Vreau să atrag atenția că astfel de acțiuni sunt ilegale. Asta poate fi considerată chiar o crimă împotriva cetățenilor Republicii Moldova – să intervii în lucrul autoritățile astfel încât drumul spre Chișinău să fie redirecționat la Moscova, ca cineva să profite electoral de chestiunea aceasta. Asta sună și miroase chiar a crimă”, a menționat Andrian Candu.

Marți, Igor Dodon a anunțat la un briefing că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost eliberați acum două zile şi se află într-un centru medical din Moscova, pentru reabilitare, iar odată ce doctorii le vor permite să plece, cei doi vor reveni în Republica Moldova.

La 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.