Bem laptele altora

Ritmul de creștere a importurilor de lapte este mai mare decât cel de creștere a producției autohtone, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, unităţile procesatoare au colectat, în ianuarie 2017, cu numai 1,3% mai mult lapte de vacă în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 18,9%.

Creșterea importurilor se explică prin faptul că există un deficit de 40% de lapte materie primă raportat la capacitatea de producție și cerere, în condițiile în care producătorii români ajung să arunce tone de lapte. Așa se face că jumătate din telemeaua și cașcavalul ce se găsește pe piață vine din Uniunea Europeană.

„Ceva s-a întâmplat“

„Noi ne confruntăm cu un deficit de lapte în piaţă. Nu am găsit lapte nici în septembrie, nici în noiembrie şi preţul pe piaţa spot (piaţa liberă, necontractată – n. red.) a ajuns până la 40-45 de cenţi pe litru (echivalentul a aproximativ 2 lei litrul – n. red.). Ceva s-a întâmplat. Ori s-a raportat greşit, ori piaţa neagră este atât de mare, încât afectează cotele declarate.

Datele (referitoare la faptul că s-a colectat cu 4,1% mai mult decât anul trecut – n. red.) contrazic realitatea – datorită cererii mari, preţul laptelui spot a sărit de 35 de cenţi pe litru – şi declaraţiile fermierilor care au spus că efectivul de animale a scăzut. Atunci când ai un preţ spot de 45 de cenţi pe litru înainte de Crăciun, nu poţi să spui că ai creştere a cantităţii colectate“, a declarat, pentru Economica.net, Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL, ce înglobează 26 de procesatori de lapte şi 6 companii din domenii conexe.

Potrivit Statisticii, în luna ianuarie s-au consemnat creşteri ale producţiei în cazul: untului, cu 238 tone (+29,6%), laptelui de consum, cu 3.344 tone (+14,5%), laptelui acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare), cu 578 tone (+3,4%), şi brânzeturilor, cu 174 de tone (+2,9%). În schimb, a scăzut producția la smântâna de consum – cu 771 tone (-12,6%).

Calitate slabă

Situația calității produselor românești i-a pus pe gânduri pe șefii de la Ministerul Agriculturii, Autorității Sanitar Veterinare și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Aceștia au dispus un control pentru identificarea metodelor prin care se va stabili dacă produsele vândute în țară sunt sau nu de calitate inferioară celor din statele occidentale.

De altfel, unii fermieri recunosc superioritatea produselor din afară în ceea ce privește calitatea. „Fermierii români reuniți sub umbrela Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine și Ovine (ACEBOP) spun că și în România este această problemă de mai mulţi ani. Totuși, la noi există soluția eliminării de la comercializare a produselor de proastă calitate.

Dacă marile lanțuri de magazine ar pune în aplicare în mod corect legea care prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse alimentare provenite din «lanţul scurt» de aprovizionare, s-ar reduce mult acest risc!“, a declarat, pentru Agrointel, Mary Pană, președintele ACEBOP.

În 2015, producătorii interni au fost loviți de embargoul pus de Rusia laptelui din România, fapt ce a dus la acumularea de pierderi pentru fermieri. După luni bune de așteptat, crescătorii de animale care au redus livrările vor primi, prin Agenția de Plăți din bani europeni, subvenții de aproape 330.000 euro. Vor primi bani doar acei fermieri care și-au redus voluntar livrările de lapte anul trecut, pentru o perioadă de trei luni. Ei trebuie să facă dovada că au livrat prim-cumpărătorilor mai puțin lapte în perioada octombrie, noiembrie şi decembrie 2016 sau noiembrie şi decembrie 2016 şi ianuarie 2017.

Cum au rezolvat alții

Situaţia din sectorul laptelui în Cehia este una dificilă, în condiţiile în care multe ferme înregistrează pierderi din cauza embargoului rusesc, motiv pentru care producătorii de lapte cred că ar trebui oprite sancţiunile împotriva Rusiei şi deblocate vânzările de produse către această ţară. Totodată, fermierii cehi susţin că trebuie găsite măsuri de sprijinire a exporturilor. „Opriţi sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijiniţi exportul. Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume. În acest moment, Rusia se uită după noi furnizori şi vrea să importe lapte din Thailanda şi Vietnam. Noi suntem într-adevăr loviţi de embargoul rusesc, ceea ce nu înseamnă că suntem de acord cu politicile lor“, a spus recent Marian Bily, vicepreşedintele cooperativei VOD Kámen şi zootehnician-şef.

Guvernul german a pus cel puţin 100 milioane euro la dispoziţia producătorilor de lapte afectaţi de scăderea preţului ca urmare a supraproducţiei. Preţul unui litru de lapte în cea mai mare economie a Europei a coborât până la aproximativ 20 de eurocenţi, aproape jumătate din nivelul de 35 de eurocenţi
pe litru, care, potrivit celor 73.000 de fermieri germani din sectorul laptelui, este necesar pentru a-şi acoperi costurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.