Berlinul la Bucureşti, Bucureştiul la Berlin

Dezbaterile Cinepolitica Extra Time

Dezbateri despre Europa ultimilor 25 de ani, contextul în care s-a prăbuşit Zidul Berlinului, Cortina de Fier şi poveştile unor oameni implicaţi în evenimentele de atunci vor completa programul Cinepolitica Extra Time (17-19 noiembrie, Cinema Elvira Popescu). Cele patru documentare şi două filme de ficţiune din program vor marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Luni, 17 noiembrie, la ora 18.00 – Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote.

August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundaţia „celui mai urât monument din lume”. Oraşul e în stare de şoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune poveşti emoţionante despre Zid.

Secvenţă din Up to the Border

La ora 20.00 – Dezbatere interactivă cu invitaţi speciali, cu tema Martorii Zidului. Participă: Excelenţa Sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experienţa sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcţia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga; analistul Bogdan Ficeac şi Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA).

La ora 21.30Face the Wall / Gesicht zur Wand (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert.

Poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foşti prizonieri torturaţi în închisorile din RDG.

Marţi, 18 noiembrie, la ora 18.00 – It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August – Der Bau der Berliner Mauer (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten.

Elektrokohle-Von wegen

Într-o dimineaţă de august, 1961, Berlinul a fost împărţit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?

La ora 20.00 – Dezbatere cu tema Ultima Cortină. Despre momentul şi efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului şi Cortina de Fier.

Der Tunnel

Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC şi Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, şi Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice şi politice.

La ora 21.30 – Off Ways / Elektrokohle (Von wegen) (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel.

Pe 21 decembrie 1989, membrii formaţiei-cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată şi, totuşi, atât de diferită.

Miercuri, 19 noiembrie, la ora 18.00 – Good Bye, Lenin! (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker.

Good Bye, Lenin!

Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Alexander Beyer.

În 1990, ca să-şi protejeze mama fragilă – după o comă prelungită – de şocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, aşa cum o ştia, a dispărut.

La20.30 – The Tunnel / Der Tunnel (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter.

Tunelul

Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch.

Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est şi este în relaţii încordate cu regimul, după câţiva ani de închisoare. Reuşeşte să fugă în Berlinul de Vest şi e decis să-şi aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Festivalul de Film românesc Rekonstruktion. Filmland Rumänien III, la Berlin

Între 21 şi 30 noiembrie are loc la renumita cinematecă Zeughauskino din Berlin cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film românesc Rekonstruktion. Filmland Rumänien, eveniment prin care ICR Berlin marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

Rekonstruktion. Filmland Rumänien este unul dintre cele mai importante programe organizate de către ICR Berlin. Festivalul de film a fost conceput ca un eveniment care are loc o dată la doi ani. Ediţiile trecute au reprezentat o vitrină a cinematografiei româneşti prezentând filmele devenite clasice, dar şi noul val românesc şi întrunind un larg public cinefil german.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Ediţia din 2014 a festivalului se află sub egida a 25 de ani de la Revoluţia Română din 1989 şi îşi propune o trecere prin cinematografia românească cu o tematică strâns legată de fenomenul istoric al Revoluţiei din ’89. Filmele au fost selectate de către echipa ICR Berlin în colaborare cu directorul Zeughauskino, Jörg Frieß, şi creează o punte între perioada comunistă, cu trecere prin punctul culminant al Revoluţiei, şi perioada post-comunistă. Astfel, au fost selectate o serie de filme care prezintă modul de viaţă, presiunile, conflictele din perioada comunistă, mai apoi o serie de pelicule dedicate momentului de explozie din 1989 şi o serie de documentare, care analizează epoca ceauşistă din perspectiva prezentului.

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii

E pericoloso sporgersi

Trei filme documentare – După revoluţie, regia Laurenţiu Calciu, Anatomia unei plecări, regia Şerban Tătaru, şi Bucureşti, unde eşti?, regia Vlad Petri – sunt prezentate în colaborare cu Festivalul One World Romania şi cu Centrul Ceh din Berlin.

Senatorul melcilor

Vulpe – vânător

Din program fac parte Hârtia va fi albastră, regia Radu Muntean, Videogramele unei revoluţii al lui Harun Farocki şi Andrei Ujică, omnibusul Amintiri din Epoca de Aur, regia: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru, É pericoloso sporgersi, regia lui Nae Caranfil, A fost sau n-a fost?, regia Corneliu Porumboiu, Piaţa Universităţii – România, regia Stere Gulea, Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, regia Cristian Mungiu, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, regia Andrei Ujică, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu, Trop tard, regia Lucian Pintilie, Vulpe – vânător, regia Stere Gulea, Senatorul melcilor, regia Mircea Daneliuc, Balkán Bajnok, regia Réka Kincses, şiDie letzten Tage der Ceauşescus/Ultimele zile ale Ceauşeştilor, regia Milo Rau, Simone Eisenring, Marcel Bächtiger.

Videogramele unei revoluţii

Rekonstruktion. Filmland Rumänien III este un eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Zeughauskino Berlin şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ambasadei României la Berlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.