Câți și cum ne privesc când mergem prin București

Big Brother în versiune dâmbovițeană

În urmă cu cinci ani, Poliția Locală a Municipiului București (PLMB) anunța cu surle și trâmbițe înființarea Dispeceratului Operativ Integrat, care, la acea vreme, monitoriza peste 200 de camere video.

Peste un milion de lei a investit municipalitatea în acest proiect care urma să fie conectat cu toate polițiile de sector. În plus, în 2017 a fost bugetat un program de recunoaștere facială, care nici măcar nu a fost licitat de PLMB anul trecut. La rândul lor, polițiile locale de sector au primit bugete generoase pentru paza și siguranța bucureștenilor. Cu toate acestea, infracțiunile au proliferat, spargerile de mașini, de locuințe, agresiunile de pe străzi ori furturile din buzunare nu s-au redus. Poliția Capitalei susține că nici nu are un studiu recent al infracțiunilor, deși peste 3.000 de pușcăriași au fost eliberați în cursul anului trecut. Oricât de scump este acest masiv sistem de supraveghere, s-a dovedit ineficient în numeroase cazuri când chiar era nevoie de imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Cum s-a întâmplat, de pildă, în anul 2012, când, într-un dosar deschis împotriva polițistului pedofil, acesta a scăpat de anchetă invocându-se neclaritatea imaginilor surprinse cu el. În luna mai 2012, Poliţia Locală a Municipiului București şi-a prezentat dispeceratul operativ integrat, care funcţionează și acum în sediul din Bulevardul Libertăţii.

Camere peste tot

Banii pentru înființarea Dispeceratului Operativ Integrat au fost alocați de la bugetul local încă din 2011 și trebuia realizată o platformă de gestionare a comunicațiilor, monitorizare și supraveghere video. 1.176.000 lei au fost cheltuite doar pentru monitorizarea a 215 camere video în Capitală, astfel: Centrul Istoric – 7 camere, principalele intersecții din Bucureşti – 156 camere, Pasajul Basarab – 34 camere, sediul Poliţiei Locale – 18 camere. Potrivit declarațiilor, cu ajutorul acestui sistem, PLMB putea lua măsuri eficiente în privința traficului auto, ordinii publice, afişajului stradal, accesului auto în zona Centrului Istoric etc. Aceasta, deoarece până și Administrația Străzilor a investit bani de la buget pentru achiziția și montarea camerelor video.

Parcagiii se duc unde nu sunt camere video

Între timp, PLMB a mai achiziționat și alte camere video, ajungând să dețină în prezent peste 100 de camere de supraveghere amplasate în Centrul Vechi. Cu ajutorul lor, cel puțin o dată la 2-3 săptămâni se prinde câte un „ciorditor“ de telefoane mobile sau portofele, spun agenții de poliție. „Omul este văzut pe camere și este urmărită direcția spre care merge. Echipajul este anunțat prin stație și este prins imediat“, ne asigură un agent de teren.

Cine se conectează

„Dispeceratul PLMB are permanent 4-5 oameni care monitorizează camerele video. Când se reclamă un furt la un magazin sau restaurant, se anunță prin stație și se derulează banda respectivei camere. Este apoi anunțată direcția spre care au fugit infractorii, iar patrulele trec la urmărirea lor“, ne-au relatat agenți de poliție. Așa am aflat că pe toată Calea Victoriei până la Aeroportul Otopeni sunt multe camere ale SPP, SRI, care lucrează la paza prezidențială. La aceste camere PLMB nu are acces. De asemenea, pe străzile orașului sunt amplasate camere care aparțin altor instituții. Administrația Străzilor este una dintre ele.

Vor să ne vadă pe toți

„Se lucrează la conectarea camerelor de la Administrația Străzilor și a polițiilor locale de sector la PLMB, care vor fi funcționale în această vară. Există acum acordul primarilor, dar se încheie un protocol între polițiile de sector și PLMB, ca toți să vadă toate camerele. Nu costă mai nimic. Este doar voință politică, acum, că toți primarii sunt de la același partid. Polițiile de sector au și ele dispecerate. Camerele nu sunt puse așa, de mântuială, sunt conectate toate la dispecerate“, ne-au mai spus agenții de poliție cu care am discutat.

Alte investiții sectoriale

La rândul lor, primăriile de sector au făcut investiții pentru reducerea violenței în școli și pentru siguranța cetățenilor. O prioritate a fost montarea camerelor video în școli și parcuri, prin administrațiile domeniului public, și în punctele cu rată infracțională mare, prin polițiile locale.

Câte camere ne spionează

  • Sectorul 1 – 510 camere

În parcurile din Sectorul 1 sunt amplasate 112 camere de supraveghere, care au costat 490.000 lei. Suma acoperă costul propriu-zis al camerelor, softul, montajul, traseele și dispeceratul. Între 2011 şi 2015, Poliția Locală Sector 1 a achiziționat și montat 258 de camere de supraveghere. Bugetul alocat a fost de 5,8 milioane lei, în care a intrat și mentenanța acestora. Tot în această sumă de bani au fost achiziționate și vor fi montate alte 140 de camere de supraveghere.

  • Sectorul 2 – 748 camere

Încă din 2009, au fost montate 90 de camere care monitorizează traficul, o investiție de 4.446.579 lei. În 2015 au fost montate 29 de camere de supraveghere la Național Arena și în zonele limitrofe, care au costat 1.453.466 lei. Peste 19 milioane lei au costat cele 480 de camere care supraveghează siguranța socială și prevenirea criminalității în 10 zone sensibile. 47 de camere în zona Baicului au costat aproape 3,5 milioane lei, din care 1.022.181 lei din bugetul local, restul din fonduri nerambursabile. 48 de camere sunt montate în zona Ion Creangă și au costat aproape 3 milioane lei, din care bugetul local a plătit 246.317 lei. Alte 54 de camere au fost montate în perimetrul Plumbuita – Steaua Roșie – Petricani, din care bugetul local a plătit peste 3 milioane lei.

  • Sectorul 3 – 69 camere

Primăria Sectorului 3 a montat 69 de camere video de supraveghere din 2006 până în anul 2015. 42 de camere video și echipamentul aferent au fost finanțate de la bugetul local, restul – prin fonduri nerambursabile. Valoarea totală a proiectului european, prin care s-au montat cele 27 de camere de supraveghere, a fost de 802.739,52 lei, din care contribuția Consiliului Local Sector 3 a fost de 2% din totalul eligibil, și anume 16.054,79 lei, contribuția de la bugetul de stat a fost de 141.683,53 lei și contribuția FEDER a fost de 645.001,20 lei, la care se adaugă TVA rambursată de 192.657,48 lei.

Informațiile transmise de Primăria Sectorului 3 la solicitarea Cotidianul nu se potrivesc cu cele de pe site-ul oficial, în care se spune că „vor fi montate în perioada următoare 768 de camere de supraveghere în 472 de zone din sector. Acestea vor fi montate în miniparcuri, locuri de joacă, şcoli, grădiniţe, intersecţii, parcări şi în zona marilor parcuri din sector. Astfel, suprafaţa monitorizată va ajunge la 80% din suprafaţa locuită a Sectorului 3. De asemenea, investiţia prevede proiectare şi servicii tehnice, furnizare echipamente/utilaje, construcţii/montaj şi materiale etc.“

  • Sectorul 4 – 24 camere

Potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 4, doar cele 24 de unități de învățământ sunt dotate cu camere de supraveghere. Acestea au costat aproximativ 390 000,00 lei.

  • Sectorul 5 nu răspunde la întrebări

Primăria Sectorului 5 nu a răspuns solicitării Cotidianul. Într-un interviu acordat Mediafax în august 2016, primarul Daniel Florea promitea că vor fi montate camere de supraveghere în intersecţii şi parcuri. Florea vorbea despre vizita făcută la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti și că va copia modelul acesteia.

  • Sectorul  6 – 8 sisteme

Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6 a achiziționat încă din anul 2011 un sistem de supraveghere pe Șoseaua Orhideelor, în valoare de 24.977,42 lei. Un alt sistem este amplasat în zona Hanul Ancuței, care a costat 24.977,42 lei. Un alt sistem de monitorizare video cu soft inclus a fost instalat în 62 de unități învățământ, cu dispecerat central la sediul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6, în valoare de 2.564.902,42 lei. În anul 2017 a fost montat un sistem pe Bd. Timișoara (parc depozitări auto), în valoare de 14.500 lei, altul în zona str. Răsadniței, în valoare de 4.322 lei, și altul în zona Șoseaua Orhideelor, în valoare de 9.500 lei. Poliția Locală Sector 6 gestionează trei sisteme de supraveghere video în 62 unități de învățământ de stat, în zona Militari/Drumul Taberei și Parcul Drumul Taberei. Toate sistemele păstrează imaginile pe o perioadă de până la 30 de zile. Pe parcursul anului 2017, la cererea autorităților și instituțiilor abilitate să solicite materiale probatorii, au fost puse la dispoziție 76 de înregistrări ale imaginilor captate de sistemele de supraveghere administrate de Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6.

Softul de recunoaștere facială, amânat

Programul lui Sorin Oprescu de recunoaștere facială avea ca termen de achiziționare anul 2017, conform planului de investiții și bugetului alocat. Directorul PLMB, Ștefan Văsîi, nu a cumpărat însă nimic. El spune că nu a avut bani pentru acest program. „Proiectul lui Sorin Oprescu pentru cumpărarea unui soft de recunoaștere facială va fi pus în practică pe bugetul din 2018. El a fost amânat. Abia acum am auzit de el și l-am propus“, ne-a declarat Ștefan Văsîi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

4 Comentarii

  1. ce dovadă mai mare vreţi decât faptul că administraţia sectorului 5 este cel mai mare apărător şi chiar acolit al criminalilor, traficanţilor, violatorilor şi pedofililor din bucureşti. Capii mafiei din sectorul 5 sunt primarul psd, şefii poliţiei şi toţi magistraţii care funcţionează în sectorul cu pricina. Guvernul iubeşte infracţionalitatea din sectorul 5 şi o încurajează, sri-ul e fericit să sponsorizeze activitatea infracţională din sectorul 5, politicienii aleşi de cetăţenii sectorului 5 sunt bara-bara cu toţi marii infractori din sectorul 5…0 camere de supraveghere, poliţişti pedofili nepedepsiţi, pieţele din sector pline ochi cu infractori, în loc de producători, mii de drogaţi pe străzile din sectorul 5 lăsaţi să-şi facă de cap, mii de tâlhari şi de hoţi de buzunare mână-n mână cu poliţiştii, sute de „minimarketuri” şi dughene în care, pentru marfa vândută se eliberează bonuri fiscale o singură zi pe lună, întreruperi de curent şi energie termică aproape zilnic, asta a ajuns secxtorul 5, un cartier al discriminaţilor…

  2. Si globalizarea supravegherii totale se impiedica de un ciot: coruptia romaneasca… alt esec al conducerii stiintifc – socialiste a planetei.

  3. Dar toate aceste investiții nu sunt în beneficiul omului de rând, a contribuabilului, cu-m își zic cei privilegiați la impozite. Acestea fac parte dintr-o isterie mondială visată de serviciile secrete din toate timpurile cu mult înainte ca libertate, egalitate, și fraternitate să fie înscrise pe o față a drapelului, pe cealaltă față fiind scris îmbogățiți-vă! Ce trebuie să se afle comandat se află și se întegistrează. Hoții de buzunare, vânzătorii de țigări de contrabandă, de obiecte furate plătesc taxă de protecție la mai marele zonei care este “prieten” cu sectoristul. Ești furat pe stradă te plâgi la poliție se răstesc la tine că nu-ți păzeși buzunarele, poșete, geanta. Depui plângere că ți s-a furat din mașină de față cu poliția, ești chemat să schimbi declarația scoțând partea că în proximitate era echipaj de poliție, și să completezi că ți-ai lăsat-o mașina neîncuiată. Ți se fură din casă obiecte de valoare poliți te anunță când depui plângere că tiști o amendă ca nu ai sisteme video de supraveghere și alarmă, etc… Și mai este ceva cel care este de servici trebuie să și privească la monitoare și mai trebuie să aibe și spirit de obsevație. La noi există un singur laitmotiv trebuie noi investiții, mai mulți gură cască la monitoare și buget mai mare.

  4. A crescut nr infractiunilor pentru ca politia doarme. Stau in masini si navigheaza pe net, se converseaza cu unii si altii pana li se lipeste telefonino de urechi. De patrule o fi auzit politia? Patrule pedestre, ca nu este necesar sa le creasca hemoroizii de atata stat in masina. Sa ii mai scoleasca si sa mai impuna si o limita de greutate, sa mai terminam cu politisti stil fite. Cu un lider de sindicat ca domnul Coarna nu este de mirare ca politistii se dedau la amenintari,jigniri si chiar lovirea u nor cetateni. Despre afacerile dubioase cu interlopii ce sa mai vorbim.
    Toate astea sunt valabile si pentru politia locala unde cunoasterea legilor este un lux.
    In rest, dormiti in pace plitistilor de orice fel ca hotii si spargatorii de case se inmultesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.