BNR dă un impuls creşterii creditării în valută

Banca Națională a României a păstrat neschimbată rata dobânzii cheie la nivelul minim istoric, 1,75%, dar a scăzut rata rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale la 12%.

Prin reducerea RMO la pasivele în valută, băncile din România vor avea acces la un surplus de 500 de milioane de euro, bani care vor reprezenta un impuls pentru creşterea creditării în valută pe plan local, conform analiştilor de la ING Bank.

Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută. Decizia de scădere cu două puncte procentuale a RMO în valută vine în contextul în care Banca Centrală se confruntă cu o inflaţie negativă, în special din cauza scăderii TVA la alimente, la 1 iunie 2015, şi la general, la 1 ianuarie 2016, cu un deficit bugetar în creştere, în condiţiile unor creşteri de salarii şi pensii, hotărâri decise de Parlament şi de Guvern, şi de o posibilă supraîncălzire a economiei.

În afara menţinerii dobânzii cheie la 1,75%, BNR spune că va fi atentă în continuare la gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.