„Boyhood” triumfă la BAFTA

La cea de a 68-a ediţie a British Academy Film Awards (BAFTA), Oscarurile britanice, care s-a desfăşurat la Royal Opera House din Londra, Premiul pentru cel mai bun film a mers la Boyhood (12 ani de copilărie).

Tom Cruise alături de castul de la Boyhood şi-au adjudecat Premiul pentru cel mai bun film la BAFTA 2015. Pelicula, în regia lui Richard Linklater, recompensată şi cu Premiul pentru regie, s-a impus în faţa filmelor Birdman (Omul pasăre), de Alejandro Gonzalez Inarritu, The Theory of Everything de James Marsh, The imitation game de Morten Tyldum şi Grand Budapest Hotel, în regia lui Wes Anderson, de asemenea nominalizate la această categorie. O experienţă unică în cinema-ul de ficţiune, Boyhood, realizat în 39 de zile, într-o perioadă de 12 ani.

Eddie Redmayne, cel mai bun actor la BAFTA

Filmul Grand Budapest Hotel a obţinut premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală, pentru cel mai bun scenariu original, cele mai frumoase costume, cea mai bună scenografie şi cel mai bun machiaj.

The Theory of Everything a fost învingătorul celui mai bun film britanic şi al celei mai bune scenografii, iar Eddie Redmayne a învins pentru cel mai bun actor în interpretarea omului de ştiinţă Stephen Hawking. Pe covorul roşu londonez s-a aflat Hawking, genialul om de ştiinţă care a oferit Premiul pentru efecte speciale filmului Interstellar.

Regizorul Richard Linklater şi castul de la Boyhood

La anunţarea premiilor

Cea mai bună actriţă protagonistă a fost realeasă, după ce învinsese şi Golden Globe, Julianne Moore pentru excepţionalul rol realizat în Still Alice, regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland, după romanul omonim al scriitoarei Lisa Genova, în care se povesteşte un caz real al profesoarei în neuroştiinţe Alice Howland, care la vârsta de 53 de ani este diagnosticată cu Alzheimer. Julianne Moore este favorită pentru Oscar.

Marii învingători la BAFTA

Pentru cea mai bună actriţă nonprotagonistă, BAFTA a mers către Patricia Arquette.

Cel mai bun actor nonprotagonist – J. K. Simmons pentru Whiplash. El a reuşit să-i învingă pe Edward Norton (Birdman), Ethan Hawke (Boyhood), Mark Ruffalo (Foxcatcher) şi Steve Carrell (Foxcatcher). Premiul i-a fost oferit de Reese Whiterspoon.

Grand Budapest Hotel, recompensat cu cinci premii BAFTA

Ethan Hawke şi Steve Carell

Pelicula poloneză Ida, a regizorului Pawel Pawlikowski, a fost recompensată pentru Cel mai bun film străin.

The Lego Movie, cel mai bun film de animaţie.

Premiul pentru imagine a mers la Birdman, iar cel pentru montaj şi sunet, la Whiplash.

Astro-fizicianul Stephen Hawking pe covorul roşu de la BAFTA

Cel mai bun documentar a fost Citizenfour, de Laura Poitras. Filmul, în cursă pentru Oscar, plonjează în istoria lui Edward Snowden, cel care a relevat amploarea sistemului de supraveghere a guvernului Statelor Unite.

Boyhood, marele favorit la Oscar, care abordează cu o mare simplicitate şi un naturalism bulversant mai mult de un deceniu din viaţa unei familii americane, a mai adus şi un premiu BAFTA pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar Patriciei Arquette şi pentru Cel mai bun regizor lui Richard Linklater. Acesta din păcate nu a putut veni să-şi ridice premiul, acesta fiind preluat pentru a i-l înmâna de Ethan Hawke.

La ceremonia de la BAFTA

Actriţa americană Julianne Moore, care a strălucit pe covorul roşu într-o rochie roşie ton pe ton, a confirmat încă o dată statutul de favorită pentru Oscar.

Povestea de dragoste între Stephen Hawking şi prima sa soţie este narată într-o minunată poveste a britanicului James Marsh, în The Theory of Everything atingând sufletul publicului englez, recompensată pentru cel mai bun scenariu adaptat, dar şi pentru cel mai bun actor Eddie Redmayne. Astro-fizicianul, care a fost prezent alături de soţia sa la ceremonie, a primit un standing ovations.

Jack O’Connell, Premiul BAFTA pentru tânără speranţă

The Grand Budapest Hotel, opera burlescă a americanului Wes Anderson, a acumulat de-a lungul serii cinci trofee, în cea mai mare parte pentru muzică, cel mai bun machiaj, cele mai bune costume şi cel mai bun decor, dar cel mai prestigios este cel pentru scenariu. Compozitorului francez Alexandre Desplat i-a fost decernat Premiul BAFTA pentru muzică.

Phil Lord şi Chris Miller

Pe covorul roşu de la Covent Garden

Whiplash, cel mai bun film de Damien Chazelle descoperit la Festivalul de la Sundance, a obţinut de asemenea trei BAFTA, pentru montaj, sunet şi cel mai bun actor în rol secundar, J.K. Simmons.

Premiul BAFTA pentru Tânără Speranţă i-a fost atribuit lui Jack O’Connell pentru rolul Louis Zamperini, un ofiţer din Forţele Aeriene Americane în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în filmul realizat de Angelina Jolie, Unbroken.

Reese Whiterspoon, Julianne Moore, Felicity Jones şi Keira Knightley pe covorul roşu la Londra

Julianne Moore, Mike Leigh, Patricia Arquette şi J.K. Simmons

Un BAFTA de Onoare a fost înmânat realizatorului britanic Mike Leigh pentru Mr Turner, o peliculă despre marele pictor englez.

Printre filmele uitate să amintim Imitation Game (Jocul Codurilor), despre geniul matematicii Alan Turing, interpretat de Benedict Cumberbatch, care, deşi a făcut parte dintre favoriţi cu 9 nominalizări, a plecat cu mâinile goale. Un alt mare favorit al acestei ediţii, Birdman, care concura pentru 10 premii, a obţinut doar un BAFTA pentru cea mai bună imagine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.