BREAKING Examenele, în aer

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate. „În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus acesta.

Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat ar fi urmat să înceapă luni, pe fondul grevei generale a angajaţilor din educaţie, care intră în a doua săptămână. Ministerul Educaţiei a transmis deja că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare înscrierii.

Consiliul Naţional al Elevilor cere stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă luni, însă ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”. ”Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată reprezentanţii elevilor.

”Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces”, arată, luni, Consiliul Naţional al Elevilor, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

Ei adaugă că la finalul săptămânii viitoare ar trebui să se încheie cursurile pentru elevii claselor a XII-a.

”Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat. Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie. În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ”, susţin reprezentanţii elevilor.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Duca -se!Si asa legitimau sclavia fr@!3rilor si invartelile pilosilor.

  2. Mai deștepților mai terminați cu examenele de rezidențiat! Examenul s-a susținut în toamna și din 10.000 de absolvenți de medicina, statul a pus la bătaie vreo 6.000 de locuri + posturi pentru cei care trec examenul de rezidențiat. Pentru piloși sau mai pus la bătaie în primăvara vreo 600 de locuri.Ma doare in cot că au obținut medii mai mari de 6.00 mai multi de 600 de absolvenți de medicina. Va plătește statul pregătirea de rezidențiat vreo 5-6 ani și apoi deveniți medici specialiști șomeri. Aici e problema că din 6.000 de rezidenti școlarizați, iau examenul de medic de medic specialist vreo 3.000 de medici iar statul nu scoate anual posturi în spitale mai mult de 300. De ce? Fiindcă fosilele de medici stau in post până la 70 de ani și mai prestează și clinicile private. Nu le mai ajung banii jigodiilor și tinerii medici specialiști nu au unde sa se angajeze și iau drumul pribegiei.Asta-i situația din medicina! Ancuța,ciocul mic daca nu cunoști situația din sănătate!

  3. Un plângăcios,un fel de Băsescu care plângea la capul lui stolojan,el plânge la capul educației pe care au dus-o în haos

  4. Părinții ar trebui să fie alături de profesori și să ceară nu doar salarii decente pentru aceștia ci și un învățământ decent pentru copiii lor, cu ore de religie, fără educație sexuală la vârste nepotrivite și fără ideologie leghetebe în învățământ.

  5. ‘ O vară fierbinte ‘, nu se știe exact cine a dorit-o mai mult, sindicatele sau guwernul, sindicatele au mizat ca greva pe sfărșit de an școlar să le dea căștig de cauză (îndreptațită) dar poziția guwernului îî pune într-o poziție imposibilă, nu poți pedepsi elevii pentru lipsa ta de acțiune din 2005 încoace, e greu de crezut că un an școlar să fie ‘înghețat’. Nota bene : acțiunea a activat și alte sindicate care, corect, revendică și ele o salarizare superioară dând astfel posibilitatea guwernului ‘de a-și întoarce buzunarele bugetului pe dos’ pentru a acuza lipsa de bani, aceștia fiind alocați generos achizițiilor militare sau experimentelor de genul centralelor SMR americane ș.a.m.d.

  6. Profii adevarati sunt la catedra! falsii profi fac greva, ca sa aiba de ce da meditatii! Pt ce bani – ca de 4 ani chiuliti de la scoala – ba pandemie, ba vacante de 6 luni pe an?? SA SE DEA SELECTIV BANI, SUPA REZULTATE – NU LA TOTI NEAVENITII!

  7. NU la vazut pe profu de mate popescu dela noi din scoala la greva – ca nare timp, acu se umple de bani din meditati dela fraieri cu bani! am vazuton schimb pe coana lenutza maturatoarea la greva cu o matura pe care scria ” noi prosori – vrem salar decent” Bine zice taicamiu- asta e greva femeilor de servici, dar profi ce da meditati isi face vilele dupa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.