Bună, România! Rău, CNA!

Amenda de 10.000 de lei dată postului B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii “Bună, România!” i-a determinat pe membrii organizației ActiveWatch să ia atitudine.

Reprezentanții săi susțin că „judecând după slaba calitate a dezbaterilor și a deliberărilor din ședința publică a CNA, în care s-au evaluat cele 24 de ediții „Bună, România!”, în care realizatorii emisiunii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului, forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de „garant public al interesului public”. 

„CNA s-a distanțat semnificativ și de calitatea de for deliberativ, de mediator și s-a comportat, mai degrabă, ca un organ constatator“, se mai afirmă într-un comunicat de presă semnat ActiveWatch pe care îl difuzăm integral:

„Ne exprimăm consternarea în legătură cu decizia de amendare cu 10.000 de lei, în data de 31 ianuarie 2023, a postului B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii “Bună, România!”, realizată și găzduită de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

În opinia noastră, judecând după slaba calitate a dezbaterilor și a deliberărilor din ședința publică a CNA, în care s-au evaluat cele 24 de ediții „Bună, România!”, în care realizatorii emisiunii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului, forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de „garant public al interesului public”.

De asemenea, raportat la articolele din Codul Audiovizual pe care forul le-a invocat în sprijinul sancționării, precum și la argumentele membrilor care au votat amenda, apreciem că CNA s-a distanțat semnificativ și de calitatea de for deliberativ, de mediator și s-a comportat, mai degrabă, ca un organ constatator.

Un CNA conectat la problemele și realitățile din societate ar fi știut că:

  • În exercitarea profesiei, cu bună-credință, pe baze factuale și în interes public, jurnaliștii pot exagera și pot fi extrem de caustici atunci când analizează activitatea publică a unor demnitari (vezi art. 10, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). Problema lui Buzăianu și Zamfir nu e că au țipat prea mult la televizor, ci că actualul ecosistem media este fie extrem de tăcut și distanțat de problemele acute, curente, reale, de pe agenda publică, fie prea angajat politic iar informarea publicului are de suferit. Emisiunea “Bună, România!” are tocmai calitatea că informează publicul asupra unor subiecte de interes public major folosind în mod deliberat și inteligent umorul pentru a sancționa anumite comportamente ale unor demnitari.
  • Critica adusă realizatorilor emisiunii cum că nu ar fi asigurat audiatur et altera pars sau că nu ar fi informat publicul că ministrul vizat nu dorește să comenteze este cel puțin fragilă, dacă nu chiar ridicolă. O simplă căutare pe Google ar fi arătat că ministrul nu a emis opinii pe cele mai multe dintre spețele discutate în emisiunea amendată. Mai mult, așa cum cei doi realizatori au precizat în cadrul ședinței, toate luările de poziție publice ale ministrului au fost prezentate pe post. Menționarea formală unui disclaimer în care să precizeze lipsa de disponibilitate a persoanei vizate, pentru a răspunde rigorii legale, nu rezolvă problema de fond: în ultimii ani, raportul dintre politic și media a suferit schimbări dramatice. Spectrul politic nu mai respectă presa și, implicit, publicul. Fie o cumpără, fie o amenință, fie o ignoră. Există numeroase documente și rapoarte publice care arată că, în ultimii ani, spațiul civic, inclusiv cel media, a suferit tot mai multe constrângeri. Poate cea mai gravă este legată de lipsa de transparență în acțiunile decidenților politici.
  • Jurnaliștii nu sunt doar un stativ de microfon sau asistenții personali ai politicienilor pe care-i chestionează. Datoria lor este să fie incomozi și, prin prestația lor, să-i conducă pe politicieni și decidenți să comunice transparent și profesionist în orice chestiune legată de activitatea publică. Problema nu e neapărat că, în intervalul de două luni, Buzăianu și Zamfir „au abuzat” de spațiul oferit de cele 24 de ediții și de poziția lor de realizatori. Problema e că s-ar putea să fi fost aproape singurele emisiuni din spațiul audiovizual, extrem de populat și divers, care au abordat sistematic activitatea și probitatea unui ministru-cheie în Executiv.

Dincolo de aspectele de fond, care implică o cunoaștere și o conectare mai profunde la societatea românească, apreciem că nici forma deliberărilor din ședința CNA de ieri nu vine să întărească rolul de garant al interesului public. Astfel, am reținut că din cei șapte membri care au votat amenda, doar doi și-au prezentat și susținut public argumentele pentru sancțiune. Apreciem că un caz atât sensibil și nuanțat ar fi putut fi discutat cu mai multă aplecare. Mai ales că în discuție era tocmai corecta informare a publicului. O dezbatere lărgită și deschisă între toți membrii Consiliului ar fi ajutat toate părțile interesate, dar mai ales publicul, să înțeleagă și să proceseze necesitatea restrângerii dreptului la libertatea de exprimare și libertatea presei prin sancționarea cu amendă a postului B1TV. Din nefericire, în loc să deschidă un spațiu de dezbatere, care ar fi contribuit și la promovarea gândirii critice, CNA a deschis, din nou, un spațiu de controverse.

Mai mult, CNA a luat decizia strict în virtutea fragmentelor vizionate, făcând abstracție de restul conținutului. Considerăm că procesul de decizie a fost viciat și pentru că analiza a fost făcută strict pe emisiunile sesizate, fără a avea imaginea completă a celor două luni analizate. Deși cei doi realizatori au explicat extensiv în cadrul ședinței CNA că e necesară o imagine de ansamblu a întregului conținut pentru a demonstra că sesizarea este nefondată, membrii CNA care au votat amenda s-au limitat la conținutul sesizat.

În perspectiva anului electoral 2024, dar și a posibilelor competențe extinse pe care CNA le va dobândi prin transpunerea în legislația națională a Digital Services Act și a viitorului European Media Freedom Act, suntem extrem de rezervați că forul audiovizual va avea capacitatea și înțelepciunea de a-și onora profesionist mandatul public. Un mandat care, în contextul actual, nu trebuie să se limiteze doar la aplicarea legii, tehnic și cantitativ, ci la asumarea unui rol social, proactiv, într-un peisaj media supus nu doar presiunilor economice și politice, ci și presiunilor publicului.

Un public care primește din ce în ce mai puțină informație corectă și transparentă, dar care va fi chemat să decidă anul viitor ce politicieni vor stabili dacă și în ce condiții vor vorbi cu presa despre bună guvernare și integritate publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

15 Comentarii

  1. Cam putin 10.000 de lei,mai puțin juma de pensie medie a magistraților și mai mult de juma din pensia lui Ciuca. Dar ce mai e mia in ziua de astăzi! Nu i-a etichetat Boc pe cei doi de la „buna”, niste obraznici? Le-a luat banii ca sa le intre mințile în cap sa nu se ia de Ciuca!

  2. Asa va trebuie!
    V-ati luat de un coleg esential. Cu doctorat poate dubios, dar patriot adevarat si specialist in toate cele.
    E o lumina a politicii neaose. Nu e singurul. Sunt multi, din ce in ce mai multi. Fericiti cei saraci cu duhul, a lor este conducerea tarii.
    Si pensiile speciale.

  3. In acest caz, dar doar in aceasta speta, baietii de la tv au perfecta dreptate! De ce nu se va a masuri cu infractorul hot dovedit si amendeaza jurnalistii?!

  4. Salut decizia CNA de a amenda postul B1TV respectiv emisiunile celor doi golani mahalagii
    care fac de ras profesia de jurnalist. Uitati-va la tinuta lor de nespalati barbosi scarbosi

  5. CNA-ul, instrumentul de scos dintii presei neprietenoase cu cei de la putere, este o rusine a societatii romanesti. In loc sa se ocupe de poluarea mediei cu fake-uri si subproductii culturale, aceasta se ocupa de protejarea unor politicieni decalibrati, agrari, mitocani, analfabeti, hoti, incapabili sa memoreze o idee.
    Si pentru toate astea au nevoie de CNA. Noroc ca pe net CNA-ul nu are atributii, inca.

  6. Jurnalistii aia nu primesc bani de la nimeni? Daca primesc, e clar ca spun ce le ordona cel care le da bani. Restul sunt lozinci. In capitalism NU EXISTA DUMNEZEU, MORALITATE, OBIECTIVITATE, DECENTA. Exista BANI si atat. Restul sunt LOZINCI care se striga TOT PENTRU BANI.Iar ONG-uri precum cel care face scandal acuma, TOT PENTRU BANI ACTIONEAZA.

  7. Sa fii tuteru lui bodeg e mai rau decat sa fii chiar bodeg.
    Referitor la toale, substantivul zdreanta nu se referă la hainele talica, ci intelectului lipsa imbarligat cu morala absenta. Esti consilier la cabinetul ministtului?!
    Cautati de lucru.

  8. acest securist mamut cna trebuie DESFIINTAT! DE URGENTA SI CU PRECADERE!

  9. cei doi jurnalistyi in cauza care vor fi amendati nu-si dau seama ca daca l-ar lauda si flata pe ministrul in cauza sau tot guvrenul n-ar avea asemenea probleme …toata romania crede in loc sa gindeasca …crede ca intra in schengen sau ca poti critica ca cica ai avea dreptul la libera exprimarre cred pina si ca dumnezeu exista si isus cristos reinvie si tot felul de prostii ca astea …nu-i de mirare la 44 la suta dintre noi analfabeti….

  10. ionescu ,tu esti golan,nu cei doi,treci in gloata parsiva…Maine poimane gloata explodeaza in sucul propriu…

  11. Să nu fim solidari prostește cu doi golani care se pretind jurnaliști.

  12. Frectie, in Germania au condamnat ieri primul activist anti-razboi, care a criticat furnizarea de armament neo-nazistilor de la Kiev. 2000 Euro si 40 de zile de inchisoare, pe art. 12 din Codul Criminal International, justificarea unei actiuni agresive. Ciudat cum Tony Blair, Powel, si toti liderii europeni care au participat in invazii sunt liberi, chiar si dupa ce s-a dovedit ca au mintit pentru a provoca razboaie. Incheierea sentintei e ceva cam ca „ascendentul moral” practicat prin unele republici bananiere europene.

  13. S-au luat de ciuf (vorba sefului Petrov) securistii intre ei. De cand cu razboiul din vecini, omogenitatea baietilor securisti s-a spart. Stie cineva o televiziune CIVILA? Sau vreun CIVIL in componenta institutiilor de cenzura din Romania? Maine, pomaine se vor bate intre ei ca chiorii. Fircare cu stapanii lor de afara si aceia tot mai dezbinati.

  14. ca si in bancul cu femeia …!! ziaristii merita amendati si fara rost, din cand in cand , dar ei,stiu ptr ce !!! [iar paduchii astia doi, stiu de ce ]..!

  15. Putin dom’le prea putin
    Cei doi limbrici trebuiau amendati macar cu o suta de mii.
    Chiar atat de jos a ajuns meseria de jurnalist ,de a ajuns sa fie reprezentata si de acesti doi indivizi gretosi ce turuie vrute si nevrute ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.