Când ne vin primele F-16 de la norvegieni

Ministerul Apărării Naționale din România a semnat contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, a anunțat instutuția de la București. Ministerul a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.Valoarea contractului semnat vneri cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4635 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Simona Maierean este o femeie ofițer de aviație din România, fiind prima româncă ce a zburat cu un avion supersonic. Acest zbor a avut loc pe 13 martie 2009, iar aparatul de zbor a fost un MiG-21 LanceR.

    (a capturat si Putin „o femeie pilot ucraineeanca”
    nu i-a facut nimic)

  2. – generația a IV-a „joha” – ca și nou-nouțe, de 40 de ani, din muzee portocalia-norvaginia
    – generația a V-a „joană” – ca și nou-nouțe, de 39 de ani, din muzee ucrania, fostă membră nato
    DEX :
    generația I-a „iliushin”
    generația a II-a „pugaciov”
    generația a III-a „petrov cel mare”

  3. Pare de o evidenta stridenta, greu de combatut, si foarte usor de aparatura ca natia asta, dupa ce a pus la punct zeci de spitale noi stoc, in tipla, dupa ce a eradicat si toate veceurile din fundu’ curtii, dupa ce a educat pe toti sau tonti meditindu-i dezlegat, asa-i domnu aitist, dupa ce a rezolvit cu strazile, si nu pomenesc aici de autostrada de 7+1 km din moldova, nu!. Deci e toate terminate, avem si lege pentru a8, aha! uitasem de sageata pe drum de fier care vine parca se duce… si mai avem tramvaie, si industrie, spunea un idiot de care nu ducem limpsa ca pibul e mare, mai marecel mai mare, da’ nu-i a nostru. E din afara, noi doar cu munca, cel mai prost platita. Si am ajuns la pensii, nu la cele speciale, e rezolvite alea, celelalte, da’ nu-i problema, ruminu e prost cu diploma, e si doctor mai nou. Spuneam ca e rezolvite toate, la man stateam mai prosti, s-am luat sharile de la altii ca sa ce, sa ne ce? Sa brazdam cu maroniu cerul azuriu al tarisoarei noastre??!???

  4. Imi lipseau avioanele astea precum un buboi pe organul barbatiei mele .

  5. Tradatorul Tatar, turnatorul Petrov a Initiat Procedura de Decimare a Armatei Romane prin Semnarea „achizitiilor” de Junk NATO pentru a fi Recunoscut ca Puppet Oficial de catre Amerika si Noul CCCP al tovarasei Ursula.
    Parazitul Globalist Klaus il si Intrece prin Semnarea relocarii Junkului Norvegian in Romania. Costurile de „modernizare” a Junkurilor de F-16 depasesc Pretul achizitiilor de Avioane Noi Noute.
    REGIMUL FANARIOT IOHANNIS A DUS TARA LA RUINA !

  6. La o cautare a comparatiei F16 vs Su, am citit pe net asta: It’s an unfair competition to compare a modern fighter with an obsolete plane.Chinese Su-27 smashed Thai JAS-39C with a 25:1 dogfight result while Swedish JAS-39C defeated Norwegian F-16A with 15:1 result and a single Swedish JAS-39C defeated not less than 5 American F-16 without beeing shooting down at red flag. Maybe Swedes are better pilots than Thai or Americans … however, even the best F-16E block 72 would be chanceless against the Su-35. Restul sunt taxe, TVA si impozite duse pe apa sambetei!

  7. Ptr inceput F16 sunt avioanele optime ptr adaptarea pilotilor romani cu aparatele de zbor occidentale.
    Nici ca sofer nu poti sa treci de la Dacia 1300 la Maseratti peste noapte……[Rumburak]

  8. Ce repede se gasesc acum bani pt. investitii militare ,pt. intretinerea refugiatilor din Ukraina ,pt. tot felul de ajutoare trimise afara ,nu mai comentam despre intretinerea trupelor NATO pe teritoriul tarii noastre.Cind se punea problema de scoli,spitale,infrastructura,salarii si pensii marite ,sau alte investitii necesare pt. romani ,niciodata nu se gaseau bani .

  9. modernizarea armatei include aceste noutati de acum 45 de ani care au fost salvate de la casre cu peste 400 milioane euro care vor mai primi si cun motor la fel de nou !cei 2,5% din PIB vor fi destinati unor ,,noutati ,, din restul ,,aliantei strategice ,asa ca ,trai neneaca pe banii luati din taxele ,impozitele,facturile si econiile romanilor ! indexarile ? dupa spusele ,,doctorului,, ciuca sew vor face cand mai raman ceva bani dupa ,,modernizare,, si alte ajutoare date la est si nord ! slava,slava,slava!

  10. o sa auziti cind vin…mai cade cite unul, doua pe drum..se aude bubuitura

  11. Când ești prostu, care plătește anticipat, apoi poți să aștepți mult și bine,..până se mai face curățenie in vre-un garaj,..

  12. ce pati bre hungurul maghiarizat orban, ii furara investitiile? ha ha ha ha

    sa vezi tu mai@mare rusule reconfigurare de traseu de o sa-i cada maselele din gura… cu gazele si-a luat-o… s-a crezut mare smecher si combinagiu de liga mare… tac pac, uite-o nu e… mi-au palcut delcaratiile primul ministru maghiar… savuroase, pline de ura si durere in acelasi timp… asta e, nu-si poate depasi conditia…

    ha ha ha ha ha ha ha

    hai ca o sa fie fun! mi-am luat popcorn si sezlong si loc in fata sa rid maxim! here it comes!

  13. Au lasat norvegienii la pret? Alea de la portughezi au fost, parca, mai scumpe! Sau s-au gandit sa nu ne mai fure pe fata! Banii inainte, ca la bordel sau la fiecare livrare?

  14. Nu ma pricep, deci este probabil sa gresesc, dar din ce am vazut pe youtube, CEL MAI IMPORTANT ESTE ARMAMENTUL MODERN (RACHETE) CARE POATE FI PUS PE AVION: MAI EXACT RAZA MAXIMA DE ACTIUNE A ACESTUIA.
    Problema majora: permit F16 sa detii rachete care sa loveasca o tinta aflata la sa zice 150 km sau 300 km…, sau numai la 80 de km sa zicem. Daca poti pune rachetelor care sa loveasca o tinta la 150 km nu ar fi asa grav cu F16 vechi. Daca nu, e grav: pt ca devii victima fara ca teoretic sa te poti riposta.

  15. @goguta
    gripen e folosit de britanici ca avion avansat de antrenament si e avion de inferioritate aeriana nu multirol.mai e ceva,n-am auzit ca gripen sa fi fost folosit intr-un razboi,in timp ce f16 a fost utilizat in multe conflicte
    su27 chinezesc sau su35,compari mere cu pere,alea sunt bimotoare,le poti compara cu f15 f18 sau rafale
    Stiu,astea sunt niste vechituri dar occidentalii sunt derbedei cu toti cei din est,franncezii vand croatilor rafale la mana a doua,cehii si ungurii au gripen in leasing iar polonezii din 48 f16 cumparate au 40% indisponibilizate la sol pe baza de mentenanta,americana,bineinteles

  16. @Constantinescu Valentin-Ionut,
    „n-am auzit ca gripen sa fi fost folosit intr-un razboi,in timp ce f16 a fost utilizat in multe conflicte”

    Logica stramba. Atunci nici F35 n-ar trebui cumparat, ca e doar de decor, n-a participat in razboi.
    Iti dai seama ca un astfel de mesaj provine de la propaganda americana care vrea sa-si vanda armele? Fie ele F35 netestate in razboi fie F16 vechi si depasite la care cine poate renunta. Doar rumunache le ia de bune si pe bani buni ca sa le arunce peste cativa ani ca sa ia altele. Dar n-as pune pariu ca F35 pe care le vom primi nu vor fi tot SH ptr ca actualele F35 au suficiente „galme” recunsocute care vor fi corectate. Iar romania e musteriul perfect ptr a i se da arme depasite care in mod normal ar merge la fier vechi.
    „operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.”

  17. @Constantinescu Valentin-Ionut, testarea armamentului nou se face cu prudenta, daca iesi pe piata cu ceva ce se dovedeste un fiasco ai dat-o in bara, investitii masive si bani dusi pe apa sambatei! Totusi cand eram in tratatul de la varsovia rusii ne dadeau armament de generatie mult mai noua si chiar eficient daca ne gandim ca niste KUB-uri de provenienta 70 imbunatatite au doborat marele invizibil american cu o reclama imensa la acea vreme, in razboiul din iugoslavia! Cat despre golania occidentului cu sh-urile iti dau dreptate!

  18. nu am citit de scarba decat fraza in care se zice ca folosim Lancer si F 16.
    nu vi si ni se pare ca cele doua avioane sunt contemporane?
    vorbeam odata cu cineva, un oarecare om, despre aceste F 16 si imi zicea cu declamatii ca nu stiu ce vorbesc, ca sunt foarte bune. am vorbit de oferta suedeza, de aia de la britanici, cred ca i zice Eurofighter, sau de Miraje-le franceze. (sau Mirage, nu stiu cum se scrie acum)
    nu aveai cu cine vorbi, stia mult mai bine ca mine. concluzie: aceia care au decis cumpararea de viitoare cosciuge zburatoare nu sunt ca persoana cu care am vorbit, eu, subsemnatul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.