Când nu o ajută arbitrul, Brazilia e ajutată de Dumnezeu

Brazilia nu a convins, dar a câştigat la loviturile de departajare. Demonstraţie pro Luis Suarez pe Maracana. Columbianul James Rodriguez, cel mai bun jucător al turneului final până în prezent.

Brazilia – Chile 3-2 (1-1, 1-1, 1-1)

Cea mai slabă garnitură din toate timpurile a Braziliei a fost la câţiva centimetri de o eliminare prematură din turneul final pe care îl găzduieşte. Când mai erau 35 de secunde de joc din cele 2 minute suplimentare ale prelungirilor, chilianul Pinilla a şutat de la distanţă, mingea a zguduit transversala şi a revenit în teren. Dacă mingea ar fi avut o traiectorie cu câţiva centimetri mai jos, golul era iminent, pentru că Julio Cesar era bătut. Au urmat loviturile de departajare şi la încheierea seriei de „5” fundaşul Jara a „ţintit” bara, mingea a căzut în faţa liniei porţii şi Brazilia s-a calificat în sferturile de finală. Secvenţa din minutul 120+1:25 una dramatică, pe care nici învinşii şi nici învingătorii nu o vor uita, a semănat (cu diferenţele inerente) cu o alta, din 25 iunie 1978, de pe „Monumental” din Buenos Aires. Atunci, la ultima fază a finalei Argentina-Olanda, la scorul de 1-1, Rensenbrink a trimis din 6 metri, cu capul, mingea în bară. Au urmat prelungiri, iar gazdele cu moralul ridicat au spulberat „portocala mecanică” înscriind de două ori. În 1978, o bară în ultima secundă a decis practic titlul de campioană. Este posibil ca, şi acum în 2014, bara lui Pinilla să decidă titlul mondial. Brazilia, dacă a scăpat de una dintre cele mai în formă (şi incomode) echipe, va avea un moral foarte ridicat, şi sunt toate premizele să treacă în sferturi de o Columbie foarte bună, dar „îmbătată” de propriul succes, iar în semifinale va da de supravieţuitoarea „războiului” franco-german. Ajunsă în finală, nimeni şi nimic nu va permite ratarea titlului, indiferent de adversar. Acum a fost singurul moment în care Brazilia putea fi eliminată. Evident, cu consecinţele politico-sociale inevitabile.

Meciul în sine a fost unul spectaculos prin dinamismul său şi prin acţiunile periculoase la ambele porţi. Gazdele au avut mai multe oportunităţi de a înscrie, dar ocazia meciului (alta decât bara din final) a aparţinut tot chilienilor, Julio Cesar scoţând miraculos un şut al lui Gutierrez. Numai că şi în acest meci s-a văzut că, dacă Brazilia are în faţă o echipă care se apără organizat şi combină mult la centrul terenului, fără ajutorul arbitrilor nu se descurcă. Şi nu are cum, când în atac Fred şi Jo sunt zero barat (nici în echipa lui Piţurcă nu ar avea loc), iar Neymar dispare din joc după 30 de minute; mijlocul este submediocru, apărarea şi portarul sunt la nivel de top. Chile a jucat foarte bine până la limita careului advers. Aici a fost punctul slab. În fazele de construcţie, totul mergea bine până se ajungea în careul advers, iar lipsa de soluţii sau absenţa încă unui jucător de talia lui Alexis Sanchez i-a privat pe chilieni de o victorie fără probleme. Mai trebuie menţionat că, la chilieni, Jara joacă în liga a II-a din Anglia la Nottingham Fores, Silva la retrogradata Osasuna (Spania) şi Gary Medel (care a evoluat accidentat o repriză) la retrogradata Cardiff City (Anglia). O astfel de echipă era (trebuia) să bată Brazilia.

Casetă tehnică: Brazilia – Chile

Belo Horizonte: 26o
Estadio Mineirao: gazon bun
Spectatori: 57.714
Arbitru: Howard Webb (Anglia)
Asistenţi: Michael Mullarkey, Darren Cann (Anglia)
Al patrulea oficial: Felix Brych (Germania)

Au înscris: 1-0 (min.18 – David Luiz), 1-1 (min.32 – Alexis Sanchez)
Gol 1-0 David Luiz (BRA)
Non 1-0 Mauricio Pinilla (CHI)
Non 1-0 Willian (BRA)
Non 1-0 Alexis Sanchez (CHI)
Gol 2-0 Marcelo (BRA)
Gol 2-1 Charles Aranguiz (CHI)
Non 2-1 Hulk (BRA)
Gol 2-2 Marcelo Diaz (CHI)
Gol 3-2 Neymar (BRA)
Non 3-2 Gonzalo Jara (CHI)

Cartonaşe galbene:
Hulk, Luiz Gustavo, Jo, Dani Alves – Mena, Francisco Silva, Pinilla

Brazilia: J. Cesar – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho (min.72-Ramires), Gustavo – Hulk, Oscar (min.106-Willian), Neymar – Fred (min.64-Jo)
Antrenor: Luiz Felipe Scolari

Chile: Claudio Bravo – Francisco Silva, Isla, Jara – Mena, Aranguiz, Diaz, Medel (min.108-Jose Rojas) – Vidal (min.87-Pinilla), Alexis Sanchez, Vargas (min.56-Gutierrez)
Antrenor: Jorge Sampaoli (Argentina)

Total şuturi: 23 – 13
Şuturi pe spaţiul porţii: 13 – 5
Cornere: 9- 5
Faulturi: 28 – 23
Offsides: 2 – 3
Faze de atac: 63 – 52
Mingi recuperate: 66 – 63
Mingi pierdute: 116 – 113
Total pase: 574 – 593
Pase corecte: 392 – 454
Distanţă de teren acoperită: 136, 3 km – 145,8 km
Timp efectiv în joc: 34 min. – 36 min.
Posesie: 49% – 51%
MVP meci: Julio Cesar (Brazilia)

Columbia – Uruguay 2-0 (1-0)

Meciul dintre Uruguay şi Columbia a fost precedat de ample manifestări de simpatie ale suporterilor echipei celeste faţă de Luis Suarez. Peste 10.000 de suporteri aveau postere sau măşti cu figura lui Suarez. În dimineaţa meciului, antrenorul Uruguay-ului a demisionat din cele 3 funcţii pe care le deţine în aparatul FIFA. Gestul său a fost unul de protest împotriva suspendării drastice (9 meciuri internaţionale inter-ţări şi 4 luni interdicţie pe vreun stadion) a lui Suarez.

Absenţa celui mai bun jucător uruguayan s-a resimţit clar în meciul contra Columbiei. În prima repriză, celeştii nu au tras niciun şut pe spaţiul porţii adversarului. Cavani şi în acest meci a fost o deziluzie, el nereuşind decât două sau trei mingi aruncate de pe partea stângă „la bătaie” în careu. În rest, nimic pe faza de atac. În prima repriză Columbia a dominat copios, dar nu a înscris decât o singură dată printr-o bijuterie (preluare pe piept şi şut din întoarcere la vinclu de la 23 de metri) a lui James Rodriguez, cel care în topul FIFA se afla pe locul 1 după faza grupelor. Partea a doua începe în aceeaşi notă şi acelaşi James Rodriguez (23 de ani, jucătorul lui AS Monaco din 2013) înscrie în minutul 50, după o combinaţie în trei care a năucit apărarea adversă. După acest gol, columbienii se retrag în apărare şi până în finalul meciului uruguayenii au atacat în valuri, dar numai în două situaţii portarul Ospina a fost nevoit să intervină salvator. În rest atacuri respinse fără probleme de defensiva columbiană, care a funcţionat „ceas” în ultimele 35 de minute. Uruguay-ul părăseşte competiţia, după un meci excelent cu Anglia, o repriză bună cu Italia şi una penibilă cu Costa Rica, când a încasat 3 goluri.

Columbia a obţinut a 4-a victorie din tot atâtea meciuri jucate la acest turneu final şi a înscris 11 goluri şi a primit 2. Înainte de „Brazilia 2014”, Columbia a mai participat la 4 turnee finale, a jucat 13 meciuri, obţinând doar 3 victorii, înscriind 14 goluri în total. Aflată înainte de începerea competiţiei pe locul 38 (din 76) în topul all time al turneelor finale, a făcut acum un salt de 11 locuri. Şi mai trebuie adăugat şi faptul că Radamel Falcao, cel mai bun jucător columbian al ultimilor ani, nu este prezent în Brazilia din cauza unei accidentări, dar James Rodriguez este în acest moment pe locul 1 în clasamentul golgheterilor cu 5 reuşite. Calificarea Columbiei în sferturile de finală reprezintă o premieră pentru echipa antrenată de argentinianul Jose Pekerman.

Casetă tehnică: Columbia – Uruguay

Rio de Janeiro: 26o
Estadio Maracana: gazon bun
Spectatori: 73.804
Arbitru: Björn Kuipers (Olanda)
Asistenţi: Sander van Roejel, Erwin Zeinstra (Olanda)
Al patrulea oficial: Svein Oddvar Moen (Norvegia)

Au înscris: 1-0 (min.28 – James Rodriguez), 2-0 (min.50 – James Rodriguez)
Cartonaşe galbene: Jimenez, Lugano (pe bancă) – Armero

Columbia: Ospina – Zuniga, Zapata, Yepes, Armero – Cuadrado (min.81-Guarin), Sanchez, Aguilar, James Rodriguez (min.85-Ramos) – Jackson Martinez, Teo Gutierrez (min.68-Mejia)
Antrenor: Jose Pekerman (Argentina)

Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Godin, Gimenez, Caceres, Alvaro Pereira (min.53-G. Ramirez) – Arevalo Rios, Al. Gonzalez (min.67-A. Hernandez), Cr. Rodriguez – Forlan (min.53-Stuani), Cavani
Antrenor: Oscar Washington Tabarez

Total şuturi: 10 – 16
Şuturi pe spaţiul porţii: 8 – 9
Cornere: 3 – 5
Faulturi: 19 – 17
Offsides: 1 – 1
Faze de atac: 23 – 36
Mingi recuperate: 37 – 41
Mingi pierdute: 83 – 72
Total pase: 462 – 437
Pase corecte: 339 – 329
Distanţă de teren acoperită: 103,4 km – 105,5 km
Timp efectiv în joc: 26 – 23
Posesie: 54% – 46%
MVP meci: James Rodriguez (Columbia)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.