Când vor scăpa locuitorii din zonele rurale de sobele cu lemne

Majoritatea gospodăriillor din mediul rural vor avea cel mai probabil acces la surse alternative de încălzire până în 2030, se arată în proiectul de Strategie Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, document supus consultării publice.

În prezent, aproape 90% din locuințele din mediul rural și 45% la nivel național utilizează cu precădere lemn de foc pentru încălzire. Locuințele sunt, de regulă, încălzite doar parțial, în sobe cu ardere incompletă, nivelul de confort fiind scăzut, iar costul ridicat.

„Pentru statul român, îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii din mediul rural trebuie să fie o prioritate strategică, inclusiv prin asigurarea de servicii energetice de
calitate”, se arată în documentul citat.

Conform autorilor strategiei, vor fi sprijinite, prin politici dedicate, utilizarea instalațiilor eficiente și mai puțin poluante, și sistemele de cogenerare pe bază de biomasă și biogaz în zone semi-urbane, cu distribuire centralizată a agentului termic. Prin extinderea rețelelor de distribuție a gazului natural, va crește utilizarea gazului natural pentru gătit și încălzire. Dezvoltarea sistemelor distribuite de producție a energiei electrice (fotovoltaic și eolian), dublate de capacități de stocare, va avea loc mai ales în mediul semi-urban și va favoriza încălzirea cu pompe de căldură aer-sol. Panourile solare termice vor fi o soluție accesibilă pentru încălzirea apei, se mai arată în document.

Preț dublat

Preţul lemnului de foc pentru populaţie s-a dublat în ultimul an, ca urmare a înăspririi legislaţiei, a declarat directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu. “Ne trezim în toamna lui 2016 cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Ele sunt generate, în primul rând, de înăsprirea legislaţiei privind legalitatea lemnului care circulă şi se valorifică. Guvernul a luat în ultimul an mai multe măsuri privind limitarea vânzării tăierii ilegale de lemn şi a vânzării de lemn ilegal pe piaţă.

Acesta a avut un efect destul de important, însemnând că, dacă anul trecut populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metrul cub, acum ce se întâmplă în spaţiul rural, cu preponderenţă unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400-450 de lei. Este un efect cumulat, datorită înăspririi legislaţiei, dar este şi efectul unei reglementări guvernamentale din noiembrie 2015, care a bulversat puţin piaţa lemnului în anul de producţie 2016”, a spus Pahonţu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.