Capitala și provincia, imperiile și coloniile

În Cartea de la Gamedolor se afla Canonul de la Matapahapamar, secretul norilor trandafirii de lângă Tambo Tamboree şi, se pare, se găsea şi dezlegarea minunii de la Watima şi a misterului din Gambee, fericita cetate a hermafroditilor temba.

Privind formele şi chipurile pornite la stricarea lumii, eu, văluritul buclucaș din București, încercam să pătrund înţelesurile tainice ale oboselii sau ale erotismului popoarelor acvatice sau ale nemuririi al cărui secret îl căutau cu toţii cu o fervoare de neînchipuit.

Asta îl încânta pe nebunul de Lomonosov. Îl punea pe jeratic. Lomonosov se avânta. Punem mâna pe comoara lui Bibescu! Se jura că o să fure secretul nemuririi din casele imaginarului care se aflau bine ferecate într-un inel magic aflat în corpolenta ficţiune din inima universului plin de universuri, desfăşurat în corporalitatea circului acvatic din Marsila Mole.

Lomonosov se urca pe câte un scaun şi declama. Îmi recita din Pidulsky, din Quambo Bamquaboa şi din Moround, din Katamari sau din Omar Khalam. Îmi vorbea plin de patos despre metamorfoza markoniană şi despre mirajul orientalelor. Lomonosov murea de nerăbdare să ajungă la porţile orientalelor. Orientalele îl fascinau. Îi ardeau buzele. Îl împingeau să se destrăbăleze, să-mi vorbească despre ordine când de fapt dezordinea era regina nisipurilor.

Artele privirii sunt ale ritmului, mi-a spus Lomonosov în timp ce mă căra cu el prin bazarul din Qutombe căutând o tastatură magică. Ar fi vrut să devină şi el un moreaugarin. Un navigator al secretului! Dar nu pentru a pătrunde ultimul sens al universului plin de universuri. Lomonosov era întruchiparea marelui şi hulpavnicului nimic. Voia doar să stârnească dezordinea, instabilitatea, îndoiala în toate partidele politice din România, băi, păzea. L-am urmat însă fără să crâcnesc. Mă fascina. Asta eram, o meduză fascinată pe deplin, pe deplin dacă vă spun.

Pe Lomonosov îl întâlnisem pe asteroidul Quampaala din constelaţia Rajahala. Lomonosov răsărise din neantul oceanic, scuipat de o balenă albastră. Poate că nici nu era o existenţă reală. Poate că era un animat construit de războinicii semantici din Goltuba sau de spionii de dincolo de orizontul vizibil. Poate că era un exerciţiu al furtunilor oceanice sau o protuberanţă a vârtejurilor virtuale.

Lomonosov se lăuda în stânga şi-n dreapta ba că ar fi om de ştiinţă, ba că ar fi un vestit scriitor bazgubanian în travesti. Școlit în saloanele literare simandicoase de la Paris. Acolo unde se scrie de fapt istoria secretă a mândrului nostru București. Mare mincinos, Lomonosov, derbedeu intelectualist! Pezevenghi! Coate-goale intelectual! Pornise să schimbe istoria lumii, să modifice realitatea, să vălurească istoriile lumii. Pornise, chipurile, să descopere miracolul ultimului sens.

Dar Lomonosov nu credea deloc în miracol! Şi nu era de acord cu mine când îi spuneam că ştiinţa în întreaga ei corporalitate era o ficţiune generalizată şi generalizantă, atât de generalizantă! Infinitul este o categorie paraştiinţifică, politicianistă! striga Lomonosov dezlănţuindu-se împotriva mea, lomonosându-mă.

În Qutombe aerul era încins. Caravane leneşe se târau prin lumina amurgului către Marsila Mole, către Kabul și Singapore. Luptătorii deşertului Kaharym cărau cu ei lăzi cu dinamită iar puşcaşii ameridores se plimbau ţanţoşi de colo, colo, în ritm de ragtime. Bazarul colcăia de şopârle şi de şobolani şi de şerpi vorbitori. Erau şopârle trandafirii şi galbene şi şobolani verzulii, vărgaţi, aduşi de corăbii tocmai din Batoa Butuba sau din Halicarnas şi şerpi mincinoşi găsiţi pe sub pietrele încinse din inima orientalelor nebune, pornite să cucerească așezămintele ordoxilelor de la periferia occidentalelor înfumurate.

Ah, centrul și periferia! Capitala și provincia. Imperiul și coloniile. Îmi firbeau în creier ideile astea mărețe.

Un doctor francori se certa cu o somaleră. Somalera se bâțâia după o muzică auzită numai şi numai de ea. Doctorul cânta într-o păsărească aiuritoare. Un ritm nelămurit îi cadenţa furia în timp ce mâinile desenau în aer pictograme porcoase, ciudate hărți ale spiritului. Privindu-i, i-am şoptit lui Lomonosov că Pintora din Salvedar se înşelase atunci când decretase că vorbele durează mai mult decât faptele căci, iată, cuvintele stâlcite ale doctorului francori zăboveau o clipă prin praful spuzit peste bazar şi se pierdeau printre razele molatece ale soarelui care abia mai pâlpâia peste întinderile oceanului. Acordurile de pian de pe Sellaa, din Montamorté, din cartierul Latone şi din arondismentul 27 pluteau prin aerul sălciu.

Satile! Satile! Satile! Fairez ces qulle tum veuxo.

Bietul Satile, pianistul! Fusese digitalizat de oamenii împăratului Owagama pentru că îndrăznise să compună un concert pentru pian pe tema miracolului aflat în inima universului plin de universuri. Dar Suzanne, iubita lui necredincioasă? Unde era, oare? Căuta şi ea comoara de pe ? Sau poate fugise cu stickul meu să-l predea lui Lomonosov într-o speluncă din Casablanca? Uite-o în aerostatul de colo. Îşi scoase jartierele şi mi le aruncă la picioare iar Lomonosov mort de invidie, se pierdu printre tarabele viu colorate. Era nebun după femei, fusese crescut de femei. Dar cred că minţea!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Nu uitați, în 14 noiembrie 2021, Proiectul SF Politic, pe care îl văluresc împreună cu ziarul național Cotidianul încă din 14 noiembrie 2016, împlinește cinci ani de existență! CINCI! Un proiect unic în lumea asta, un proiect original, un proiect haios sau tembel, iubit sau înjurat meserie de comentatori. Să fiți iubiți cu toții. Pregătiți șampania și pupăturile. Între timp, dacă aveți chef, comentați acești 5 ani de existență cum vă lasă inima.

    Să fiți iubiți.

    Ovidiu Bufnilă, pe bune

  2. Felicitari Domnule Bufnila, pentru scrierile super-valurite si haioase care mi-au descretit fruntea timp de un si mai bine. Spre rusinea mea abia de un an stiu de existenta Dumneavoastra, de cand am inceput sa-mi tip disperarea la Cotidianul. Va urmaresc zilnic, dupa ce imi incarc sufletul de amaraciune citind artivolele despre absurditatile pe care le gandesc sau le primesc ca ordine astia de-si spun „alesi”. La sfarsit sunteti singura speranta care ne ramane, hazul de necaz, creativitatea si haiosenia, chiar daca undeva pe acolo sunt elemente de „realitate”. Numai bine va doresc si sa continuati cu aceeasi bogatie spirituala si creativitate sa ne faceti zilele mai bune !

  3. @your true master

    e valabil adevarul subterna ca Debil( de fapt cei din spatele lui) vor sa üpuna doar pe bagatii americii o TAXA carea sa diminueze trendul unei viitoare REVOLTE SANGlante saracilor americani ?

    si ca :

    Bogatii (putni la numar dar dotati la portofel) americani NU-L mai suporta ! Ci i-au copte ceva … mortal ?

    ???

    (mishteaux stie ce nu stiu „cei multi si prosti[din nastere!]” )

    [mai „ploua”-n … Cismigiu ?] ? …

  4. Dragul meu Marin, vă mulțumesc infinit. Zile frumoase vă doresc. Mă bucur că aveți curajul nebun să navigați împreună cu mine pe oceanul acesta nesfârșit și haios, uneori trist, alteori vesel și ingenuu. Gânduri bune.

  5. Voi acolo, domnule Bufnila! Nu cu sampanie si susane, voi fi cu sufletul!Acum sunt departe de casa,imi vizitez fiica. Ea in sud,eu traiesc viata la rece,in nordul Quebecului. E ceva cale pentru universul asta mic si valurit dimprejurul micii noastre planete. Sper sa nu imi schimb numele si eul in ,,Venom” – extraterestrul care traieste in simbioza cu oamenii!
    Sa fiti iubit!

  6. Un univers fascinant, debordant,încântător și provocator pe care-l propuneți cu maestrie la fiecare apariție si prin care oferiti cu generozitate hrana abundenta sufletelor fascinate de evadări intelectuale. Va multumesc.
    PS. „Un cetățean avea doua picioare drepte, mai ales stângul și mai cules în iunie de ziua Politicianului ratat”. Citat din Lomonosov, rostit dupa o partida de golf cu chelnerul națiunii, în vila României educate pas cu compas.

  7. @Victor Socolovici: Mă bucur că mă însoțiți în această nebună călătorie prin universul vălurit. Vă doresc navigare susținută, gânduri bune și zile frumoase!

  8. @marius: Impresionante insurgențele dumneavoastră ficționale care străluminează nevinovatele mele încercări vălurite în largul straniu al universului vălurit. Vă doresc numai bine, inspirație și o muză pe măsură!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.