Către intervenția unui NATO arab în Siria

trump-abdel-fattah-salman-arabia-saudita

În 2013, administrația Obama a avut în vedere crearea unei forțe arabe aliniate intereselor SUA care să lupte împotriva grupării Stat Islamic în Siria. Strategia a fost reluată și dusă la un alt nivel de actuala administrație Trump, care dorește înlocuirea trupelor americane din Siria cu o forță regională dominată de Arabia Saudită.

Potrivit unor surse din administrația SUA citate de CNN, Donald Trump a încercat să fie mult mai convingător și a apelat la constrângere. Președintele a anunțat că SUA se vor retrage din Siria, pentru ca „alte țări să aibă grijă“, ca la câteva zile să sugereze că Arabia Saudită va trebui să plătească pentru continuarea prezenței militare americane. Inițiativa creării unei forțe militare sunnite în Siria este sprijinită de noul consilier pentru Securitate Națională, John Bolton, și de Mike Pompeo, șeful CIA, care a fost nominalizat pentru Departamentul de Stat. Concret, Statele Unite doresc să obțină contribuții militare din Egipt, Iordania și statele Consiliului de Cooperare al Golfului (Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite).

Un război ce nu e în interesul SUA

Începe astfel să prindă contur acel „NATO sunnit“ menit să contreze expansiunea șiită a Iranului în Irak, Siria și Liban, anunțat de analiști după vizita lui Donald Trump în Arabia Saudită, în 2017, când industria militară americană a semnat contracte de circa 300 miliarde dolari cu Riyadhul. Nu puține voci sunt însă circumspecte cu privire la această alianță arabă aliniată intereselor SUA. „O îngrijorare ar trebui să fie faptul că aliații arabi ar putea folosi operațiunile din Siria ca pretext pentru a lansa un război prin interpuși cu Iranul și să furnizeze arme rebelilor, care ar putea să ne implice în războiul civil într-un mod care nu este în interesul nostru“, spune pentru CNN amiralul John Kirby, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. De altfel, Arabia Saudită, EAU și Iranul se confruntă de mai bine de trei ani într-un război similar în Yemen, acolo unde EAU și-au creat o adevărată armată, în timp ce președintele yemenit, cel pe care coaliția sunnită se presupune că ar trebui să-l susțină, este sub arest la domiciliu în Arabia Saudită.

„Saudiții vor lupta până la ultimul sudanez“

Tocmai războiul prin intermediari, mergând până la o confruntare în care să fie atrase SUA, poate fi însă adevăratul scop al statelor sunnite din Golf. La summitul Ligii Arabe de săptămâna trecută, regele saudit Salman a cerut „o poziție internațională puternică împotriva comportamentului“ și a „amenințării“ Iranului. Regimul Netanyahu din Israel nu este străin de aceste mișcări împotriva Iranului. În luna martie, presa israeliană scria despre o serie de întâlniri secrete între înalți oficiali israelieni și saudiți, la Cairo, iar Teheranul și Damascul au acuzat recent că Israelul a bombardat o bază militară iraniană din Siria. Majoritatea analiștilor susțin că Arabia Saudită va ezita să-și trimită propriii soldați în Siria, pentru a nu risca o confruntare directă cu trupele Hezbollahului sponsorizat de Iran, preferând să plătească alte „forțe islamice“, din Pakistan sau Sudan, spre exemplu. „Sunt sigur că saudiții vor lupta în Siria până la ultimul soldat sudanez“, spune Nicolas Heras, de la Center for New American Security, citat de The Guardian.

Discuții SUA – Arabia Saudită – Egipt

Lovitura militară franco-anglo-americană în Siria de pe 7 aprilie nu a afectat negocierile pentru un „NATO sunnit“. Surse citate de The Wall Street Journal arată că John Bolton a discutat cu șeful serviciilor secrete egiptene despre modul în care Cairo poate contribui la această forță arabă. Cel mai important semnal public a venit din partea ministrului de Externe saudit, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, care a declarat pe 17 aprilie că țara sa este gata să trimită trupe în Siria, că a dorit să o facă și în timpul administrației Obama, însă atunci SUA nu au oferit un răspuns limpede. În plus, cooperarea dintre Egipt și Arabia Saudită pentru o intervenție în Siria și o eventuală confruntare indirectă cu Iranul pare garantată, câtă vreme prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost primit în țara președintelui-general Abdel Fattah el-Sisi cu lozinca: „Bine ai venit în Egipt, a doua ta casă“.

Iranul, atacat din interior

Inițierea unui „contraatac“ împotriva extinderii influenței iraniene în Irak și Siria pare să fie bine pregătită. În Irak și Liban, state aflate sub influență șiită iraniană, vor avea loc alegeri în luna mai. În Iran, moneda națională s-a devalorizat pe piața neagră cu circa 30% în câteva săptămâni, încrederea în regim este afectată, iar liderul suprem, Ali Khamenei, suferă de cancer și succesiunea poate pune mari probleme. Dincolo de corupția endemică și de controlul unei bune părți din PIB-ul iranian de către Gărzile Revoluționare, cauza prăbușirii rialului este de căutat într-un gest politic al președintelui Trump. Economia iraniană a primit o gură de oxigen la semnarea acordului nuclear din 2015 cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania. Când Trump a amenințat cu retragerea SUA din acord (care poate interveni nu mai târziu de luna mai), companiile ce investeau în Iran au devenit mai zgârcite. În acest context delicat, ayatollahul Ali Khamenei i-a avertizat pe înalții oficiali iranieni că țara este amenințată de spionajul inamicilor, inclusiv de „sistemele de spionaj ale opoziției“, care influențează opinia publică și ideologia Republicii Islamice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Deci termenul NATO inseamna de fapt grup de slugi ce deservesc Murica?

  2. reaportul comisiei 911 in ultimele 28 de pagini tinute secrete de catre bush , scrie ca printul bandar ambasadorul saudit in sua cu sotia lui au acordat sprijin financiare si logistic unor asa zisi teroristi care au atacat turnurile gemene in 9 septembrie 2001. alianta sua cu trump si sauditi si nato sunit , teroristii au fost toti suniti, nu este nimic altceva decit tradarea americanilor vinduti israelului in slujba israelului…

  3. Singurii agresori internationali care promoveaza terorismul la nivel de stat sunt amaritii cu o istorie de citeva sute de ani! Arabii sunt doar carne de tun pentru ei. Insa nu o sa reuseasca nimic in zona. Doar propaganda ieftina.Pacat ca pentru acesti diavoli mor atitea sute de mii de oameni nevinovati. Exista un DUMNEZEU insa!

  4. Lovitura grava data NATO de catre Rusia ! NATO org. militara creata in mod special impotriva amenintarii URSS -Rusia . Turcia , membru NATO cu a doua armata ca marime dupa SUA ,incheie tratate si alianta cu Rusia fara aprobare NATO ! Mai este NATO util ,eficient ? Romania ai carei politicieni fac declaratii iresponsabile si condamna Rusia pt agresiune fata de ,,prietenii” ukrainieni , mai poate avea vreo siguranta ,speranta in ajutorul NATO la o eventuala agresiune ruseasca ? Eu zic ca este nevoie de o relansare diplomatica a relatiilor cu Rusia ! Vecinii toti,Hungaria ,Serbia ,Bulgaria, au deja legaturi excelente !

  5. O prostie mai mare ca ca asta, nici ca se putea: Sa promovezi o armata „sunita”, tip NATO? Pai vreti razboi religios la nivel oficial? Tampenii!

  6. Nu cred, Caline. Vise placute. E drept ca SUA si-au instalat si ele, în marea graba, o baza militara în largul Siriei, numai ca si rusii, de care vesticii si articolul tau par sa uite, si-au construit si ei o a doua (sau a treia?) baza militara, si tot în largul Siriei. Povestea e lunga si murdara, nu-ncepe de la Obama, criminal de razboi, ci de la spionajul britanic (Lawrence al Arabiei, caruia i s-ar datora Arabia Saudita, principalul factor toxic din regiune si lume. Sauditii sunt bine plantati si-n Vestul Europei, unde prolifereaza wahhabismul, pata neagra în istoria umanitatii. Femeia, fiindca se tot vorbeste de drepturile femeii, si-n mod aberant, obscen, vezi Femen, când, în Arabia Saudita e vorba de poligamie (pe care Femen n-o vad), de analfabetism institutionalizat, lapidari în piata publica, de faptul ca femeia n-are voie sa conduca o masina, între alte interdictii. E unul din obiectele (fiindca e vorba de poligamie) unui singur barbat. Care sa-i dea voie pâna sa si bea un pahar de apa. În privinta ASTA trebuie sa „intervina” Trump si „aliatii” europeni ai Arabiei Saudite, în care (la fel ca-n SUA, de altminteri) se practica vânatoarea de vrajitoare. Petrodolari murdari de sânge. @eugen raduca: Da. 11 septembrie 2001 = 2 explozii controlate, în doua turnuri cvasi goale, de americani. Te rog nu paria, însa, pe „arabii vânduti israelului”, c-ajungi si antisemit gratuit (evreii nu ti-au facut nimic rau, dimpotriva), si pe dinafara subiectului. Pericolul în Orientul Mijlociu si-n Europa (prin invazii de tot felul, de la voalul islamic la refuzul civilizatiei si culturii europene, la masele de migranti de razboi) e Arabia Saudita, nu Israelul. Evreii se topesc, pe strada, cu europenii printre care-au crescut. Nici o diferenta. Un saudit (o saudita), însa, te-ameninta si c-o bomba, de dupa niquab, nu numai cu-njuraturile ca esti alb.

    • Ia-ti cipilica si du-te pe malul Iordanului! Cita ura ai in sufletul ala schimonosit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.