Cauză și scop

Anticipatele par tot mai imposibil, dar și tot mai necesare. Criza economică indusă de consecințele virusului COVID-19 are să facă și mai periculoase creșterile de taxe ce ar fi necesare după aplicarea legii pensiilor. Cu taxe mărite, criza are a fi absorbită mult mai greu.

Dar anticipatele nu au fost tratate în logica unui consens politic ce ar fi avut la bază conștientizarea acestei cauze, ci au fost prezentate numai prin scopul lor politic partizan: întărirea PNL în parlament. Așa prezentate, nu aveau cum să conducă la un consens.

Dacă vor fi ratate, toată vina are a se răsfrânge asupra instituției care avea menirea de a elabora consensul: președinția. Iohannis nu conștientizează acum acest posibil efect, fiind mult prea mult orbit de nevoia de a rămâne un anti-pesedist consecvent.

Se teme că ar putea pierde simpatia USR dacă ar face un pact transparent cu PSD pentru anticipate. Probabil că așa ar fi: ar pierde această simpatie. Căci useriștii nu înțeleg cu claritate ce pericole economice ar deriva din aplicarea creșterii pensiilor cu 40%: sacrificarea investițiilor, reducerea cheltuielilor bugetare, creșterea taxelor, diminuarea creșterii economice…

Useriștii de azi sunt însă produsul altor greșeli ale președintelui: nu a explicat niciodată clar ce era cu adevărat rău în programul de guvernare dragnist. Se pare că nici Iohannis n-a înțeles la timp ce pericole au fost burdușite în calul troian al procentului de 40% cu care ar fi urmat să crească pensiile de la 1 septembrie 2020.

Acum, când a înțeles, nu are curajul de a-și asuma el voința de a opri această creștere. Lasă să cadă pe guvernarea penelistă toată impopularitatea unei asemenea decizii. Una pe care PNL n-ar lua-o, desigur, decât după niște anticipate care i-ar aduce destui saci în căruță. Dar Iohannis nu are o imagine clară a acestei îndestulări.

În câte luni de guvernare, PNL ar deveni impopular, cu o majoritate super-fragilă care l-ar face să tremure la fiecare moțiune de cenzură? Ce efecte economice ar avea o asemenea instabilitate? Unde s-ar duce devalorizarea leului? Dar inflația până unde ar urca?

Se negociază noul buget al UE, chiar acum. Ce putere de negociere are un guvern atât de fragil ca al nostru? Dar un președinte cu un asemenea guvern? Vor urma ani în care vom suporta consecințele acestei fragilități guvernamentale.

Băsescu și-a luat mâna de pe Iohannis și îl critică sever pentru slăbirea puterii de negociere a României în fața UE. Are dreptate. Perversul Băsescu înțelege mai bine ceea ce Iohannis pare a nu percepe: interesul național.

Ochelarii de cal de curse mici ai președintelui nostru actual…

Abia acum vedem ce are pe nas Iohannis.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Numai ca cand era el mare si tare in parcare nu mai vedea interesul national si nu mai stia ce fitile sa-i bage lui Ponta si guvernarii ALDE, cum sa vanda flota, sa ciordeasa o casa in Mihaileanu sau sa devina mosier la Nana.
    Mai interese nationale decat astea, nici Iohannis nu le-a avut….[Leo]

  2. Asta e un ceva (un fel de scriere) despre doi nimeni. Despre doi cronofagi nesemnificativi din istoria poporului roman.

  3. Fantazari fantasmagorice incarcate de ineptie!!! Asa e cand te izolezi in alta Lume din motive de carantina ideologica, fiind virusat in doua epoci seku!!! Editat blocheaza de SASE ani Romania si unii se dau de ceasul mortii cu anticipatele
    mai ceva ca acest teuton antiroman. Sa nu stie regula bolsevica numarul 1: provoaca o criza ca sa poti s-o administrezi!
    Daca ma bucur de ceva e ca nu i se mai da poza ca in trecut si ca scrie rar, oricum ineptiile fiindu-i inconfundabile!!!
    Varianta suspendarii Kapo-ului nu avea cum sa-i dea prin minte, deh, unde-i dogma nu-i tocmeala…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.