Ce a decis justiţia din Germania în cazul lui Puigdemont

O instanţă judiciară din Germania a decis, joi seară, eliberarea pe cauţiune a liderului separatist catalan Carles Puigdemont, acuzat de Spania de rebeliune, fraudă şi înaltă trădare, informează N-TV.de.

Înalta Curte judiciară din landul Schleswig-Holstein a stabilit că nu poate decide deocamdată extrădarea lui Carles Puidgemont.

Judecătorii au dispus eliberarea liderului separatist catalan după achitarea unei cauţiuni de 75.000 de euro şi plasarea acestuia sub control judiciar.

Instanţa a stabilit că acuzaţiile de rebeliune şi înaltă trădare nu se susţin, astfel că Puigdemont ar putea fi extrădat doar pe baza acuzaţiei de fraudă, dar decizia de extrădare nu a fost încă pronunţată.

Carles Puigdemont a fost arestat preventiv în martie, la intrarea în Germania, în baza unui mandat emis de Spania. Acuzaţiile formulate de autorităţile spaniole la adresa lui Carles Puigdemont se referă la referendumul care a avut ca rezultat o decizie în favoarea independenţei Cataloniei. Parlamentul catalan a aprobat independenţa regiunii faţă de Spania în 2017, dar a anulat decizia după foarte scurt timp, pledând pentru o soluţie negociată cu Madridul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Deci este un infractor, pus sub control judiciar! Sa vedem cine va plati cautiunea… „se strange latul” …vorba regretatului Domn profesor Tomescu….Ceea ce nu stim sunt conditionarile efective ale controlului judiciar…Sustin ca daca va ajunge in instata spaniola ( si va ajunge) , va fi condamnat pt deturnare de fonduri…e suficient pt a-l exclude din viata publica pe acest aventurier …Noi il asteptam la Vaslui…

    • CUm sa fie infractor o persoana care nu a fost judecata si careia nu i-a fost data o sentinta DEFINITIVA???
      Nu e un aventurier, tu esti in afara problemei – Catalania are istorie proprie, cultura diferita si limba diferita de cea spaniola/arabo/khazara.
      A avut statut de tara care s-a transformat intr-o asociere.
      Spania este federalista asa ca isi apara pseudo-mini imperiul cu forta, nu cu ratiune.
      Mai aproape de situatia ceho-slovaca.
      Nu se compara cu encava kosovara unde si-au facut unitate militaro-economica „liderii” NATO – SUA, Marea Britanie, Canada… pentru a fi jefuite resursele, „cu acte”.
      Nici cu ametitii de secui care au fost lasati sa se aseze pe un pamant care nu era al lor.

    • Absolut! Este solutia cea mai convenabila pt Spania…adica „un evazionist patentat si dovedit ” poate sa conduca un guvern regional!? Nici vorba…doar vorbim despre coruptie si anticoruptie…si uite asa vor inchide gura celor care o tin langa cu independenta iluzorie -, de altfel a Catalunyei… apropos „Gheorghe” -ce e este aceea „tara” !? Doar un stat independent si suveran pe un teritoriu si o populatie cat de cat omogena poate fi subiect de drept international. Catalunya nu a fost niciodata asa ceva !Nu amesteca lucrurile cu Kosovo sa mai stiu eu ce…citeste…

  2. @Mihalache : nu, draga ! tu confunzi mafia lui Rajoy-Al Capone si principiile fundamentale ale dreptului international.Atentie la harababura din cap.Si citeste ca lumea mesajele transmise de justitie: ele i-au fost favorabile lui Puigdemont si-n Belgia, si-n Germania. Rajoy a pierdut, si definitiv, partida. Pune-te la punct privind normele legale.

  3. Deci , separatismul nu este trădare. Nici înaltă,nici joasă. Autonomismul ,nici atât ( ?? )

    • Independenta nu este separatism ci anularea „asocierii”
      Daca iesirea din asociere este infractiune inseamna ca si asocierea este frauduluoasa.
      Obisnuinta cu „imaginea” unei SPanii mari si „uniforma” este o eroare de perceptie cu consecinte care depasesc limita de echilibru psihic.

    • @Cumhurbaskan Imprudenciu : nu. Peste tot în lume sunt separatisti: separatismul provinciei Kosovo fata de fosta Yugoslavie a fost indus, de-a dreptul, de SUA. Autonomia e altceva decât separatismul. Si Catalonia avea autonomie (înaintea punerii sub tutela de Rajoy). Nu confunda Spania cu România: ultima s-a format ca urmare a vointei exprimate PRIN VOT de toate cele trei provincii (la 1864 si 1918). Castilia si Aragonul din Spania, însa, n-au fost decât UNIUNE PERSONALA (=numai pe durata vietii unuia din parteneri) între Isabela (care-„aduce” Catalonia ca „mostenire”…) si Ferdinand de Aragon. Care UNIUNE PERSONALA numai prin artificii asa-zis „juridice” (= mostenitori ai celor 2) a supravietuit. Traditiile Castiliei-Aragonului (unde-i Catalonia) fiind, însa, diferite si ca forma de guvernamânt: regalitate (Castilia) – republica (în Catalonia/Aragon, 1936 -’39). Si dpdv teritorial, Catalonia se-ntinde si-n Franta (în Provence). + ca nu poti sa-i acuzi pe catalani ca resping regalitatea. E dreptul lor. Si nici tie nu ti-ar place sa muncesti ca sa fii jefuit, fiindca asta face Spania, care de ani de zile traieste pe spatele Cataloniei, bogate. Macron al Frantei alimenteaza tirania lui Rajoy, pe care-l sustine, de lene, ca sa evite repunerea-n discutie a granitelor UE: Catalonia independenta n-ar mai fi membra a UE si-ar putea sa faca si emuli (mai ales dupa Brexit si-n conditiile-n care UE merge prost – si falita, si totalitara, si hegemonica, si moralista). @cet : e rezultatul unui VOT, exprimarea vointei populare. Ori, ultima nu-i neconstitutionala. De unde abuzul „constitutionalistilor” spanioli, al regelui (nelegitim: Bourbon împus de Napoleon) si Rajoy când, de fapt, vointa populara, votul popular, care n-are cum fi nelegitim, ilegal.

  4. Curios! Oare in Germania o actiune declarata NECONSTITUTIONALA si interzisa de Curtea Constitutionala a se produce cum este catalogata in cazul in care are loc? Cumva legala? Mai sa fie!

    • In Germania e legal sa ataci statul. Vezi Hitler care a facut praf Germania si a fost adulat. Daaca nu veneau rusi si americanii peste el il faceau zeu.

  5. Rebeliunea, asa cum este ea descrisa de legile spaniole, este asemanatoare „inaltei tradari” in legislatia germana dar, OLG Schlesswig-Holstein nu considera ca sunt indeplinite toate conditiile pentru asemenea incadrare. Exista o cautiune, care in ciuda promisiunilor nu a fost virata, deci el este vineri la pranz inca la „mititica”. Acuzatia de deturnare de fonduri este insa in legislatia germana o fapta mai grava decat incadrarea ei spaniola (referendumul a fost organizat cu astfel de fonduri)tribunalul asteptand detalii de la justitia spaniola. Se poate ca bucuria anumitor fani sa fie prematura.

    • Asa e …aveti dreptate… Dar, de…gura lumii sloboda…eu il astept la Vaslui…sa faca cerere pt acordarea cetateniei romane…doar suntem recunoscuti ca fiind un popor primitor, fara prejudecati. Oare o fi stiind si romaneste!?

  6. Care rebeliune?
    Sau gandesti ca basistii numind „lovitura de stat” referendumul legal si constitutional?!?

  7. @Cumhurbaskan Imprudenciu : 1. Separatismul si autonomia sunt doua lucruri diferite. Pe primul chiar SUA l-au încurajat în Kosovo împotriva fostei Yugoslavii. 2. Nu confunda România cu Spania : prima e rezultatul VOTULUI POPULAR din TOATE CELE 3 PROVINCII (la 1864 si 1918). A doua = rezultatul mai multor UNIUNI PERSONALE (= numai pe durata vietii unuia din parteneri) între care, în speta, intereseaza uniunea Isabelei, care „aducea ca „mostenire” (?! drept feudal…) Castilia, cu Ferdinand de Aragon. 3. Cataloniei nu i se poate reprosa ca vrea sa fie republica. Castilia fiind regalista (o regalitate ilegitima, Bourbonii au fost adusi în tara de Napoleon. Si-au ramas acolo din lenea spaniolilor, alta data guvernati si de Habsburgi. În fine). 4. Ca teritoriu, Catalonia se-ntinde si-n sudul Frantei. Macron i se si opune scindarii Spaniei, care-ar privi si Franta, si repunerea-n discutie a UE i se pare inacceptabila. Ori, secesiunea Cataloniei, cea mai bogata provincie spaniola, ar exclude-o din UE. Si-asta, dpdv al lui Macron, nu se poate, mai ales dupa aventurile Brexit-ului si faptului ca UE, falita, de altminteri, nu se sustine nici juridic, nici teritorial (Comisia Europeana împrumuta REGIUNILE, NU TARILE. Motiv pentru care Juncker e mult mai tolerant fata de Catalonia decât Macron). 5. Ti-ar conveni sa muncesti ca sa fii jefuit când e vorba de plata? fiindca asta-i fac si Castilia, saraca, si Andaluzia, Cataloniei @cet : Decizia Curtii din Schleswig-Holstein. îl dezavueza pe Rajoy. + c-a recurge la votul popular nu-i „rebeliune”, e-un act democratic. Si resultatul votului popular nu poate, n-are cum sa fie „ilegal”. Asa ca Rajoy, din aceasta dilema nu va putea iesi (decât prin demisie. Am spus).

    • Sa se destramme Rusia prima, sa dea ea un exemplu pozitiv. Cu ce drept asupreste Rusia atatea popoare?

  8. Decizia instanței germane dintr-o pierdută și neștiută localitate a landului german Schleswig-Holstein este mai mult o decizie politică decât una judecătorească. În plus, total desleală și dușmănoasă Spaniei. Un anonim și neștiut judecător al Germaniei federale pune la îndoială decizia unor somități ale dreptului spaniol (judecătorul spaniol LLarena fiind un strălucit șef al promoției sale). Pe de altă parte, trebuie menționat că cele mai multe euromandate la care Spania a răspuns pozitiv și fără comentarii în ultimul deceniu sunt cele emise de instanțe germane. Firesc ar fi fost să existe reciprocitate. Dar cum Germania una zice și alte face ca primă putere europeană, nu a fost posibil. Deși nu o afirmă deschis Germania este încântată dacă în Uniunea Europeană toate statele se fărâmițează și debilitează în timp ce ea devine și mai tare și mai puternică. Zicala care spune „Să moară capra vecinului” nu e românească.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.