Ce se întâmplă dacă lucrezi de Rusalii?

Ce ar trebui să se întâmple dacă lucrez de Rusalii? Este întrebarea pe care o au mulți dintre angajații care vor fi nevoiți să lucreze în zilele în care alții se distrează. 

Românii se vor bucura din nou de o minivacanţă în această săptămână, iar angajaţii care nu o primesc trebuie să ştie că pot avea parte de alte beneficii.

Este vorba de cinci zile libere la început de iunie, de care vor beneficia elevii, profesorii şi bugetarii, după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii. Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie inclusiv, pentru Ziua copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Cum weekendul este pe 3-4 iunie, Guvernul a făcut punte şi a dat şi ziua de 2 iunie, ca zi liberă.

Şi salariații din mediul privat vor avea o zi liberă joi, de Ziua copilului, indiferent dacă sunt sau nu părinţi.

Cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere de la stat primesc însă o serie de beneficii.

Munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142 din Codul muncii.

Potrivit prevederilor, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată in zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.