Ce cred oficialii UE despre Merkel atunci când li se garantează anonimatul

„Nu putem cu Merkel, dar nici fără Merkel”. Aceasta este concluzia trasă de unul dintre oficialii europeni de la Bruxelles, care sumarizează cel mai bine opiniile a zeci de colegi de ai săi în ce priveşte poziţia Angelei Merkel în chestiunile arzătoare ce privesc UE. Politico.eu a cerut mai multor oficiali europeni să-şi exprime opiniile, sub protecţia anonimatului. Este vorba despre ambasadori la UE, europarlamentari, secretarul-general adjunct al NATO, şefi de departamente din cadrul instituţiilor europene.

Puţini dintre cei intervievaţi sunt de acord cu proiectatul de acord UE-Turcia negociat de Merkel şi premierul turc, mai toţi sunt nemulţumiţi de mesajele deseori contradictorii ale lui Merkel în ce priveşte politica pentru imigranţi, mulţi critica tendinţa cancelarului de a submina autoritatea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, mai cu seamă când a negociat acordul cu Turcia în absenţa lui.

89% dintre cei intervievaţi au susţinut că tratatul UE-Turcia negociat de Germania va fi adoptat la Consiliul European ce are loc joi sla Bruxelles. Însă aproape niciun oficial UE nu a considerat că este un acord bun – el va trece din raţiuni de urgenţă politică. Este documentul care introduce sistemul “un imigrant ilegal expulzat din Grecia contra unui imigrant sirian din Turcia”, care oferă încă 3 miliarde de euro Turciei, plus liberalizarea regimului de vize şi accelerarea aderării la UE.

Un oficial european l-a citat pe preşedintele ceh Milos Zeman si a spus că Turcia “şantajează” Europa, nu mai puţin de 64% dintre participanţi au spus că un asemenea tratat nu ar reduce decât “puţin” fluxul refugiaţilor sau că “nu va conta prea mult”. Cât despre implementare, chiar cei care se vor ocupa cu aceasta susţin că va fi “dificilă” şi va depinde mult de ce se va întâmpla în Siria. Că acordul va conta prea puţin o arată şi faptul ca 85% dintre oficialii menţionaţi sunt aproape siguri că la granitele dintre statele Schengen vor rămâne în vigoare controalele cel puţin până la finalul acestui an, o estimare care contrazice mesajele oficiale ale UE.

Merkel nu a negociat având vreun mandat al UE, nu a obţinut un acord bun, înăa concluzia celor intervievaţi este că fără Merkel nu se poate. “Fără Merkel, Consiliul European ar arăta ca de liga a doua, prost echipat pentru a face vreo impresie în prima liga a afacerilor internaţionale”.

Un asemenea acord vor adopta astăzi liderii statelor UE, prezentându-l însă electoratelor ca un pas înainte şi un succes, chiar şi în cazul in care nu există vreo referire la posibilitatea ca imigranţii opriţi în Marea Egee să se îmbarce din Turcia spre Bulgaria şi România.

Merkel rămâne indispensabilă în acest moment, chiar şi pentru cei care nu văd cu ochi buni acţiunile sale. Politica europeană nu pare capabilă acum să creeze un lider de anvergura ei. Mulţi dintre cei întrebaţi de Politico.eu spun că este “curajoasă”, că apără valorile europene şi că ar putea deveni în viitor şefa a Consiliului European sau secretar general ONU.

Trecând dincolo de “problema” Merkel, sondajul realizat de Politico relevă că Rusia lui Putin sau criza economică nu sunt în fruntea îngrijorărilor oficialilor europeni. Priorităţile sunt criza imigraţiei (34,09%), populismul european (29,55%) şi referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE (17,05%).

“Populismul se hrăneşte din naţionalism şi naţionalismul slăbeşte sentimentul apartenenţei la UE printre cetăţenii europeni”, spune unul dintre participanţii la sondaj. “Cred că aceasta este o spirală a morţii pentru experimentul european”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.