CE: Faceți tot ce vă cerem și puteți scăpa de MCV

Foto © European Union 2017 - European Parliament

„Dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE“, este mesajul pentru România transmis de vicepreședintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans.

Timmermans a făcut declarația pe 27 februarie, la o conferință de presă dedicată situației din Polonia, după un Consiliu de Afaceri Generale de la Bruxelles, în care a fost dezbătută situația reformei justiției.

România, un front secundar

Mesajul pentru România, dat pe un ton autoritar, a fost unul secundar, pe un front secundar, pentru o țară secundară. De ce? În primul rând, reforma justiției din România este una timidă în raport cu cea din Polonia, unde ministrul Justiției este și procuror general, a primit prerogativa de a numi și destitui judecători ai instanțelor superioare, iar guvernul a reformat și Tribunalul Constituțional.

În al doilea rând, Polonia nu are corsetul numit MCV și nici instituții cu puterea DNA-ului din România. Șeful instituției omoloage din Polonia, Biroul Central Anticorupție, este subordonat premierului, este numit și poate fi demis de premier, după consultarea președintelui și a comisiei pentru controlul serviciilor secrete din Parlament. Cu cât ne îndreptăm spre Est, corsetul devine și mai strâmt – în Ucraina, UE și SUA cer ca, pe lângă o procuratură anticorupție deja existentă, să fie înființat și un tribunal special anticorupție. Este ușor să ne imaginăm ce soartă ar fi avut șefa DNA dacă statutul său ar fi fost cel al omologului din Polonia. Însă Polonia nu are această cămașă de forță, iar singura pârghie de presiune a UE a  fost „opțiunea nucleară“, Articolul 7 al Tratatului UE privind suspendarea dreptului de vot al țării în Consiliul UE, o decizie ce necesită unanimitatea țărilor membre și care, dacă se obține această unanimitate, ar duce la o divizare Est-Vest și mai puternică, deloc dorită de Bruxelles. În cazul României, MCV-ul pentru care a militat Monica Macovei este suficient. „Dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteți scăpa de umbra Monicăi Macovei“, pare să fi transmis Timmermans.

Compromis UE-Polonia

Spre deosebire de Ungaria sau Cehia, Polonia este prea mare pentru ca Bruxellesul să ducă un război deschis și de uzură cu Varșovia, după cum scria recent agenția americană Bloomberg. Polonia este a cincea cea mai mare țară din UE, piață de desfacere majoră, tampon între Rusia și Vest, este simbolul integrării europene a fostului lagăr socialist. Este motivul pentru care, deși „a vrut ca Polonia să arate steagul alb în disputa privind justiția, UE s-a mulțumit cu o Carte Albă“, după cum scrie Politico. Pe scurt, guvernul condus de Mateusz Morawiecki a reușit să câștige timp în aceasta luptă cu Bruxellesul, promițând că până la 23 martie va trimite răspunsuri detaliate la solicitarea UE de a renunța la legile justiției. Președintele CSM-ului din Polonia, judecătorul Grzegorz Borkowski, estimează că guvernul polonez nu va fi înfrânt prin „knock out“ de UE, ci se va ajunge la un compromis (cum ar fi eliminarea mai multor judecători constituționali prin controversata lege care modifică vârstele de pensionare), compromis care aproape va aneantiza reformele guvernului polonez.

Ungaria, veriga slabă

UE va câștiga lupta de pe frontul polonez. Publicația poloneză Krytyka Polityczna atrage atenția asupra unei informații ce vine din Ungaria, țară care a promis că se va opune activării Articolului 7 împotriva Poloniei: după alegerile parlamentare din luna aprilie, guvernul Viktor Orban va cădea de acord cu Bruxellesul asupra unui mecanism permanent pentru primirea imigranților și va propune o reformă a sistemului european de azil. Cu alte cuvinte, rezoluția parlamentului maghiar ce asigură Polonia de sprijinul Ungariei nu ar fi decât o dovadă de romantism politic, iar poziția dură față de imigranți a lui Orban nu ar fi decât o stratagemă electorală pentru asigurarea unui nou mandat, ulterior acesta urmând să-și abandoneze aliații în schimbului accesului la banii europeni. Cel puțin în cazul Ungariei, condiționarea accesului la banii europeni de respectarea „valorilor europene“ și de acceptarea imigranților pare să funcționeze. Polonia nu pare să găsească sprijin nici în Cehia premierului eurosceptic Andrej Babis. Secretarul de Stat pentru afaceri Europene din Cehia a declarat, potrivit Suddeutsche Zeitung: „Suntem de acord cu analiza CE, în Polonia avem o problemă“.

Epitaf pentru țările estice

Amenințarea occidentală a condiționării miliardelor venite din fondurile europene de urmarea fără crâcnire a liniei politice impuse la Bruxelles și Berlin a avut efectul scontat. „Nu vom face rabat în ce privește statul de drept“, a spus pentru aceeași publicație ministrul de stat de la Berlin pentru Afaceri Europene, Michael Roth. „Nu am fi comentat pe marginea legilor justiției din Polonia dacă ar fi fost doar un aspect al politicii interne“, a mai spus germanul, sugerând că justiția din statele estice nu mai este o chestiune suverană.

Roth este însă plin de compasiune. „În Vest, oamenii subestimează deseori transformările sociale și economice uriașe ce au avut loc în Europa Centrală și de Est după 1989. Din 2010, 600.000 de tineri unguri au plecat din țară. Din aceste țări au plecat milioane de oameni, în special tineri valoroși și cu mentalitate europeană. Este o pierdere dureroasă pentru vecinii noștri, pe care nu trebuie să o uităm“, a spus Roth într-un alt interviu pentru Tagesspiegel. Pentru moment, „dacă facem tot ceea ce ni se cere și scăpăm de MCV“, se pare că vom ajunge la acceptarea unei justiții nereformabile și a acestui „epitaf“ din Tagesspiegel pus peste o ruină economică și socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

27 de Comentarii

    • Chiar nu inteleg de ce PSD+ALDE nu cer Iesirea Romaniei din UE, asa vor putea sa faca ce vor fara sa-i intrebe UE ceva!
      UE cere Statelor membre Respectarea Principiilor Statului de Drept, Principii pe care Romania le-a ACCEPTAT la Aderare, cum ar fi: ANI, DNA, Lupta Anti-coruptie, FARA influenta Politica in Treburile Justitiei!
      ACUM, cand liderii PSd-ALDE au Dosare penale cu Scadenta IMEDIATA de Jilava, nu mai accepta principiile Acceptate INITIAL de Romania!
      OK, Scoateti Romania din UE, rechemati in tara cele aproape 4 Milioane de Romani plecati si sa le „dea” Dragnea de munca!
      NU e Obligatoriu ca Romania sa fie stat membru UE, Teleormanistanul le convine mai mult!

      In timp ce coalitia PSD-ALDE se lupta s-o revoce pe Kovesi:
      „Avantajele Romaniei dispar rapid, iar unii investitori s-au intors deja din drum. Nu poti face afaceri intr-o Tara PUSTIE”, avertizeaza Franz Weiler, presedintele Consiliului Investitorilor Straini:
      1) Revolutia fiscala a generat un haos administrativ pe care companiile au facut un efort incredibil sa il depaseasca

      2)Ministerele nu au informatii complete la zi nici din zona mediului de afaceri, nici din cea bugetara

      3) Ideea aceasta ca patronii ii fura pe angajati este falsa si daunatoare. E o generalizare ridicola

      4) In contextul cresterii economice din UE, ne-am fi asteptat ca Romania sa atraga mai mult capital strain. Acesta poate fi un semnal al scepticismului investitorilor straini.

      5) In ultimii ani, Romania NU a mai reusit sa atraga mari investitii. Avantajele competitive ale Romaniei se erodeaza rapid.

      6) Exista antreprenori straini interesati de Romania care s-au intors din drum din cauza climatului politic si acuzatiilor lansate la adresa multinationalelor.

      7) Nu se pune problema unei dezbateri fundamentale despre lupta anticoruptie in Romania, ci mai degraba continuarea procesului de reforma si consolidare.”

    • este normal ca un birocrat „bigger de Brixelles” si olandez pe dealta parte sa vina la politrucii nostrii babuini de babuini si sa se ratoiasca. Are la cine; ca vorbeste cu niste analfabeti, hoti si tradatori. au vandut tot pe comisioane sio acum stau cau mana intinsa ca acest stat, care se mai numeste Romania, sa poata functiona. chestia cu banii europeni nerambursabili este o gogorita si o miciuna. Romania cotizeaza annual 1,5 miliarde euro, firmele lor (starine) scot annual din Romania circa 40 miliarde de euro, ia prapaditii nostrii de politruci editat burgezia bolsevica de la Bruxelles pentru o farama de 3-5 miliarde pe an. Astya de colaborare. Mama lor de hoti si n de civilizatori si frati europeni!

  1. „…germanul, sugerând că justiția din statele estice nu mai este o chestiune suverană.”

    Regulile UE privind Statul de Drept sunt aceleasi pentru TOATE Statele membre!
    Vrei sa fii membru UE?
    Respecti regulile!
    NU Respecti regulile?
    Sa fii sanatos, drum bun, la revedere, Romania!!
    Iesi din UE pe model BREXIT!

    Romania NU e Obligata sa respecte Regulile UE privind Statul de drept, decat atata timp cat e membru UE.
    Ea poate ALEGE daca le RESPECTA sau NU.
    E liber Dragnea sa spuna: Ne-am saturat de Regulile UE, Iesim din UE si facem Legile cum vrea majoritatea PSD-ALDE!
    De ce nu ies Dragnea si Taricenau sa spuna ca s-au saturat de Regulile UE?!!!
    Dupa experienta cu aderarea la UE, eu cred ca Romania NU va adera niciodata la Schengen si nici la Zona Euro!
    Niciodata, pentru ca NU prezinta INCREDRE si Stabilitate, azi Romania vrea, maine vine coalitia PSD-ALDE si Romania NU mai vrea!

    • deci dupa cei doi neuroni ai tai Romania daca e stat al UE nu are nici un cuvant de spus, ci doar trebuie sa execute. la dezbateri participa olanda, germania, franta si alti smecheri, Romania trebuie sa execute ce au zis ei. Nu asta a fost intelegerea. Noi vrem sa avem aceleasi legi ale justitiei ca in germania si olanda si franta, ei vor ca noi sa avem pe covesi care sa execute la comanda capitalul romanesc.

    • nu te speria ca din UE numai unii la fel de puternici ca englezii au vreo sansa sa iasa. Crezi ca stapanul isi lasa sclavii liberi asa, ca vor ei ???

  2. Adica fiti slugi in continuare, inconvoiati, ciocu mic doar asa poate va mai dam ceva firimituri de la masa noastra.. cel mai pur stil de supunere a coloniei…

  3. ok, facem toti ce ne cereti dupa ce adoptati constitutia europeana. pina atunci mucles, paiate decrepite ce sinteti si ca sa nu va plictisiti pina la momnetul respectiv, bagati-va undva mcv-ul!

    • Modelul nostru e Teleormansitan, nu ne trebuie UE a vostra!
      Ne rechemam cele aproape 4 Miliaone de Romani in tara si sa fiti sanatosi, PSD-ALDE poate trai si fara UE!
      Asa e bine?!

    • draga lili, ai mentalitate de sluga. si ce daca se intorc romanii acasa? ar fi un lucru nemaipomenit. daca nu stii, dupa sirieni, romanii dau cea mai mare migratie. in timp de pace!!!!! cum tu nu vezi mai departe de nas, nu am asteptari sa intelegi lucruri. dormi in ignoranta ta si te produce mai departe, infantil, fara substanta, sa iasa la numar rindurile pe care le scrii. cu ce avem a noi intara traim mut si bine si nu 20 de milioane, nici 40 de milioane ci vreo 60 de milioane! vai tie, scumpa ignoranta!

  4. Pt.Frans. Auzi ba Frans ne putem baga ceva moderabil in MCV-ul vostru si in … ( puncte, puncte )!

  5. Adica faceti tot ce spune Monica macovei, adica ce spune binomul, adica tot ce spune secoritatea ceausista si ambasada soulii.in acest caz alesii natiei sunt niste pacalici.Pacalici, pacalici, dar hoti de neîntrecut.Dosarul penal este legitimatia de acces in politica si e imprescindibil.Cu cît mai bogat, cu atît mai sus in functie.Cel al presedintelui e de neegalat in continutul de matrapazlîcuri, se subintelege.

  6. Cum adica tot? Ce dracu. Nu mai putem spune si NU? Asta e democratie sau ce?

  7. Adica: jucati-va pe la spate, dati-ne portul Constanta si… mai vedem. Huoo!

  8. Așa se vorbește slugilor,asta e atitudine de stăpân față de sluga lui

  9. D-le Calin Marchievici de ce manupulati cu acest Titlu datat 1 martie 2018 ? Acest articol a fost publicat publicat in urma cu ceva timp, dupa cum spuneti chiar in articol: „Timmermans a făcut declarația pe 27 februarie, la o conferință de presă dedicată situației din Polonia, după un Consiliu de Afaceri Generale de la Bruxelles, în care a fost dezbătută situația reformei justiției.” Acest mesaj a fost adresat Poloniei, pe cand d-ta lasi sa se inteleaga ca a fost adresat direct Romaniei. Ca UE si CE vrea sa dea ordine e adevarat. Ei nu vor sa inteleaga ce Romania este un stat suveran, care a intrat in UE ca partener cu drepturi egale, nu ca o Colonie a UE, sau SUA. Justitia din Romania trebuie restructurata in bine, legile privind Justitia trebuie inbunatatite, iar Codurile Penal si de procedura penala corectate, puse de acord cu deciziile CCR. Parlamentul Romaniei este puterea legislativa in tara, nu o anexa a UE, CE sau PE.

  10. Fonfleuri … , amăgiri , promisiuni , parcă s-ar afla în Africa printre triburi …

  11. Nu cred ca Timmermans ar avea curajul sa ceara asa ceva si pe acest ton la Budapesta, de exemplu. Probabil ca, in secunda urmatoare, Orban l-ar lua de guler si l-ar conduce rapid la granita, fara „la revedere”, doar cu un sut in fund! Nu contest necesitatea de conlucrare intre Romania si UE, doar asta este rostul acestei uniuni, dar nu de catre persoane care habar nu au (sau se fac ca nu au habar) de realitatea din Romania. Si nu de catre reprezentantii unui stat profund ostil Romaniei (adica, Olanda!) care, in urma refuzului statului roman de a le vinde portul Constanta, ne pun piedici si ne iau la suturi pe unde ne prind. Nu contest faptul ca statul roman trebuie profund reformat (nu numai in justitie), inclusiv cu colaborare si ajutor UE, dar nu in maniera „Timmermans”, altminteri ne meritam statutul de colonie.

  12. EU NU CRED CA UE VREA CA JUSTITIA DIN ROMANIA SA FIE FACUTA DE PERSOANE PRECUM KOVESI , ONEA , NEGULESVCU „PORTOCALA” s.a. CARE NU AU NICI CELE MAI ELEMENTARE CALITATI PROFESIONALE SI MORALE PT. ACESTE FUNCTII , CARE FAC DOSARE PENALE SI ARESTARI LA COMANDA SI CARE FABRICA PROBE LA DOSAR IN FUCTIE DE CEI CER INTERESELE OBSCURE ALE STATULUI PARALEL CONDUS DE IOHANIS !!!!

  13. Ba romanilor , vorbitzi cu tziganii sa va dea inapoi irigatiile lu’ nea Nicu …. ”privatizati” porcaria de la Deveselu’ care e nefunctionala si doar pe post de Bau-bau doar ca sa nu aveti relatii bune cu vecinii … repuneti pe picioare Autobuzul, Tractorul , IMGB-ul si multe altele pe care aceasta UE v-a pus sa le ”privatizati” .
    Voi puteti tine pe papica jumatate de Europa si-atunci de ce n-am fi si noi NEUTRI ca Elvetia ?
    Nu va dor genunchii ?

  14. problema cu lipsa unui sistem eficient de justitie in romania tine de nivelul maturitatii scazute a societatii romanesti…polonia a fost tratata ca si ungaria din motive propagandistice de catre vest diferit de romanmia dupa caderea comunismului…,.acum polacii si ungurii sint exact ce au fost dintotdeauna …

  15. Rusnacule, cu „porcaria” de la Deveselu va tinem pe voi cu botul pe labe, ba! Cine ti-a zis ca putem tine pe papica juma de Europa?
    Puteam, pana nu a dus PSD tara de rapa (s-au distrus sisteme intregi de irigatii, si nu le-a distrus Soros si multinationalele!), si au plecat milioane de oameni (multi tarani) afara din tara, sa munceasca ceva. Si-o sa mai putem cand or disparea lacustele rosii din politica, si or sa se faca programe speciale pentru agricultura, si nu pentru salvarea penalilor, ca acum.

    • lasa ba ca nu psd-ul a furat tevile de irigatii asa cum nici udmr-ul n-a taiat padurile din custodie cu manuta lui,oamenii de rand au facut asta,sa spui,sa crezi ca doar psd-ul a adus tara in halul asta trebuie sa fi batut in cap si sa suferi de naivitate cronica.Vina o poarta toti politicienii cat si populatia care a fost partasa la distrugere si jaf,sau a stat indiferenta ca boul pe coada fara sa faca nimic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.