Ce înseamnă pasul înapoi al Rusiei?

Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, liderii occidentali pot regreta interzicerea accesului la o serie de surse de informare din Rusia, câtă vreme presa de la Moscova relatează critic acum despre retragerea trupelor ruse din mai multe locații din regiunea Harkov. La finalul săptămânii trecute, trupelor ruse li s-a ordonat să se retragă din mai multe localități din regiunea Harkvov, în fata ofensivei ucrainene care a ajuns pana la 50 de kilometri de granița cu Rusia, pentru prima oară de la începutul conflictului, pe 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este citat frecvent cu declarația cum că venirea iernii ar putea marca o cotitură în desfășurarea războiului. În jargonul acestui conflict ruso-ucrainean, numit deseori ”invadarea reînnoită a Ucrainei” sau ”Operațiunea militară specială” (de partea rusa), Zelenski vorbește despre posibilitatea ”dezocupării” Ucrainei în cursul acestei ierni. Condiția pe care o pune Zelenski este suplimentarea transferului de tehnică militară occidentală, în special armament greu și artilerie care să poată lovi la distanțe cât mai mari.

”Acest progres ucrainean ne demonstrează curajul, priceperea și hotărârea forțelor ucrainene și ne arată că sprijinul nostru face diferența pe front în fiecare zi”, s-a felicitat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă ținută pe 9 septembrie.

 

Ce înseamnă retragerea forțelor ruse în fața ofensivei ucrainene?

1.       Urmează o lovitură nucleara tactică

O ipoteza este că retragerea armatei ruse a fost decisă pentru că ar urma lovituri cu arme nucleare tactice. Această ipoteza este dezbătută în special în publicații de orientare neoconservatoare care atrag atenția că regimul de la Moscova se apropie de momentul în care stocurile de armament se vor epuiza, când sicriele ce vin de pe frontul ucrainean vor duce la proteste în țară, iar sancțiunile economice impuse Rusiei vor alimenta aceste proteste tot mai mult. Site-ul american 19fortyfive.com avertizează că armata rusă poate ascunde eventuala desfășurare a armamentului nuclear tactic, iar serviciile secrete americane trebuie să ia în calcul posibilitatea de a fi induse în eroare. În același articol se arată că Vladimir Putin ar putea miza pe frica Occidentului de a reacționa la un atac rus neconvențional în Ucraina. Poziția Washingtonului și a aliaților europeni ar trebui să fie la polul opus – în cazul unui atac cu arme nucleare tactice, Vestul ar trebui să impună sancțiuni mai dure Rusiei și, în primul rând, să înarmeze Ucraina cu tehnică militară care să poată lovi teritoriul rus. ”Lumea liberă trebuie să-i fie recunoscătoare lui Zelenski pentru că a refuzat sfatul Washingtonului de a fugi din țară după invazia rusă. Spre meritul lui, Biden și-a reparat greșeala aceasta și i-a permis lui Zelenski să facă mai mult decât a făcut vreun lider după Winston Churchill pentru a apăra libertatea și democrația. Zelenski merită Premiul Nobel pentru Pace pentru asta”, arată articolul citat.

Sa mai adăugăm că o lovitură cu arme nucleare tactice din partea Rusiei nu doar că va extinde conflictul, ci va oferi liderilor europeni argumentul de care au nevoie pentru ralierea populației în jurul guvernelor,  pentru a îndura greutățile iernilor ce vor veni.

 

2.       Este eroarea lui Putin; poate urma o schimbare de regim la Moscova

O altă interpretare a retragerii parțiale a armatei ruse din regiunea Harkov ține de eșecul ”operațiunii militare speciale”, eșec ce vulnerabilizează mult regimul Putin și poate duce chiar la o schimbare de regim. Pe de alta parte, Vladimir Putin se poate folosi de acest eșec de parcurs (fie el regizat sau nu) pentru a epura conducerea armatei și a serviciilor secrete, a facilita mobilizarea generală și a declara oficial război Ucrainei.

Calculele armatei ruse și ale serviciilor secrete au fost eronate din primul moment, nu a fost estimat corect sprijinul occidental pentru Ucraina și modul în care a fost transformată armata ucraineană începând din 2014 și până la invazia rusă din acest an. În aceste condiții, lansarea unei „operațiuni militare speciale” era sortită eșecului din primul moment, pentru că, în lipsa unei declarații de război, regimul de la Moscova nu poate decreta mobilizare generala, nu poate beneficia de suficienți militari și de mobilizarea industriei de război. În acest context, retragerea parțială a Rusiei în fața ofensivei ucrainene poate oferi un motiv pentru intrarea Rusiei în război cu Ucraina în mod oficial.

”Fie ne luptăm, fie capitulăm, nu există o a treia opțiune. Haideți să hotărâm. Dacă mă întrebați pe mine, sunt pentru a lupta”, spune Alexei Ceadaiev, un analist politic apropiat regimului Putin, citat de Politico.eu. Se poate ca retragerea în fața contraofensivei ucrainene să fi fost decisa pentru a favoriza apariția acestor îndemnuri. ”Problemele nu țin de efectivele militare, de logistică, de armament, nici măcar de management, problemele țin de gândirea strategică, de calitatea înțelegerii ritmului și logicii confruntării”, pune Ceadaiev.

Presa vestică citează și criticile liderului cecen Ramzan Kadîrov, pentru a arăta că Vladimir Putin începe să fie atacat la nivel intern. ”Dacă într-o zi sau două nu se vor face schimbări în strategia operațiunii militare speciale, va trebui să merg la Moscova la Ministerul Apărării și să explic conducerii țării care este situația pe teren”, a scrie Kadîrov, pe canalul Telegram. Trebuie spus că Ramzan Kadîrov și-a făcut de ani de zile un obicei să-i critice pe oficialii de la Moscova, acolo unde ieșirile sale sunt tolerate pentru menținerea stabilității în Caucazul de Nord. Însă intervenția sa în contextual eșecurilor ruse în Ucraina începe să se integreze în ecuația destabilizării Federației Ruse expusă constant de analiștii neoconservatori americani. Teza lor este că Federația Rusa este un imperiu care se va destrăma pe fondul eșecurilor militare din Ucraina și al secesiunii republicilor componente, începând cu cele din Caucazul de Nord și continuând cu cele mai prospere dintre ele.

Dacă acest scenariu se va concretiza, nu vor întârzia să apară acuzații și dovezi ale Rusiei despre imixtiunea occidentală în vederea dezagregării Federației Ruse, iar războiul nuclear va trebui luat în calcul.

 

3.       Putin este ”omul de la Davos”

O a treia interpretare a retragerii ruse și a eșecurilor de până acum ale ”Operațiunii militare speciale” din Ucraina este aceea că Vladimir Putin însuși face parte din rândul „oamenilor de la Davos” și că acceptă raționamentul lui Henry Kissinger din urmă cu decenii, atunci când fostul secretar de Stat îi spunea lui Richard Nixon că un președinte american înțelept va ajunge să se apropie de Moscova pentru a crea o alianță împotriva Chinei. Poate că acea administrație american ar fi fost administrația Donald Trump, dar cu siguranță nu este administrația neoconservatoare Joe Biden.

Faptul că Vladimir Putin a urmărit intrarea Rusiei în ordinea globala occidentală i-a limitat opțiunile, l-a forțat să tolereze multe provocări vestice, iar acest lucru poate duce la un război cu Vestul care servește decât intereselor Chinei.

Kremlinul a făcut pasul înapoi când a permis SUA să îndepărteze regimul Ianukovici, în 2014, și să instaleze un regim marionetă anti-rus în Ucraina. Kremlinul a făcut din nou pasul în spate când a lăsat să-i scape ocazia anexării Donbasului, punând în acest fel capăt conflictului o dată pentru totdeauna. Kremlinul a mai făcut un pas în spate lansând o operațiune militară specială în Donbas, când ar fi trebuit o operațiune puternică și fulgerătoare pentru îndepărtarea regimului de la Kiev, înainte ca Occidentul să poată reacționa”, scrie Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei în timpul administrației Ronald Reagan.

Ce înseamnă toate aceste erori strategice ale Kremlinului? Nu sunt foarte sigur. Speculația mea este că Putin a fost de partea globalismului și scopul său a fost ca Rusia să fie acceptată în ordinea globală occidentală. Urmărirea acestui obiectiv i-a redus spațiul de manevră. Putin nu a putut accepta solicitarea republicilor autoproclamate în Donbas de a deveni parte a Federației Ruse, pentru că astfel ar fi confirmat ideea occidentală că vrea să refacă imperiul sovietic. Putin nu a putut autoriza un blitzkrieg pentru a cuceri Ucraina, pentru că asta ar fi speriat Europa și ar fi aruncat-o cu totul în brațele Americii pentru totdeauna. Putin a încercat să arate că operează într-un cadru al dreptului internțional, pentru a demonstra că Rusia nu folosește forța decât în ultimă instanță.

Putin a favorizat soluția acordurilor, precum Acordul de la Minsk, pentru care Kremlinul a irosit opt ani. Putin a propus Americii și Europei un acord de securitate, cu puțin timp înainte de declanșarea operațiunii din Ucraina. De ce a pus Putin atât de mult accent pe acorduri, atât timp cât el însuși s-a plâns deseori ca Washingtonul încalcă toate acordurile? Toate astea sugerează că scopul Rusiei a fost să primească un loc în sistemul occidental. Asta a făcut ca Moscova să fie reactivă, renunțând la politica proactivă de a-și lua dușmanii în colimator”.

”Asta înseamnă că Putin a ignorat Doctrina Wolfowitz pentru impunerea hegemoniei americane. A ignorat că, pentru obținerea bugetului uriaș pentru Apărare, Washingtonul trebuie să descrie mereu Rusia ca fiind inamicul numărul unu. Donald Trump a urmărit să normalizeze relațiile cu Rusia, însă asta a dus la căderea administrației. Având în vedere un lucru atât de evident precum îndepărtarea lui Trump, cum a fost posibil ca liderii de la Moscova să continue să vorbească despre «partenerii noștri occidentali»”, mai scrie Paul Craig Roberts.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

37 de Comentarii

  1. De moment ce DIN NOU SUA au creat precedentul folosirii armei nucleare, cred ca nimeni nu are ce comenta. Stim cu totii au argumentat itr folosirea ei impotriva tintelor civile: sa determine Japonia sa capituleze si sa salveze astfel vieti americane. Nu cred ca e cineva macar cu 2 neuoroni care sa creada ca rusii nu pot argumetna la fel.
    Sper sa nu se ajunga la asa ceva, dar din pacate sansele tot cresc.

  2. Rusia a schimbat tactica. A trecut la oferta economica pentru ucrainieni….Zona Harkov din care s – a retras armata rusa va fi lasata in bezna si fara gaz natural…
    ….Apoi a oprit complet Centrala nucleara de la Zaporoje si ofera energie electrica din Crimeea zonei Zaporojie. Oricum Centrala nucleara era mai mult in pauza. Pana in decembrie zina Zaporojie va fi conectata la reteaua de gaz din Crimeea…..Zonele controlate de Rusia vor avea retele stabile de electricitate si gaz natural….

  3. Mda! Sperăm că au un plan bun și i spulberă pe naziști. Rusia victorie!

  4. Rusia poate fi infranta numai de Rusia…..NATO nu poate invinge Rusia. Ce a facut NATO in Afganistan 20 de ani de razboi? Nimic, a tocat 1500 de vagoane de dolari degeaba, s – a retras fugind noaptea abandonand tehnica militara in valoare de 2.000 de miliarde dolari… In Irak NATO a batut o armata de paparude pe un teren plat.

  5. Românii sa-si cumpere paltoane groase în care sa doarmă la iarnă și sa-si facă stocuri serioase de lumânări.
    La ordinul Metropolei, colonia eșuată va livra urkHAINEI și gaz și electricitate.?

  6. Neicusorule,toată omenirea virtuala este pro-razboi,nu contează baricada ruso-ucraineana,vin întunericul și înghețul dorit de guverne și războiul asta le este justificarea trimiterii noastre în sclavie.Inteleg doar ca toată lumea este de acord cu marea resetare.

  7. Daca le-a taiat curentul electic si caldura nazistilor ,rusii nu mai au pt.ce sa statineze in aceste zone pustii si nelocuite .O sa ii lase pe sobolanii nazisti sa moara singuri de frig si lipsa de curent electric in aceasta iarna. Mai sint si alte metode ,nu trebue sa ne gindim numai la un atac nuclear.Ori cum vine cit de curind lunile de iarna si de abia atunci ne vom da seama cit de mult are nevoe Europa de Rusia.Pana atunci sa ne aprovizionam cu lumanari si lemne cine mai are sobe ,restul pregatiti-va exact cum ne-a spus mama noastra draga , Ursula von Der Leyen, ca sa mai punem ceva gros pe noi si sa aratam Ukrainei cit de solidari sintem cu ea.

  8. Nene Calin, un oficial din armata ukrana a declarat pentru un ziar britanic ca „ofensiva mare” si „retragerea” este o stire falsa aplicata de armata ukrana menita sa descurajeze armata rusa, tehnica de dezinformare inventata de rusi. Asa ca, rabdare si tutun, nu sariti ca fecioara la maritis.

  9. Acestea sunt parerile celor care privesc din exterior.Daca ascultam parerile celor implicati militar din armata rusa constatam ca a fost o retragere in fata unui combatant de opt ori mai numeros si foarte pregatit in bazele militare din Spania,Germania si care a reusit sa strecoare personal si tehnica sub nasul rusilor.Cand au inteles ce se intampla singura solutie era parasirea zonelor ocupate.Populatia din zonele recucerite este dirijata catre Rusia.S-ar putea sa urmeze un episod de tip Mariupol in zonele libere de civili.

  10. Rusia se retrage !?
    Ce vis frumos !
    Niciodata !!!
    Urmeaza dezastrul nazistilor khazari !!!

  11. Putin construieste un cazan mare.
    E de rau pentru globalisti si gandacii lor. Am scris intentionat LU si nu Lui. Putin Nu va folosi arma nucleara pentru ca sunt slavii lui. Dar o s-o dea evvreul zelensky sa dea vina pe rusi.

  12. Haraso tavarisci!
    A doua armata din lume a ajuns a doua din Ucraina.
    Tavarisci, puteti semna cartea de condoleante, pe Kiseleff, la tovul Valezy Curmin, unde prestati per verso la vedere.
    Nu ca intristati!
    Veti avea inca multe ocazii sa lacrimati.
    Bucurati-va de pensiile speciale.
    Curse charter cu Air Moldova va sunt rezervate.
    To Moscow!

  13. Daca Putin nu repara brutal si concluziv eroarea tactica din Ucraina, e out.

  14. „Kremlinul a mai făcut un pas în spate lansând o operațiune militară specială în Donbas, când ar fi trebuit o operațiune puternică și fulgerătoare pentru îndepărtarea regimului de la Kiev, înainte ca Occidentul să poată reacționa”. Absolut de acord cu Paul Craig Roberts.

  15. Opriți-vă băi cu elucubrațiile (ideile absurde) și mergeți de vă mai controlați mansarda!
    „Operațiune specială” înseamnă exact ce spune numele, nu se referă la cucerirea de teritorii sau alte năzbâtii! Plus că s-a explicat în detaliu pentru toți habarniștii!
    Nenea Marchievici de ce ar deschide cineva cutia Pandorei (aka dat cu atomica) când îl poți lăsa pe întuneric pe adversar?
    Apoi teoria conform căreia un om ține în brațe două continente e pentru copii. Nu cumva e un întreg aparat de stat în spatele lui? Ce rezolvă schimbarea lui dacă nu demontezi mașinăria?
    Și ultima care mi-a plăcut cel mai mult: tipul e omu globaliștilor. Așa și? Cine nu ar vrea să stea la masa puterii?

  16. „Ce înseamnă retragerea forțelor ruse în fața ofensivei ucrainene?
    Urmează o lovitură nucleara tactică ?
    _________________
    NU …exclus ! Daca ar urma ar fi doar dupa MIDTERMS in cazul in care TRUMP pierde sau intervine-o 😉
    LEBADA NEAGRA ! REPUBLICANII nu-i iubesc pe rusi insa le inteleg doleantele …
    @Caline , daca n-o zici la misto, NU TE SPERIA ! 😀
    Atentie la … 17 !
    Va fi o surpriza ! 😀
    … inca ceva. E in chiar PLAN-iul american ca democratii sa piarda !
    DE CE ?
    Marchievici … pentru ca ai re-citit arhiva cemontariilor doar atat: BOGATANII (the riches) Americii nu-s fericiti de neo-comunismul democrat cu pseudo-taxele pe BOGATI (= cu asa ceva nu se nici macar glumeste public = democratii au facut o greseala, cu TAXA pe averile BOGATILOR ! Au creat un CAZ DE PRECEDENTA care poate degenra in timp 😉 )
    Remarci asta si la … noua politica a CNN-ului 😛 ?
    Dupa …17 …o sa vezi lumea altfel !
    Imi pare rau ca n-o pot spune la fel precum am facuto cu „24-joi” sau „ochi pe butelie” 😀
    Oricum n-as fi inteles (le-am ziso si nemtilor si britanicilor, francezii inca-mi astepata analizele = au mari probleme cu niste banci gata sa cada acum dupa decizia BCE 🙁 ! )

    SHALOM !

  17. 1 Nu cred. Putin e prost, dar nu inconștient. Doar dacă KGBul sau armata vrea să vândă pe șest niște nucleare și să zică că le-a folosit pe front.
    Vor fi proscrișii lumii. Nu cred în 1
    3 Hai lăsați că nici China nu-i venită azi pe lume
    3 probabil
    Lucrurile complicate au de obicei explicații simple: prostu până nu-i fudul nu e prost destul sau să luăm urma rublelor

  18. Pe telegram unii oficiali ruși spun că au decis retragerea pentru că vor să pregătească o încercuire a ucrainienilor

  19. Lucrurile complicate au explicatii complicate !
    Chiar EINSTEIN , batranul evreu fizician spunea ca a simplifica o explicatie mai mult decat o permite logica ar fi o falsificare a ei !
    @Elena esti de acord ?

    Totusi … desteptii pot face si prostilor inteligibile explicatiile complicate prin ANALOGII si lasari in afara explicatiilor a detaliilor !
    De exemplu pot da o explicatie exhaustiv complicata a ecuatiilor diferentiale non-liniare
    si pot pe niste exemple simple da o explicatie (care lasa multe amanunte si exceptii-de-la-regula ne discuteate) simpla !

    A nu se face greseala de-a crede ca un lucru complicat e simplu daca ideia lui generala poate fi spusa eliminand detalii si folosind analogii (deja in capul interlocutorului, adica fara un efortul de fundamentare a lor !)
    Analogiile-s bune doar cand sunt deja intelse perfect de interlocutor !

    PS: Ti-a placut psyop-ul ne-o-crestin republican prin care CHIAR se castiga american voturi
    al legii refuzului avortului … legal dupa anumite limite ?
    Asa ca cine le face planurile trebuie sa cunoasca 😉 intim spiritul baptist-penetecostal american 😉 ???
    😀

  20. Sa ne fereasca Dumnezeu. Cand rusii vor da cu nucleare inseamna ca nu mai au alte solutii. Si in acest moment au multe.Retragerea asta e praf in ochi, si propaganda o face (sau incearca) stanca in ochi. Rabdare, toti mai au munitie si rusii din nefericire au mai multa ca ceilalti. Acolo vor mai muri multi oameni si mai ales imens de multi ucrainieni.Pacat , toti au familii si cum spunea Stalin ”moartea unui om e o tragedie , a unui milion e o statistica”. Pentru chibitii de aici totul e o statistica manipulabila dupa interes.Daca observati pentru ambele parti oamenii nu conteaza , pentru ucrainieni sunt ”orci care trebuie distrusi”,cuvant folosit si de ceilalti(fara orci) caci daca ar folosi ”ucisi” ar aduce aminte ce inseamna ”pierderile” in razboi si poate populimea intelege ce inseamna cu adevarat un razboi si se razgandeste sa mai faca galerii unei parti sau alteia.Dar au grija sponsorii…sa nu se intample.

  21. Nu’ș de ce, dar am impresia că în momentul ăsta rușii joacă pentru democrații americani și pentru capitalurile din industria de armament. Armele mai puternice care vor fi trimise ucrainenilor vor fi, evident, mai scumpe. Le vor mări atât profiturile producătorilor de arme cât și creanțele Ucrainei.
    Pare a fi o strategie riscantă pentru ruși. Dar asta o știu mai bine strategii militari. Civilii pot doar a-și da cu presupusul.

  22. Russia e mai interesată decât occidentul ca războiul să continue. Războiul costă miliarde și miliarde pentru NA-TO prin asistența acordată gratis Ukraniei, foamete, frig în case, energie și hrană extrem de puține și scumpe, mizerie și populație în stradă. N-am auzit ca rușii să treacă pe greieri ori lăcuste și nici să facă frig în case. Peste 70% din ruși îl susțin pe Putin. Muniția nordcoreeană este plătită simbolic iar dronele iraniene așijderea. Deocamdată occidentul e pe cale să ajungă lefter iar morții sunt mai mult ukrainieni și mai puțin ruși. Pe cine costă mai scump războiul?

  23. Este clar ca este o infrangere pentru Rusia shi o victorie pentru U-Kraina dar ce fel de victorie ? Nu cumva similara cu cea a lui Pirrus ? Deja in Herson nu este nici-o victorie. Acolo au fost suficiente doua bombe neghidate de 500 kg aruncate din avion shi totzi U-Krainienii neadapostitzi in camp deschis au emigrat pe lumea cealalta dupa care nu a mai fost nici-o victorie in Herson. Probabil langa Harkov vor fi necesare mai multe bombe dar sigur shi aici „victoria” va fi scump platita. Abea acum constata Rushii ca armamentul occidental era transportat cu trenuri electrice deci daca nu cade tensiunea in U-Kraina cade Rusia invinsa de nazishtii U-Krainieni shi abea atunci dupa ce cade Rusia descopera shi Romanii ca de fapt nazistul Zelinsky a vrut mereu sa extermine poporul Roman dar nu i-a permis acordul de la Minsk acum revocat.

  24. Ca sa daca Putin minte puteti sa va duceti pe site-ul lui Russia Today, TASS , Sputnik. V-ati dus si n-ati avut acces pentru ca dictatura UE le-a suspendat? Ghinion, cand traiesti in dictura asculti si vezi doar minciunile stapanilor!! Cenzura= FRICA DE ADEVAR.

  25. Calin Marchievici va arata care sunt diversele pareri vehiculate in vest multe fiind propaganda chioara. Asta nu inseamna ca sunt si parerile lui asa cu nu va mai ambalati.

  26. Toate trei variantele sunt diversiuni. Din punct de vedere militar Rusia a avut si are un obiectiv limitat in Ucraina, o parte din el fiind finalizat odata cu ocuparea Crimeii. Tocmai de aceea a numit actiunea o ‘operatiune speciala militara’.Scopul acestui razboi clasic, de uzura, lungit in timp si cu masuri de expunere minima a militarilor din prima linie poate fi testarea reactiilor pe mai multe planuri ale occidentului cu rezultate negative pentru el dar si ale eventualilor parteneri pe care Rusia vrea sa-i grabeasca in constructia unei noi ordini mondiale ale lumii libere. Lucrurile par a se clarifica pentru rusi, razboiul va dura cat cred ei de cuviinta dar cu evitarea cat mai mult posibila a pierderii de vieti omenesti pe front, inculusiv civile. Este greu de crezut ca Rusia are ca obiectiv cucerirea Ucrainei (chiar si a unei mari parti) , mai ales ca incercarea de a-l elimina pe Zelinsky in urma unei actiuni militare s-a dovedit a fi prea costisitoare renuntandu-se rapid la ea.

  27. Un articol plin de prostii. Nu a reusit CIA sa citeasca jocul lui Putin si va reusi un romanas. Hai sa fim seriosi.

  28. E o ipoteza foarte interesanta punctul 3. Teroarea impusa de Stat cetatenilor in artificiala criza a energiei si cotrolul statului prin casele oamenilor, propus si acceptat de prostime in numele ecologiei ne poate duce cu gandul la astia de la Davos sau la dineul cu prosti de la Dublin. De ce nimeni nu vorbeste despre pace ???

  29. Trolii sovietici sunt in faza de negare a realitatii si se imbata cu apa rece. Isi gasesc tot felul de explicatii puerile.

  30. la cum a fost devalizata armata lui Putler de catre proprii sai generali / securisti nu e de mirare ca orcii ezita sa lanseze vreo nucleara tactica din asta. O lanseaza si presupunand ca si zboara, aterizeaza la Kremlin in curte :)))))
    nicaieri in lumea asta dictaturile nu au dus decat la coruptie , furaciune, cleptocrati lingusitori ai liderului suprem si in final dezastru. Rusia nu face exceptie

  31. Dar ce a insemnat pasul inainte? Aceasta „operatiune militara speciala” nu trebuia sa se intample. Atacarea unei tari surori pe baza unor false criterii etnice, de pretinsa salvare a unor rusi (cere nu au cerut acest lucru!) a fost un act de nebunie. La fel a procedat si Hitler in 1939 si n-a ajuns prea bine. Nici KGB-istul (cu toate ca inca se vizeaza Petru Barbierul) nu va sfarsi in patul sau. In 1994 Rusia a garantat frontierele Ucrainei. In schimb a primit toate focoasele nucleare existente pe acest teritoriu. Ce a cautat in 2014 in Peninsula Crimeea si in regiunile garantate candva? Putin et compania vor raspunde pentru toate. Existau si alte mijloace de a se intelege tarile surori intre ele? Cu nemiluita! Dar Putin a ales calea cea mai proasta. Un um normal nu ar fi declansat un astfel de macel. Dar dumnealui et compania sunt produsele unei institutii care dezumanizeaza indivizii, chiar daca au apartinut initial speciei umane comune, ii transforma in automate care au o singura manie: exercitarea puterii oarbe oriunde s-ar afla. Nu a contat ca suntem in pragul mileniului trei cand Planeta Pamant bolnava cauta cai firave de insanatosire. KGB-istii cu aceasta pripeala abjecta i-au declansat pieirea. O vor face, nu se opresc. Au luat-o urat pe cocoasa in „opratiune” si nu vor putea sa se mai priveasca in ochi. Moartea va deveni incununarea prostiei la care au ajuns. Nu mai au nici o alta cale de a se justifica in fata turmei de imbecili a imperiului autarhic si corupt pana in maduva, turma adusa la obisnuita disperare, dar nici in fata omenirii civilizate, care nu le-a acceptat metehnele acefale, primitive, salbatice, grotesti.

  32. „lili spune:
    13 SEPTEMBRIE 2022 LA 2:01
    Un articol plin de prostii. Nu a reusit CIA sa citeasca jocul lui Putin si va reusi un romanas. Hai sa fim seriosi.”

    Ma intreb ce „rol” joaca Mishteaux aici … 🙁 !
    Se patre ca fluierashul stie clar si punctual mai multe decat spuneeee !
    (sa cada BIDEN prin IMPECHMENT pe actele fiului lui ? )

    😀

  33. CANNON si the „special master” 😉
    e Mishteaux prophet sau …comentator 😉 ?

    ce-i in
    …17 ?
    IQ=?

  34. Ba Caline…te mai suporti, ba? Te urmaresc de ceva luni…ori esti dus ori esti javra fara constiinta…va veni o zi in care ambasada jegurilor de pe Kisellef se va inchide si tu te vei reprofila. Stii ce nu sti tu? Ca te poti reprofila cum vrei tu im Romania asta de unde iti iei rublele indirect. Daca tastai din rusia, dupa marea infrangere, ai fi cules osanza de ren in marele est…tu esti doar un pion…redactia pt care esti sclav rusesc te sustine. Ai grija, ca nu mai e mult…

  35. Ba Sorinne, ori esti dus ori esti javra fara constiinta din spalare de creier si prostie nativa.
    Ai grija, ca nu mai e mult…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.