Ce lipsește grevei profesorilor

Încep prin a spune că sunt integral de acord cu toate argumentele prezentate conformă cărora profesorii sunt prost plătiți în învățămîntul preuniversitar românesc. Am scris eu însumi adesea cît admir profesorii și învățătorii din România atunci cînd întîlnesc în universități de top din lumea tineri din Focșani, Buftea sau Sibiu care au ajuns acolo (adesea prima generație de intelectuali din familia lor) datorită unei școli meritocratice, rezultatul unui hibrid de egalitarism comunism (ce a mai rămas) și republicanism francez (vechea noastră tradiție). Copii aceștia au avansat în viață pentru că niște oameni pasionați de meseria lor au căutat talente și s-au înălțat pe ei înșiși pregătindu-i (adesea fără meditații) pe copii să meargă la olimpiade și universități bune.

Și de la primele teste PISA am publicat corelația cu reședința rurală, care indică fără putință de tăgadă că proasta predare e cel mult o cauză secundară a analfabetismului funcțional pe lîngă reședința în rural și sărăcia care rezultă de aici, deci învățămîntul necesită investiții. Nu mai departe de acum o lună, la B1TV, am spus că din legea educației mare lucru nu va ieși pentru că grupurile de interese au creat un echilibru suboptimal, și că dacă societatea nu poate agrea o lege bună măcar să o treacă pe asta pentru a lua banii din PNRR, pentru că erau singurii care promiteau să acopere găurile de investiții- sunt bani serioși în PNRR condiționați de legea educației. În aceeași intervenție la Laura Chiriac am spus însă la fel de răspicat că pe cît mi se pare că rațional este să se treacă repede legea ca să se ia banii din PNRR, a aloca bani o singură dată nu e o soluție, trebuie măcar un plan să ai cum să bugetezi pe viitor educația la nivel european în fiecare an, sau la fiecare buget multianual. Dar am adăugat că dacă măcar facem din PNRR-ul ăsta toate canalizările care lipsesc e mare lucru pentru noi.

Mi se pare însă tot ce va realiza greva profesorilor este că nu vom mai face nici măcar canalizările.
De asta am sentimente împărțite față de grevă.

Solidaritatea e dezirabilă dacă scopurile sunt cele optimale din punct de vedere al bunăstării sociale și greva e oportună dacă fereastra de oportunitate e bine aleasă. Orice acțiune publică poate să aibă consecințe nedorite, dar cînd consecințele nedorite sunt certe, iar beneficiile sunt incerte te alegi cu mai mult rău decît bine. Și m-aș simți mai aproape față de sindicatele din educație dacă solidarizau lumea și pentru o școală seculară (biserica nu se infiltra așa de mult în școala publică dacă întîlnea rezistența care se cuvine la sindicate), și pentru un bacalaureat generalist (Câmpeanu a încercat ceva, dar de vara trecută grupurile de interese, în cap cu meditatorii la română, strică și lucrurile bune din proiect), și pentru o separație mai bună public-privat (conflictul de interese fiind la examenele de admitere în licee sau facultăți foarte răspîndit, și nimănui nu îi pasă). Dar aceste scopuri de bunăstare generală nu sunt pe lista greviștilor. Dacă ar fi, mîine aș veni acasă să mă alătur lor.

Sentimentele mele nu sunt împărțite față de guvernanți, care sunt integral de vină.

Cum e cu putință ca la finele unui ciclu de consultare de mai mulți ani menit a întruni un consens să te alegi cu o grevă generală? Este, desigur, un eșec masiv pentru Klaus Iohannis- nu insist pe asta că are cine să-l critice pe KJ, care nu învață din critici, e inferior și lui Iliescu și lui Băsescu din acest punct de vedere. Așa e statul cu epoleți: inflexibil. Cine controlează totul nu crede în opinie publică, și așa jungem ca o armată de servicii secrete să nu poată prezice că la finele unei consultări publice, după ani de zile în care au existat canale pentru feedback, profesorii fac direct grevă generală. E tentant și mai ușor să spui că Putin e în spatele lor decît să admiți că din consultare a lipsit ce îi interesa pe ei mai mult- salariul- și că nu ai habar ce supărați sunt, pentru că nu ai capacitatea de a lua pulsul opiniei publice deși infiltrezi cu acoperiți toate categoriile și le plătești salariile cele mai consistente din buget. Și te trezești fără avertisment cu o grevă generală în ziua rotativei guvernamentale.
Cum, nu a fost nimeni dat afară la serviciile interne, prognoză, etc pentru că s-a ajuns aici?
E așa de neverosimil, că la ora asta teoriile conspirațiile stau să iasă din ou: greva a fost manipulată ca să se explice Bruxelles-ului, sau șeful serviciilor nu îl voia pe Ciolacu cu epoleți fiind cumva mai sigur cu epoleții lui Ciucă, deci greva s-a făcut ca să prevină rotativa, etc. Bașca infiltrarea rusească.
Nu era nevoie să manipuleze Putin nimic. Ca și la vaccinare, România se autosabotează.
Întîi nu se poate face o lege bună pentru că interesele înguste, nu doar ale guvernanților- nu statul e de vină totdeauna, societatea asta e cum e, vorbim de lobby-urile profesorilor de română, ale liceelor bune, ale bisericii, ale învățămîntului privat, etc.- bat de departe interesul general.

Pe urmă, legea nu se poate trece, că se face grevă, și așa mai pierdem și banii din PNRR.
Pe urmă, momentul e catastrofic ales- cînd există un deficit care amenință și el PNRR, de unde nu se poate tăia nici ce s-a promis că se tăia, că alte interese înguste, dar puternice, s-au coalizat.
Finalmente, românii se aleg cu haosul și incapacitatea perpetuă a unei formulări raționale a actului de guvernare, nu mai reiau prefețele mele la rapoarte ale Băncii Mondiale, că sunt pe Internet și nu se învechesc, deși de la ele au trecut 15, 10, n ani, anii trec și nu se schimbă nimic.
Soluții pe termen scurt nu există.

Solidaritatea mea e mai ales cu părinții care nu au de ales și au copiii în această școală. Un motiv major să nu fi avut copii pentru generația mea, să nu îi dăm la școala asta!
Dar soluția pe termen mediu și lung e în societate, nu la stat. O grevă e o un instrument puternic. Dar la momentul nepotrivit și cu o agendă parțială nu se va rezolva mare lucru. Se va ajunge în instanță.
Dacă nu a mers consultarea României educate să facem alta, în care să agreăm în cît timp se poate atribui un buget adecvat educației din PIB, dar și care e educația adecvată care să merite banii, și da, pentru aceea să facem grevă dacă nu putem face un pact cu partidele de guvernare pentru un calendar pe termen mediu și lung. De exemplu să nu pornim școala în septembrie. Vara ajunge pentru un document comun.
Pentru că interesul profesorilor și interesul general trebuie puse de acord.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

38 de Comentarii

  1. Printre altele, le lipseste seriozitatea cand participa la proteste de strada si vad ca sunt filmati. Tocmai in acele momente se hlizesc ca niste adolescenti care nu inteleg la ce participa. Si sa mai lase naiba vuvuzelele, ca nu sunt pe stadion.

  2. Am scris eu însumi sau: Am scris eu însămi? Te-a tâmpit Sorosz!

  3. @ ciobanu bucur.Ce ai tu cu vuvuzelele lor ?Esti cumva critic psd,pnl ?Despre seriozitate…eu cred ca sunt seriosi cand spun…asa nu mai merge.Desfiintati pensiile speciale si vor fi bani.

  4. Raspuns la intrebarea renumitei supergrea :Mici sunt, le lipseste mustarul!

    PS atatea intrebari si intrebuci,se perpeleste media ,s-a amanat rotativa(avea dreptate Nistorescu)impiedicata intr-un fir de iarba,a scapat Ciolacu de comparatiile neavenite „care e mai prost ca actualul”…

  5. LOZINCI! Pentru drepturile lor au ALTE metode, NU LASAND COPII FARA SCOALA. Ce-ar zice ei daca ar face greve la fel ca ei brutarii, macelarii?!? Greva NU este inscrisa in programa de invatamant. Profesori? Sa fim seriosi! Profesori sunt aia care II INVATA PE COPII, NU DOAR LE ARATA CUM SA SE HLIZEASCA PE STRAZI, STRIGAND LOZINCI DE POLITRUCI.

  6. & Marga, Pippidi, Cazanciuc, Pop, Șercan, Dumitru, Năstase, David, Coșea, Păun, Andronescu, Miclea, Funeriu, Crisian Preda, Boc, etc. ? Mihail Șora nu absenta, la mitinguri, ?

  7. Da, asta lipsea grevei profesorilor, parerea doamnei Alina Mungiu, absolventa de Medicina care nu a practicat 1 zi, politoloaga costruita pe calapodul de tip Stefan Gheorghiu de tip nou.
    Priceputa in toate, mai ales in ETICA.
    Pe cand o abordare si pe tema plagiatelor din arta? Ar putea incepe cu scenariile fratelui domniei sale, Cristian Mungiu(vezi scenariile filmelor 432, Amintiri din epoca de aur, Dincolo de dealuri!).
    ?
    Sictir, de toata voma sunt si cei care va promoveaza aberatiile partizane si deloc subtile.
    ???

  8. Le lipsește și faptul că nu cer demisia incompetentei Deca ,e acolo doar pt a promova LGBT in școli

  9. singur Si rolul tau de parinte care este ,daca cel de profesor trebuie sa le faca pe toate? Se vede ca nu ti-a placut scoala si nici profesorii.Ba loaza,este legitima greva profesorilor.Ilegitima este clasa politica, pusa acolo de analfabeti ca tine.Politicieni analfabeti,votati de analfabeti.Ca doar aici urlati ca USR este dusmanul de moarte al dacilor liberi.Liberi de minte.

  10. Pe mine mă surprinde cât de proști ne cred unii comentatori stil doamna asta, Pippidi. Bă doamnă! Guvernul trebuie să fie atent la nevoile și necesitățile populației. Nu e nimeni chemat să facă muncă voluntară. Profesorii și-au ales momentul perfect pentru a face grevă. E o luptă , și la război ca la război. In rest, ca de obicei sub masca unor principii ascundeți manipularea. Sunteți penibilă ! Ca de obicei.

  11. Articolul nu merita niciun comentariu…Miroase de departe a Soros..Etica acestei absolvente de medicina,care nu a practicat-o niciodata nu merita a fi luata in serios…

  12. Educația a scăzut la zero! Profesoare tatuate cu fusta pan la cur fac educație la copiii drogați și bețivani! Huuo Johannis cu Romania educata. Te doare la basca fiindcă ți-ai văzut sacii în căruță și legați la gura. Romania se scufunda pe toate planurile, mai ales moral!

  13. Nu veniți în România doamna Mungiu Pippidi, stați acolo unde sunteți și vă simțiți bine, în școlile secularizate ale vestului. Avem destui ca dumneata, fără nici un Dumnezeu care-l slăvesc pe Soros și propovăduiesc veste cea bună despre împărăția mondială a societăți deschise spre sărăcie, diversitate și necredință. Este o tristă infirmitate doamnă Alina să nu poți iubi.

  14. D-na Mungiu- Pippidi ne identifica cu subtilitate una din problemele scolii romanesti, domnia sa apartinand unui alt cult religios dupa com stim. Citez:” o școală seculară (biserica nu se infiltra așa de mult în școala publică dacă întîlnea rezistența care se cuvine la sindicate)”.

  15. O biografie vida intre 1964 si 1989 ! Sunt curios ce spune CNSAS despre asta. Nu prea au fost cadavre didactice curajoase in acea perioda care sa nu „serveasca patria” prin turnatorie la securitatea ceausista. Toti astia s-au gasit dupa 1990 sa dea lectii de morala dupa ce au urmat doctrina Schwartz Gyorgy. Lasa-ne, lasa-ne !

  16. Tuasa inexistenta in cv pana in 1990 face exact ce este un cenzor. Pana nu demult nu accepta comentariile (parerile altora la ce vroia sa impuna public). Insolenta (obraznic, impertinent, nerușinat) este direct proportionala cu masa, ca in fizica corpurilor ceresti ? Este o caracteristica a uasece-tristilor din Romania sau va este frica-ca, in cimitir, pe cruce, va scrie: aici zace un sifon !?

  17. Ce lipseste? Simplu! Lipsesc liderii credibili. Baietii astia au aparut pe piata odata cu sindicatele ‘libere’, absolut toate infiintate prin grija securitatii. Am fost delegat alaturi de alti probabil o mie de aiuriti adusi din toata tara la infiintarea sindicatului ‘soferilor’ primul sindicat ‘liber’ infiintat in Romania. Mitrea era primul pe lista de propusi din toate judetele care abia atunci aflau unii despre ceilalti. In nici un caz Mitrea nu putea sti toti ‘soferii’ de bine din tara. Altii de meserie au facut lista. (unul plecat de mult din Romania)

  18. Doamnă Pippidi, cu stimă pentru vraful de cărți pe care l-ați citit, n-ați înțeles nimic! Să vindem educația (adoptarea unei legi stupide, cu consecințe catastrofale pentru încă o generație) pentru 30 de arginți din PNRR nu este nicidecum o soluție! N-ar fi mai bine să facem o lege bună ca să luăm arginții? Apoi: care influența Bisericii? Se vede treaba că vorbiți din cărți, din „analize” și „trenduri”… ce bine ar fi să existea acestă influență, problema este că nu mai există demult! Mă așteptam la ceva substanțial de la domnia voastă. Din nefericire, iată că vraful de cărți nu-i suficient! Cantitate – sinteză – calitate…nu pare să funcționeze întotdeauna!

  19. Aiureli de Alina. Doar așchiile de bârfe sunt pe măsura ei.Ce legătură are venirea în țară a alinei cu greva profesorilor? Coșea, marga, cazanciuc nu au absolut nici o legătură. Poate funeriu, miclea, boc, cristian preda, care au dat legea din 2011. Doar alte aiurezi schizo la acest binemeritat ???????

  20. Asta va fi rezultatul. Disparitia PNL. Erea si timpu.

  21. pe cine lasa cineva fara scoala? Cine mai invata in mai-iunie, doar cei de 4 care trebuie sa-si salveze anul…asta in cel mai bun caz, in general multi de multi ani privesc scoala ca pe un obstacol in calea jocului pe calculator, etc. Nu as spune ca inainte de ’89 era altfel, atunci erau copii „isteti” care merita nota scazuta la purtare…

  22. Sunt de acord ca profesorii sa fie platiti la fel ca medicii cu o singura conditie: in noua leze a salarizarii venitul salariatilor sa aiba ca baza de calcul plata pe ora de lucru, ca in Regatul Unit. Asfel, la 170-180 ore /luna lucrate (8ore/zi) salariul va fi 1000 euro iar la 80/90 ore/luna (4 ore/zi) salariul va fi 500 euro/luna

  23. Doamna Alina Mungiu Pippidi nu-si dezminte nici acum conditia academica. Daca ar fi politician ar fi unicul cult si instruit dintre cei care isi dau zilnic masura incompetentei, inculturii si iresponsabilitatii si inainte de toate pe acea ce deriva din primele, masura obedientei. Un intelectual cu acte oficiale ca Bode este etalonul perfect al intregii tagme de mafioti. Apreciez ca autorul incepe sa introduca in analizele sale si securitatea desi pentru a o mentionain cazul de fata foloseste figura de stil „statul cu epoleti”. Nimic din ceea ce se intampla in Romania de azi nu poate fi explicat logic daca facem abstractie de controlul permanent si apasat al securitatii nepieritoare. Felicitari!

  24. Care educație? Daca părinții se droghează, cum vor fi copchii? Daca părinții fumează la greu față de copchii, cum vor fi copchii? Daca părinții trăiesc pe ajutor social la „birtutu din pădure” cum vor fi copchii? Puținii părinți care au luat o palma la timpul lor fac meditații la greu de la clasa a V-a cu odraslele handicapate! Restul, la sparanghel drogaților. Sa ascultați ce vocabular de violatori au copchii de 14 ani de-ți pui manile în cap de parcă ar fi trans-sexuali. Sistemul de învățământ cu „profa” cu fusta pan la curul tatuat, singurul sistem nereformat timp de 34 de ani. Toate scursurile societății au ajuns profesori de sunt mai multi profesori decât elevu. Profei ii place „iepurește”! Trăiască liderii de sindicat cu peste 45.000 lei net/luna! Huuo bandiților și nu mai cereți salarii pana nu oferiți ceva concret/palpabil societății. Cerșetorul care nu spune o poveste adevărată nu primește pomana!

  25. @Ciobanul Bucur spune:
    „Printre altele, le lipseste seriozitatea cand participa la proteste de strada si vad ca sunt filmati. Tocmai in acele momente se hlizesc ca niste adolescenti care nu inteleg…”

    -vor dansa Jeruzalema in poarta Ambasadei Russiei!
    (sau dansul pinguinului la chinezi)
    (ambasada marelui Satan -S.U.A
    e putin mai departe,
    s-au retras strategic de la un moment dat;de fapt ambasada aia nici nu mai e in Bucuresti,
    e prin Voluntari sau asa ceva)

  26. pentru inceput:
    ELEVII lor si-au luat talpashitza
    si sint inlocuiti prin stramutare si colonizare cu toti coloratii planetei
    de catre altii dintre elevii LOR

    -au nitzica raspundere?

  27. Un profesor sarac , cocosat de grijile zilnice , nu are cum sa fie un profesor performant ! De aceea sustin categoric greva profesorilor ! Este o greva la care au fost obligati , provocati , sa o declanseze … este pt. supravietuire ! Si ei au familii, au copii , nu doar abjectii bugetatii- capuse , cu salarii de lux si pensii de lux la 45 de aani ! Si da , momentul este ales strategic , cu sanse de reusita ! PS – Este prima oara cind exista solidaritate intre profesori si liderii de sindicat !

  28. Nu, Legea trebuie sa fie a INVATAMANTULUI, nu a EDUCATIEI. Sa fie clar, educatia se face acasa, in cutuma familiala. Nu se face la scoala. Educatia facuta la scoala cuprinde, printre altele, teorii transgenice, acceptabilitati felurite, nu toate conforme cu ce gandim/simtim noi, romanii si cu care pornim in viata de langa tata si mama. Deci: LEGEA INVATAMANTULUI. Altceva, nu!!!

  29. Hai sictir ! Fara profesori veti ramane si mai prosti decat sunteti !

  30. Greva este una artificial creeata folosindu-se de nemultumirea reala a profesorilor ce au sslarii foarte mici dar care au o serie intrega de avantaje ce nu sunt aratate de presa .Anvelopa saraiala era cunoscuta inca din decembrie 2022 cind bugetul atasat invatamintului a fost aratat public de catre guvernanti .Pe de alta parte noua lege a salarizarii ce urmeaza sa apara curind nu este bagata in seama ea producind efecte dupa ce ea devine lege votata in Parlament .In paralel profesorii ce vin la manifestatii (un numar mic daca il raportam la numarul tuturor profesorilor din tara) , au devenit purtatori de mesaje politice totul culminind cu presupusa manifestatie ce ar avea loc la Cotroceni .Sindicatele si liderii de sindicate ar trebui sa nu se implice politic .Presedintele si-a spusa parerea si a cerut sindicalistilor sa accepte si sa astepte noua lege a salarizarii .Deja se pare ca profesorii au inteles jocul sefilor de sindicat ce par a fi politic inregimentati si speram ca ei sa nu mai participe la manifestatii revenind la clasa spre binele elevilor aflati in clasele terminale ce in curind au de dat examene .A pune interesul politic in fata nevoilor elevului este fundamental gresit pentru un profesor ale carui obligatii sunt altele decit cele politice .Asteptam urmarea

  31. MAI NEA ESOP , lumea a inteles clar care este obiectivul vostru politic – al psd-pnl – , programul vostru de guvernare : FURAM TOTI , SCAPAM TOTI , NE DAM LEGILE NOASTRE SA NU PUTEM FI PEDEPSITI !!! Asta este programul vostru de guvernare , pe care il aplicati la virgula , cum zicea Dragnea ! PS – Va doare in c.r de orice si de oricine , nu mai reactionati la nici-un stimul ! Voi ati furat banii si ai profesorilor si ai elevilor , hotilor !

  32. Deja a aparut in piata ,in anumite publicatii din media romanesca, cea ce toata lumea stie deja .Mercurialul preturilor este dezvaluit noua ,celor care inca speram in corectitudinea fauritorilor de destine scolare , totul fiind pus in pagina incepind cu sumele obtinute per ora sau cu meditatiile facute „ la gramada ”acolo unde preturile sunt mai mici si terminind cu imposibilitatea elevului de a-si insusi la clasa stiinta necesara . Platile se fac cash sau prin alte modalitati neimpozabile .Sa vii ca si„ invatator” in fata natiunii si sa ceri salarii mai mari ca parte a obligatiei guvernamentale atita timp cit astfel de atitudini exista si ele sunt cunoscute dar nedezvaluite de sindicalistii care acum vor tot mai multi bani este o rusine .Sa te duci la Controceni ca sa fortezi implicarea Presedintelui ce are printre multe altele obligatia de a respecta legea si constitutia este o mare eroare .

  33. O ho ho…foooarte bun articol. Dar…nu se poate face nimic. Escrocul de Iohanis blocheaza tot ! Daca nu-i ceva de bine si pentru austrieci nu-l intereseaza. Vai de noi.

  34. Refuzati sa vedeti realitatea . Veniturile profesorilor sunt cu mult mai mari decit salariile .Pina si un prunc de la gradinita stie asta .De la acest adevar trebuie sa plecati atunci cind doriti a arata adevarul .

  35. Un nou protest dezamagitor . Nici macar nu s-a atins numarul de protestatarii mobilizati la primul protest .Profesorii au inteles manipularea sindicala si care sunt consecintele ce decurg din prelungirea anului scolar si in mare parte au renuntat .Liderii de sindicali ar trebui sa renunte si ei la mandatele lor in curs fiind practic asimilati cu cei care au pierdut controlul protestelor si nu au reusit sa convinga guvernantii .Politizarea protestelor a dus la renuntar

  36. Un miting esuat . Manifestantii (nu grevistii )nu au primit nici cea mai mica sustinere din partea bucurestenilor .Mai putini ca prima data se indreapta spre Cotroceni fara sa intelega care sunt atributiile Presedintelui ce deja s-a exprimat .Daca astia sunt profesorii Romaniei cei care aduc cruci in piata Victoriei si care suna din goarna ne-am lamurit .Au pierdut respectul nostru al tuturor celor care dorim un invatamint performant si adaptat vremurilor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.