Ce poți face astăzi de Ziua Limbii Române?

Primăria Municipiului Bucureşti organizează mai multe evenimente prin care omagiază limba română de ziua ei.

Programul este extrem de divers şi cuprinde dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziţii, conferinţe, concerte, audiţii, sesiuni de lectură şi un inedit exerciţiu de dictare, anunță Agerpres.

* La Biblioteca Metropolitană Bucureşti are loc astăzi, 31 august, de la ora 18:00, o Sesiune de Lectură Publică, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” (Şos. Cotroceni nr. 32, zona delimitată pentru picnic). Sesiunea este susţinută de Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma şi Dan Mircea Cipariu, scriitori şi poeţi care au publicat în ultimii trei ani volume foarte valoroase, premiate atât în România, cât şi în afara ţării.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Open Art, APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România) şi AgenţiadeCarte.ro.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) organizează mai multe evenimente care îşi propun să ofere informaţii legate de DOOM 3, mărturisiri ale scriitorilor stabiliţi în străinătate, lecturi publice şi un concert de muzică tradiţională reinterpretată.

Astfel, astăzi, 31 august, de la ora 17:00, la sediul MNLR are loc dezbaterea „Cuvinte, cuvinte, cuvinte”, care va aduce în atenţia publicului câteva dintre expresiile şi cuvintele noi care au fost adăugate în Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii române (DOOM 3).

De la ora 18:30, tot la sediul MNLR, va avea loc dezbaterea „Scriitori români în străinătate”, iar de la ora 20:00 un concert susţinut de trupa GRAIU.

* Tot astăzi, 31 august, de la ora 20:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More (Piaţa Alexandru Lahovari nr.7), va avea loc recitalul poetei şi prozatoarei Nora Iuga, urmat de proiecţia documentarului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha. Evenimentul este organizat de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie (CREART) al Municipiului Bucureşti.

* Casa Artelor Dinu Lipatti găzduieşte astăzi, 31 august, de la ora 19:00, deschiderea stagiunii de toamnă prilejuită de evenimentul extraordinar „Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti”, ediţia a VI-a. Publicul se va bucura de audiţii din muzica lui Dimitrie Cantemir, de conferinţa „Dimitrie Cantemir – O evocare contemporană”, susţinută de Academician Georgeta Filitti şi de proiecţia filmului „Cantemir” (1973).

* Tot astăzi, 31 august, Teatrul Nottara a programat o lectură online, în interpretarea actorului Gabriel Răuţă, pe pagina de FB a teatrului. Lectura face parte dintr-un program pe care Teatrul Nottara l-a început în luna martie, dedicat autorilor/cărţilor şi traducătorilor. Urmăriţi #LecturiEsenţiale pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara.

* Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură „Ioan I. Dalles” are deschisă expoziţia de artă românească – iconografie, intitulată „Mai presus decât Heruvimii”. Expoziţia, deschisă publicului în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9:00 şi 19.00, poate fi vizitată până pe 30.09.2023.

* Biroul Politici şi Strategii pentru Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti sărbătoreşte astăzi, 31 august, Ziua Limbii Române printr-o acţiune organizată împreună cu copiii români din diaspora. Astfel, copiii înscrişi la şcolile româneşti de weekend „Nicolae Iorga” din Birmingham şi Liverpool şi cei care participă la activităţile organizate de filialele Bibliotecii Prichindeilor (Cehia, Belgia, Croaţia, Suedia, Germania, Spania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Franţa, Finlanda) au fost întrebaţi „Ce reprezintă pentru tine limba română?”. Răspunsurile lor creative – desene, picturi, mesaje scrise sau vocale – au fost editate într-un colaj audio şi video şi postat astăzi pe pagina de Facebook „Relaţia cu bucureştenii din diaspora”.

* Pe 2 septembrie, Şoseaua Kiseleff va găzdui un eveniment neconvenţional, pus la cale de ARCUB, prin care se doreşte aducerea în prim-plan a frumuseţii limbii române, prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute şi practicate activităţi educative – dictarea.

Astfel, băncile de şcoală se mută în zona Rondului Kiseleff, pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toţi cei care iubesc limba română, interesaţi să ia parte la cel mai amplu şi inedit exerciţiu de dictare. Participanţii vor aşterne pe hârtie texte literare recitate de scriitoarea Doina Ruşti. Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi va reda un text literar scris special pentru acest eveniment.

*** Ziua Limbii Române se sărbătoreşte pe 31 august, ca urmare a unei iniţiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990, în Republica Moldova, sub numele Limba Noastră, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere.

Fiind în continuă schimbare, acumulând noi forme şi expresii, limba română este parte a identităţii noastre, oriunde am călători în această lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Regele Carol I este autor de Genocid la anul 1907….Asta nu se mai poate ascunde….Tot ce e legat de Monarhia de Hohenzolern trebuie tratat in spiritul adevarului nu al minciunii antebelice. Statuile lor ridicate inainte de 1945 pot ramane, fac parte din Istorie. Din pacate romanii care conteaza azi prefera limba engleza…Cei care raman cu limba romana sunt paturi dezavantajate.

  2. Măcar azi să ne străduim a folosi cît mai puține cuvinte străine. Ne va fi mai ușor să gândim românește.

  3. @axon: alogenule, tu nu stii romaneste! Incearca in idish. Kish mehen tuhas!

  4. Pentru ALOGENUL AXON: Genocidul din 1907 a fot la fel genocid ca ăla din Transnistria, adică:1) din 350 de țărani uciși (răsculați din cauza exploatării nemiloase la care fuseră supuși în principal de către arendașii din neamul tău) s-au făcut 11 000!… prin grija jurnaliștilor de-un neam cu tine ce lucrau în Sărindar… adică exact la fel cum din cele 2-3 mii de oameni uciși cu ocazia represaliilor de la Iași și a deportării celor considerați ca necetățeni români la est de Nistru, s-au făcut 350 000!!!! prin grija acelorași mesageri ai adevărului. Și uite așa se naște antisemitismul!

  5. ..noi vă răspundem.
    De exemplu, putem da și limbii lui axon o întrebuințare mult mai practică, ținând cont de lungimea ei.

  6. Azi de „Ziua LIMBII ROMANE”as fi vrut : Sa merg la teatru , sa ascult niste actori recitind sau citind versuri si proza romaneasca. Dar asa ascult „celebra „poezie sau poem scrisa de un scotian : „Monstrul din Loch Ness”.Slava limbii si literaturii romane si agaricilor ce au distrus-o! Mai e cineva in : „Poiana lui Iocan”?Copil fiind ascultam „Teatrul radiofonic”. Cu marii Calboreanu , Birlic ,etc…..Dar „de unde nu e nici DUMNEZEU nu cere”.

  7. Fara limba romana si poetii si literatii de geniu in frunte cu Mihai Eminescu, ne-am fi prabusit si neantizat ca tara si popor. Si eu sunt consternat si revoltat de reculul urias pe toate planurile vietii economice, sociale si educative inregistrat in ultimii 34 de ani insa faptul ca ne-am pastrat limba si fruntariile, contrar tuturor pericolelor reale care ne-au bantuit, ma face sa sper ca nu totul este pierdut. Ganditi-va numai la ce ura mocneste fata de noi in ungurime/secuime, bulgarime, in sarbi, ucraineni, gagautzi, ceangai, care asteapta un singur pas gresit sa-l facem pentru a ne desfiinta ca tara si popor si limba nationala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.