Ce se întâmplă de fapt cu țigările românilor

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului, informează Ministerul Sănătății.

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

De asemenea, Ordonanța:

– extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat.

– prevede etichetarea în plus cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).

Conform Directivei obligativitatea etichetarii este diferită la produsele din tutun incalzit in functie de prezenta sau absenta procesului de ardere.

– prevede necesitatea notificării către MS a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard)

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii, precizează ministerul.

Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Potrivit unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Țigările sunt marea problema a românilor.Daraccizarea lor este benefica.

  2. ‘Reati ai dracu cu timbrele voastre escrocilor, tigari fara timbru se gasesc in strainatate in chioscuri la vanzare si voi cu timbre! Nu e bascaielie, anul trecut am scris despre tigari si timbre in strainatate. A cui e afacerea si la cine ajunge parandaratul de pe timbre?

  3. Astia nu înțeleg Directiva consiliului!
    Dacă interzici aromele din tigari nu faci decât sa i trimiți pe fumători la țigări electronice și mai ales la piața neagră…
    Halal protectie

  4. Nu știu, dar știu că galbejii care au făcut miliarde de euro din energie , prin Rareș vode Klaus generalul copily peste și-au tras lege că nu mai putem protesta

  5. romanii cumpara in continuare masiv tigari de contrabanda. nici o diferenta intre otrava cu aroma si cea cu filtru. cancerigene toate. solutia: FOI DE TUTUN. vrei sa fumezi! fumeaza cu adevarat:)

  6. Dar de spagi,lacomie si parandaraturi nu moare nimeni dintre astia care umbla sa puna poporului in cap tot felul de „taxe pe viciu”? Ca ce viciu este mai mare si mai raspandit ca hotia stapanilor care ne dau legi asa dupa cum au ei interes? Si ce ar mai fura ei daca nu ne-ar inventa noua tot felul de taxe?

  7. Trecem la țigări de contrabanda și tot nu face statul bani. Știți ca a apărut mai nou ( țineți-vă bine) , Carpați cu filtru și Snagov ? Sunt produse in GERMANIA și distribuite de : SC TUTUNUL ROMÂNIA SA, STR.BANUL ANDRONACHE NR.40-44, sect1 București . Preț 18 lei ? Sunt mai aromate și mai tari decât Marlboro sau Kent lung clasic…… In Germania se găsesc la 1,75 euro. Nu-i așa ca noi avem salarii mai bune decât nemtalaii? Cioclule( Ciolacule) o sa ieșiți cu PSD pe la 2 după AUR și o sa ai o soarta mai rea decât al lui Dragnea….

  8. Așteptăm momentul când precum în Canada țigările nu mai sunt la vedere. Nu poți să ceri după aspect fiindcă totul este acoperit.

  9. In loc sa va concentrati pe contrabanda si țigările clasice, voi vreti poze pe cea mai putin nociva varianta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.