Ce susține România în cazul crizei din Venezuela?

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă că România sprijină ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela și că statele membre ale UE vor stabili o poziție comună cu privire la această situație, în cadrul întâlnirii din București de la finalul lunii ianuarie.

„România susține ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela, care să rezolve criza din această țară. Abia dacă acest plan va eșua, țara noastră s-ar putea plasa de partea parlamentului din Venezuela și a noului lider Juan Guaido. Noi sprijinim adunarea națională, parlamentul venezuelean pentru că este o instituție democratic aleasă și ale cărei puteri trebuie restaurate și respectate. Din punctul nostru de vedere, drepturile civile, libertatea și siguranța tuturor membrilor adunării naționale, inclusiv ale președintelui acesteia, domnul Juan Guaido, trebuie de asemenea respectate. Poporul venezuelean are dreptul de a demonstra pașnic și de a-și alege liber și liderii și să își decidă și viitorul țării în continuare”, a declarat, pentru Digi FM, Meleșcanu.

„Avem în vedere că, pe 31, luna aceasta, când ne vom întâlni cu toți miniștrii de externe ai Uniunii Europene aici, la București, România va pune pe ordinea de zi a discuțiilor noastre, poziția țărilor membre ale Uniunii Europene privind situația din Venezuela și modul în care vedem noi rezolvată această criză. Din punctul nostru de vedere, interesul este să avem o poziție coerentă, o poziție unitară a Uniunii Europene care să dea mai multă greutate demersului nostru”, a adăugat Teodor Meleșcanu.

Uniunea Europeană vrea o soluţie politică în Venezuela şi îl somează pe Nicolas Maduro să convoace alegeri

Uniunea Europeană va schimba abordarea în privinţa recunoaşterii legitimităţii Administraţiei din Venezuela în cazul în care nu vor fi convocate alegeri prezidenţiale în următoarele zile, a avertizat sâmbătă seară Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„În lipsa unui anunţ în următoarele zile privind organizarea unor noi alegeri cu garanţiile necesare, Uniunea Europeană va trece la noi acţiuni, inclusiv în privinţa recunoaşterii conducerii ţării”, a comunicat Federica Mogherini.

Germania, Franţa, Spania şi Portugalia au anunţat sâmbătă după-amiază că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administraţia Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidenţiale anticipate.

„Uniunea Europeană reiterează susţinerea deplină pentru Adunarea Naţională, care este organismul democratic legitim din Venezuela. Reafirmăm convingerea profundă că o soluţie democratică integrantă reprezintă singura cale sustenabilă pentru depăşirea actualului impas politic”, a apreciat Mogherini.

Până acum, Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt „inacceptabile”, catalogând drept „extrem de periculoase” declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Maduro respinge ultimatumul

Venezuela a respins categoric sâmbătă la ONU ultimatumul lansat de către mai multe ţări europene care i-au dat un termen de opt zile pentru a convoca alegeri ameninţând că, în caz contrar, vor recunoaşte puterea opozantului Juan Guaido.

”Nimeni nu ne va da termene, nici să ne spună dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza. ”Cine sunteţi voi să daţi un ultimatum unui guvern suveran ? Este o ingerinţă infantilă”, a afirmat Arreaza în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

”Venezuela nu va permite nimănui să ne impună vreo decizie sau vreun ordin. Vom continua să urmăm calea democraţiei noastre”, a mai spus ministrul venezuelean.

Arreaza a afirmat că relatările din media americană şi mesajele pe Twitter ale vicepreşedintelui american Mike Pence şi ale secretarului de stat Mike Pompeo arată că Washingtonul se află în spatele ”loviturii de stat” a opozantului Juan Guaido.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Se de ce ma rog Romania nu sustine si alegeri anticipate in Franta, declararea Vestelor Galbene drept adevaratii reprazentanti ai francezilor si declararea liderului lor Eric Drouet drept presedinte legitim al Frantei in locul clovnului de macrou?
    Voi chiar nu realizati ridicolul? Venezeule e compania bufonului ala ciufulit sa puna presedintii dupa cum striga sau nu melania noaptea?
    Nu v-au ajuns Irak, Libia, Siria si mai stiu eu ce alte tari au distrus astia, de ne invadeaza acuma refugiatii produsi acolo?
    Ultima data se auzea „Assad must go” si Assad este bine merci inca in timp ce psihopatii aia sunt toti ei „go”

  2. presedintele romaniei a fost consultat, conform constitutiei?

  3. Romania nu a fost in stare sa sprijine alegeri prezidentiale anticipate in 2012 , sa impuna respectarea parlamentului national la ea acasa iar Franta trebuie sa solutioneze solicitarea de alegeri prezidentiale anticipate la ei , nu sa se uite la vecin?

  4. Melescanu = Macron si Merkel = pozitia SUA. Halal Europa-colonia SUA. Când zevzecul latrator de presedinte al parlamentului venezuelean e de departe omul americanilor, care vor petrolul Venezuelei. UE îndrazneste sa se vâre în mod totalmente ilegal. Aduc aminte ca Rusia si China îsi manifesta sprijinul pentru Maduro, si ca Venezuela geme si ea de arme de lupta pentru „libertate” (la fel ca-n Franta, unde, cum iesi sa demonstrezi împotriva guvernului, cum îti pierzi câte-un ochi …), cu darnicie stocate-acolo de SUA. Care aplica asa numita „doctrina Monroe”, si-anume: în Americi, fara miscari de stânga, fara „comunisti”, fiindca Americile sunt terenul de vânatoare al SUA. De-aia, repet, Melescanu-Macron-Merkel-Johannis sunt în perfecta ilegalitate. Prea a fost multa pace-n lume (Irak, Siria, Ucraina …), asa ca sa mai sufere si venezuelienii, cine i-a pus s-aiba resurse energetice?

    • Ileana Rollason = dezinformator NKVD = nepot de tortionar

    • Rashelo, iar ai scapat din kibutz! N-au inchis aia poarta. Asa o telectuala educata de Comintern! Huooo!

  5. Iar ne bagam ca musca-n… calului, cum am procedat si cu ambasada in Israel. Nu putem multumi pe toata lumea. Asta-i dilema: stam intinsi intre un ” zglobiu ” si-o nimfomana. La cine ne intoarcem cu spatele?

  6. Meleșparu o scalda in doua ape . Sa se mai joace odata , pina iese omu’ americanilor sa jefuiasca ei Venezuela . Haide bre , pai doar au avut loc alegeri si Maduro a fost ales … Cum ar fi fost la noi ca dupa alegerea lui Iohanis sa iasa milioane de romani si sa conteste sanitatea celor care l-au votat pe escrocul ala si sa se mai faca alte alegeri si tot asa pina iese cel dorit si dupa aia nu se mai face nimic . Ar fi fost bine……..

  7. Mai vor si minereul de fier din Venezuela! Tomnai se desfasoara ‘razboiul stelelor’ dintre China si SUA, plecand de la taxarea importurilor de otel. De aici decurge nevoia ca otelul made in US sa fie nu numai mult ,dar si ieftin, ceea ce nu se poate dat fiind costurile reale din US. Atunci vor elibera Poporul Venezuelan si ii vor aduce Democratia! La care ,Opozitia Democrata, recunoscatoare ,va aduce prinosul de recunostina eliberatorilor sub forma lichida si solida free of charge. Si cand te gandesti cat de nenorociti sunt Rusii,sa puna mana pe Crimeea ,din motive de strategie la Marea Neagra !Jos labele de pa Ukraina!Mai multe sanctiuni impotriva Federatiei se impun! Federatiei Ruse, evident, ce credeai? Federatiei de fotbal?

  8. bai meleskoiule,slugoi amerloc, daca unul dintre,,vestele galbene ,, din Franta s-ar declara presedinte interimar ,iar trump l-ar recunoaste,tu ce editat ai face ???
    Maduro a fost ales democratic,sau este necesar un tradator presedinte,care sa dea petrolul vacarilor si atunci este democratie in Venezuela.Ca si in yraq unde se vede democratia si asa zisa ,,pax americana !

  9. Am innebunit cu totii, Melescane? De ce alegeri anticipate, cind au avut loc anul trecut , in vara, alegeri la termen? A decis o curte constitutionala/de justitie din Venezuela, ca alegerile au fost trucate? Neparticiparea opozitiei nu duce la anularea unor alegeri! Nu uita, asa pot impune si Romaniei alegeri anticipate, de orice fel, daca unora din UE nu la place ceva in tara noastra, guvern sau presedinte! Unde ajungem?

  10. Se pare ca in Venezuela situatia politica este foarte complicata. Are totusi un presedinte ales, probabil, democratic. Aceasta situatie nu convine „Jandarmului mondial” si pretinilor acestuia. Se va repeta solutia Ucraineana? Tot ce e posibil, ca asa vor muschi „lor”.

    • muschii lor vor titeiul si toate celelalte resurse moca, nu conteaza ca maduro a fost ales de 5,6 milioane oameni sau ca base trebuia debarcat la referendum de 7 milioane romani.si care criza, ca e lovitura de stat intoata regula dirijata de la washintown dc.

    • @Sandu Chira jandarmului mondial ii trebuie petrolul venezuelean. Maduro nu vrea sa-i dea. Simplu. Zbigniew Brezinsky spunea odata ca acolo unde este petrol (resurse in general) va fi si armata americana. Despre grohaitul cu democratia, s-o lasam, ca macaie. In Arabia Saudita, Qatar, Bahrei (sediul flotei a 5-a SUA) este cumva mai multa democratie, exista liberatea cuvantu;ui si a opiniei, exista cumva egalitae intre femei si barbati?! Pai nu, dar dictaurile alea crunte cumpara armament de sute de miliarde de $ din SUA, isi comercializeaza petrolul cf interesului SUA, asigura baze militare pe teritoriul lor. Deci acei „Maduro” locali nealesi de nimeni pot face ce vor in tarile lor, si-au cumparat de la SUA dreptul de-a fi dictatori singerosi. Ia vedeti ce au patit fraierii din Bahrein cand au crezut ca „primavara araba” este si ptr popoarele asuprite de regimurile dicatoriale sustinute de SUA!
      „Marea grija a SUA nu este indreptata catre respectarea drepturilor omului, cum ar trebui sa se intample, de exemplu, in cazul Bahrainului… sediu general al Flotei a cincea a armatei americane ce cuprinde 30.000 de puscasi marini, 30 de nave de razboi si aproape 3.000 de soldati de infanterie”

  11. Bineinteles ca SUA se afla in spatele loviturilor date Venezuelei! Este al 4-lea stat din lume producator de petrol si guvernul socialist nu raspunde la comenzile Washsaloon-ului!Maduro urmeaza linia Chaves! Bestiile internationale infometeaza populatia (vezi cazul CEAUSESCU) prin actiuni perverse in colaborare cu sectorul bancar.
    Cuvintul lui Melescanu nu valoreaza nici cit o basina de cal mort! Vindutilor!

    • Pentru cei care-l acuza pe ministru de externa d-l T. Melescanu. Domnilor, vrem nu vrem, ne place nu ne place, Romania este in UE si avem un Parteneriat strategic cu SUA. In acest context Ministrul de externe nu poate spune alceva, decat ce ordona „Patronii”, stapanii. Unde si cand s-a vazut DREPTATE, egalitate pentru catei? Unde si cand a facut J.M. SUA ordine si dreptate. Cumva in Koreia, Vietnam, multe tari latin-o Americane, Afganistan, Irak, sau mai nou Libia, Egipt, Ucraina si Siria? Marele producator de armament: Avioane, Rachete, Port avioane, „Devetelu”, etc,etc, trebuie sa-si vanda marfa, iar clientii s-o cupere si sa o plareasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.