Cei cu pensii mai mari vor plăti contribuții la sănătate

Punctul de pensie va crește la 1 ianuarie la 1.586 de lei, pensia minimă va ajunge la 1.000 de lei iar persoanele care vor încasa pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru că se va elimina facilitatea de exceptare de la plata CASS. De asemenea, companiile care vor angaja persoane care au peste 55 de ani vor beneficia de mai multe facilități. Facilități primesc și întreprinderile care angajează tineri între 15 și 24 de ani. În plus, contribuția la pilonul II de pensie va crește. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare a noii coaliții PNL, PSD, UDMR. Totodată, programul de guvernare prevede și creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022. Angajatul rămâne doar 2 ani pe salariul minim, se arată în document. Alocațiile pentru copiii de peste 2 ani cresc la 243 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022.

Mai jos prezentăm principalele măsuri prevăzute în programul de guvernare în zona socială:

– Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
– Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
– Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.
– Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
– Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;
– Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;
– Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.
– Politici de stimulare a muncii.

Pe lângă aceste măsuri, va fi instituită o sumă de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani. În plus, se va institui o sumă de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

În ceea ce privește pensiile speciale, noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru. „Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor. În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale”, se precizează în programul de guvernare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Să fac ceva pe aceste masuri ale tradatorilor din psd + ceilalți!
    Totul este teorie, lupta este pe funcții și acumularea unui purcoi cât mai mare de bani, primează interesul personal, Auzi, cică Dincu ministrul apărării, sau grindeanu la transporturi iar mamița Firea a ajuns mare ministreasă!
    JALNICI, iar românașii dorm în izmenne!!!

  2. Țurcana a rămas fără bani de pensii după ce au ieșit din sistem pe cale naturala anul acesta peste 30.000 de pensionari. Probabil aveau în plan să scape de 100.000 de pensionari și au murit de covid doar 30.000. Ce ți-e și cu fasciștii ăștia olimpici la mate aflați la butoane! Cat a fost Boc la butoane s-au desființat spitale și au taxat salariile cu 25%. Nu știu cum se face că de câte ori vine dreapta la putere se ia bani de la săraci și se da la bogați. Asta-i liberalism?

  3. @Diasporean. #Rezistați fraierilor.Stiu, e dureros, ați luat-o, acum înghițiți.

  4. Cum foarte fericit s-a exxprimat Olguța Vasilescu: „Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”.Doar nu era ca USR sa manance coliva PNRR, sunt declasati si anticrestini, de-a pururi in opozitie!

  5. Indoi-m-as!
    Cei cu pensii mai mari se vor adresa in mod sigur justitiei, CCR si altor institutii, plangandu-se ca sunt discriminati iar cei din justitie si CCR care sunt si ei vizati le vor da dreptate.
    Eu nu cred ca se va rerusi impozitarea acestor pensii, pensii de mafioti, ptr ca mafiotii din justitie, principalii profitori, nu vor permite asa ceva.

  6. pisdeiii , au latrat cit au putut , ca punctul de penzie sa creasca la 1775 . Iata-i ajunsi iarasi la butoane , dar se fac ca ploua acum .solguta sustine guvernoiul fsnist ?

  7. Cei cu pensi de peste 2500 lei platesc deja pentru asig.de sanatate. Guvernantii habar nu au de realitate.

  8. Puneti-l pe batistuta sa se ” ocupe ” de recalcularea pensiilor speciale.In 30 de zile,va rezolva problema.Cate o zi in fiecare an,in 30de ani e gata treaba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.