Cererea care ar putea da peste cap factura la curent

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Acest act normativ aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici. O modificare importantă a legii o reprezintă faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.

Dar, atenție: consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o CERERE și o DECLARAȚIE pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. .

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere.

Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

Conform legii, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:
– la gaze de 0,31 lei/kWh,
– la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:
o 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de
învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
o 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),
o 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023
o 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023
o prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate. În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de pânp șa 4 ori).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4601 Articole
Author

19 Comentarii

  1. „Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.”

    Adica statul talhar condus de politicieni ticalosi pur si simplu ne jefuieste !! Bravo banditilor, atat puteti, sa loviti in romani.

    p.s. se omoara institutia inchirierii locunintei.

  2. O lege facută chisăliță, tipic romanească ,unde aglomerarea formalitatilor ca romanul sa-si ia lumea-n cap e tipica!
    Ca si cum furnizorii nu cunosc situatia,dar lepra romaneasca care legifereaza ramane o lepra

  3. N-a contestat la CC nimeni. Corect ar fi să se promulge așa cum e cât mai repede, și președintele să declare imediat după promulgare că e inaplicabilă legea, că dă naștere la vid legislativ, în fapt. Și că n-avem sens să mai retrimită în Parlament, că trebuie făcut de la început, nu cârpeli. Vise.

  4. Tu-i in gura de hoți … pai știu octogenarele de la Cucuieții din deal sa scrie cereri?

  5. Baa, astia sunt tampiti de-a dreptul. Prostocratia bate si hotia!
    Deci, in concluzie, ca sa beneficiezi de facilitate trebuie sa depui o cerere. Logica e simpla unde locuieste cineva, ca e proprietar, chirias, samd adica e consum de gaze si/sau energie electrica se va depune cate o cerere de catre locatar. Statul da subventia la furnizori pentru situatiile cu locatari cu cerere depusa.

    In celelalte situatii, fara chirias sau proprietar, care sa depuna cerere, adica locuinte goale, consumul e cvasi zero. Adica, fara cerere pt locuintele goale, statul nu va subventiona consumul in locuintele neocupate, unde nu va fi nici consum.
    Si atunci tot balamucul asta in miezul iernii pentru nimic.
    Adica pt 90% din locuinte, cele considerate ocupate, se vor duce locatarii de Crăciun si anul nou sa bage cererea.
    Mecanismul este inutil dpdv al subventiei din buget, care e dedicata numai catre petitionari. Unde nu e cerere, oricum nu e consum, deci nici subventie.
    Care e economia care se face, limitand numai la o locuinta per proprietar sau chiarias sau comodatar?!
    Baa, sunteti tampiti!
    Prostocratia bate si hotia.

  6. băi CRETINILOR … chiriașii nu sunt români? nu au aceleași drepturi ca si proprietarii de locuințe? Care furnizor de energie electrică încheie contracte cu chiriașii?????? Care proprietar îi dă posibilitatea unui student să facă un contract de furnizare de energie electrică pe numele lui????? Aveți mă CRETINILOR locuri în cămine pentru toți studenții din România?????? Nenorociți o țară cu prostia și trădările voastre … băi VÂNDUȚILOR, băi TRĂDĂTORI DE neam și țară!!!

  7. Încă o aberație! Care este logica cu „domiciliu” – „reședință”? Și dacă ai ambele, este la mintea cocoșului că nu poți sta simultan și în domiciliu și în reședință, adică consumi ori acolo, ori dincolo! Este ori încă o mostră de prostie ori o intenționată metodă de jaf!

  8. De ce nu intelege lumea ca Statul Feudal doar sta la panda sa-l arda pe fraier ! Inventeaza situatii, de care birocratia da impresia ca se ocupa , dar se ocupa doar sa-i fie bine ei nu prostimii care trebuie jefuita !

  9. De ce s-a complicat totul la curentul electric ? Pentru ca meritati !

  10. Ordonanța de Guvern privind energia prevede niște reguli până la 31 martie 2023. Până când Legea este promulgată și apare în Monitorul Oficial se merge pe ordonanța de Guvern (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022). Iar Legea intră n vigoare de la data publicării în MO, nu de la 1 ianuarie 2023.
    Evident că există tot interesul pentru întârzierea intrării în vigoare a Legii, fiindcă peste 50% din fondul locativ românesc este închiriat fără niciun fel de contract. Și mi se pare că și Monarhul are niște viluțe închiriate.

  11. … oare în cazul companiilor se aplică același principiu? … primesc subvenție de la stat doar pentru un punct de lucru, sediu, birou, clădire????? Băncile austriece primesc subvenție de la stat pentru consumul de energie electrică doar pentru sediul central sau pentru toate agențiile sucursalele etc??? Ajungem în situația în care un STUDENT ROMÂN care stă în chirie DEOARECE STATUL NU ESTE CAPABIL SĂ-I ASIGURE UN LOC ÎN CĂMIN, PLĂTEȘTE KILOWATUL MAI MULT DECÂT PLĂTEȘTE ERSTE BANK pe un kilowat… este normal măi antiromânilor? Dar de, avem și „presă pricepută” … din toată această idioțenie legislativă antiromânească și anticonstituțională ei au sesizat cea mai gravă problemă … „românul fiind plecat cu sorcova nu are timp să ducă cererea la furnizor”!!!!

  12. O Lege tipic capitalista.

    Dacă ești un om civilizat , corect și cinstit atunci ești pe moarte.
    Iar dacă vrei sa te salvezi trebuie sa gândești ” capitalist” ,adică sa fii mereu în concurenta cu vecinii .Sa devii lacom , smeker , mincinos și hotoman.

  13. Ciolacul asta si cu idiotii de parlamentari au fost curiosi cum se evita toate aceste inventii ale lui Popesco ? Simplu, locurile de consum se vor diviza pe mai multe contracte si casele de neresedinta se vor contracta pe chiriasi, cum se procedeaza si in prezent, decat 2 exemple la repezeala. Barierele sunt pentru catei, dulaii trec peste, Buze reci trece pe sub. Popesco traieste cu mintea la Viena !

  14. @tomlin
    Perfect. Dar contractele de furnizare se fac pe chiriași dacă există contract de închiriere. Oups, contract de închiriere, asta cam doare (ANAF, impozit, CASS).

  15. noi facem o CERERE de revolutie in strada contra dementilor de la guvern

  16. De unde scoateți voi chestia asta că ar putea fi încheiate contracte de furnizare cu chiriașii?

  17. @Leopold.
    Și eu așa știam că contractele de furnizare se fac doar în baza contractului de proprietate, dar am mers pe varianta propusă de colegul de forum (care și ea nu e ok pentru evazioniști).
    Varianta care ar ajuta evazioniștii ar fi contracte de furnizare cu furnizori diferiți pentru fiecare proprietate, că la ce evidențe și baze de date au ăștia, nici în 1000 de ani nu îi dibuie nimeni.

  18. Toata problema poate fi rezolvata altfel nu cu atatea ite incurcate la care s-a ajuns. Adica trebuie ca energia si gazele produsr in Romania sa nu mai fie vandute pe burse externe ca mai apoi sa fie recumparate cu preturi de cateva ori mai mari, ci sa fie pe cat posibil vanduta direct de la producator catre consumatorul final, pe modelul Hidroelectrica. Plus ca trebuie redeschise cateva termocentrale, si astfel se va acoperi necesarul de consum. Astfel preturile nu vor mai fi atat de mari (in principal datorita eliminarii adaosurilor foarte mari ale intermediarilor, care cresc pretul de cateva ori), nemaifiind necesara subventie din partea statului (subventie la care statul vrea sa renunte prin aceeasta lege pentru a pune pretul intreg in sarcina unor consumatori).

  19. Piata inchirierilor este foarte instabila, sunt chiriasi care stau cateva luni, pe urma ai casa neinchiriata un timp, cum faci, schimbi toata ziua contractul cand pe numle chiriasului cand pe numele tau cand pleaca si tot asa
    Ma gandesc ca este complicat si pentru cei de la firmele furnizoare de energie electrica sa aiba atatea contracte schimbate

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.