Pasajul Victoria, la un pas de prăbuşire din vina primarului Chiliman

De şase ani, societatea care deţine hotelul Muntenia se luptă prin tribunal să consolideze clădirea şi primarul Chiliman refuză să-i acorde autorizaţiile necesare. Asta cu toate că expertizele au încadrat imobilul în clasa de risc I.

Ansamblul imobiliar foarte cunoscut din centrul Bucureştiului-Pasajul Victoria vechi de un secol este în pericol să se prăbuşească oricând. Nu o spunem noi, ci experţii. În plus, imobilul din Strada Academiei (având adresa poştală Strada Academiei 19-21) este într-o stare deplorabilă, deoarece are o structură de rezistenţă din grinzi de lemn şi plafoane de stuf. În acest imobil a funcţionat până acum 4 ani hotelul Muntenia, care şi-a oprit activitatea tocmai din cauza stării precare în care se afla structura de rezistenţă a imobilului. Dar pentru că la noi tot timpul trebuie să existe un „dar”, în subsolul imobilului şi la parterul acestuia continuă să funcţioneze un bar (Control Club), un restaurant (Colosseum) un club (Coyote Cafe) şi un magazin de bijuterii. Funcţionarea acestora continuă în ciuda riscului iminent de prăbuşire cu complicitatea primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. În spaţiile amintite, în zilele de weekend se află uneori peste 1.000 de oameni, având deasupra lor un imobil pentru care specialiştii s-au exprimat: risc iminent de prăbuşire.

Imobilul a fost expertizat de mai multe ori, începând cu anul 1986 după cutremurul din acel an, şi a fost încadrat de fiecare dată în clasa I de risc seismic. Ultima expertiză efectuată specifica că există riscul iminent de prăbuşire, iar această situaţie, până la începerea consolidării, impune blocarea zonei şi interzicerea accesului în perimetru.

Societatea care deţine imobilul în care s-a aflat hotelul Muntenia se luptă de şase ani cu lipsa de responsabilitate a autorităţilor şi în mod special a primarului Andrei Chiliman în încercarea de a consolida imobilul angajându-se pe propria cheltuială să suporte lucrările. Primarul Andrei Chiliman, în ciuda tuturor expertizelor, a refuzat cu obstinenţă eliberarea autorizaţiei de consolidare. În aceste condiţii, societatea Muntenia Internaţional s-a adresat instanţelor de judecată şi a forţat primăria să emită autorizaţia de consolidare. Mai mult de atât, tot în instanţă, a obţinut o sentinţă de oprire a tuturor activităţilor comerciale în imobil până la consolidarea acestuia.

În ciuda deciziei justiţiei, primarul Andrei Chiliman refuză în continuare să oprească funcţionarea ilegală a spaţiilor comerciale de la subsol şi parter. Lipsa de reacţie a edilului Andrei Chiliman şi complicitatea dubioasă cu deţinătorii spaţiilor smintite mai sus sfidează legea şi deciziile instanţelor, atrăgându-i răspunderea penală pentru faptele sale. Menţionăm că nerespectarea sentinţei de oprire a oricăror activităţi comerciale în zonă se încadrează în fapta de infracţiune de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, care este reglementată de art.271 Cod Penal la capitolul infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei. Art.271 arată că „împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţarea faţă de organul de executare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unul la 5 ani.”

Se pare că în Bucureşti unele imobile se pot prăbuşi şi fără să vină un cutremur. În cazul prezentat mai sus, pentru Primăria Sectorului 1 ar trebui să primeze viaţa cetăţenilor, nu banii care vin la buget din activităţile comerciale. Din păcate, la primăria lui Andrei Chiliman primează banii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.