Chinezul de care se temea Picasso

Qi Baishi (1863-1957), artistul al cărui nume nu este cunoscut pe piaţa de artă occidentală, se situează, cu vânzări de peste 70 de milioane de dolari, pe locul al treilea după Picasso şi Warhol.Chiar dacă presa se întreabă nedumerită “Cine este Qi?”, intrarea operei lui pe primele locuri în topul vânzărilor se datorează, în primul rând, rolului pe care piaţa de artă chinezească îl joacă, în ultimii ani, pe plan internaţional. Potrivit site-ului Art Price, situaţia se explică prin boomul economic al Chinei. Până în 2007, după o statistică realizată la 6.000 de case de licitaţie din lume, singurul artist ne-european cu o poziţie relevantă era pictorul contemporan chinez Zhang Xiaogang, plasat pe locul 22.

În timp ce în 2009 marile case de licitaţie londoneze şi newyorkeze sufereau o scădere dramatică a cifrei de afaceri, piaţa chinezească şi mai ales opera lui Qi Baishi reuşeau o intrare spectaculoasă în scenă, graţie numărului mare de miliardari în dolari ai ţării, ocupând locul al treilea după Londra şi New York.

Cu o operă originală, cu tablourile sale înfăţişând şoareci, păsări şi mai ales creveţi sau fructe, prezentate într-o lumină specială, ce invită la meditaţie, Qi Baishi este dorit de toţi colecţionarii chinezi şi de cei occidentali interesaţi de arta extrem-orientală. În noiembrie 2009, o serie de desene semnate de el, intitulată “Flori şi insecte”, a fost vândută în licitaţie cu 8,1 milioane de lire sterline. Recordul pentru o singură operă fusese atins, în 2007, într-o vânzare din Hong Kong a casei Christie’s, când “Piersici şi petarde” a obţinut 850.000 de lire sterline. După părerea lui Shelag Vainker, curatorul pentru artă chineză al Muzeului Ashmolean de la Oxford, succesul lui Qi Baishi se datorează impactului vizual imediat al operelor lui, luminii misterioase în care prezintă obiectele. Criticii chinezi îl consideră artistul numărul 1 al ţării lor, iar Picasso îl numea “Cel mai mare pictor oriental” şi mărturisise că nu îndrăzneşte să viziteze China de teama de a se întâlni cu el. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.