Cifre în creştere pentru piața imobiliară din România

Volumul investiţiilor imobiliare pentru România, în trimestrul II din 2022, este estimat la aproximativ 257,4 milioane de euro, de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în trimestrul anterior, relevă datele cuprinse în Bucharest City Report Q2 2022, publicat de o companie de consultanţă imobiliară.

Consultanţii JLL estimează că, până la sfârşitul acestui an, volumul investiţiilor imobiliare ar trebui să ajungă la valoarea de un miliard de euro.

La nivelul primelor şase luni ale anului în curs, investiţiile totale au atins valoarea de 326 milioane de euro, aproape la fel ca în perioada similară din 2021.

Pe piaţa de birouri, semestrul I din 2022 a marcat o creştere cu 10% a cererii brute, în Bucureşti, faţă de acelaşi interval din anul anterior, până la 134.600 mp. Cu toate acestea, absorbţia netă a crescut la 82.300 mp în perioada respectivă, cu 70% faţă de S1 2021.

La nivel de chirii, trimestrul secund din acest an a marcat o creştere în Capitală, de la 18,5 euro/mp/lună, la 19 euro mp/lună.

Potrivit sursei citate, până la finele acestui an, peste 150.000 mp vor fi adăugaţi stocului de retail, iar stocul industrial ar trebui să ajungă la peste 6,3 milioane mp.

„În luna mai 2022, vânzările în retail au crescut cu 6,2% faţă de anul precedent, după ridicarea stării de alertă şi a tuturor restricţiilor legate de pandemie la 9 martie, ceea ce reprezintă o evoluţie încurajatoare pentru piaţă. În T2 2022, doar 16.800 mp au fost finalizaţi în două proiecte majore de retail, ambele în oraşe regionale. Aceasta este, totuşi, cu 40% peste livrările modeste din T2 2021. Chiriile centrelor comerciale prime au crescut în T2 2022, dar acest lucru se datorează în principal indexării. Având în vedere creşterea inflaţiei, creşterea preţurilor la energie şi a costurilor cu taxele de servicii, acest lucru va afecta capacitatea şi dorinţa retailerilor de a plăti chirii mai mari. Prin urmare, estimăm o oportunitate de creştere limitată pentru chirii în 2022, urmând ca cererea să se consolideze în 2023. Se aşteaptă ca oferta să se accelereze în a doua jumătate a anului, adăugând peste 150.000 mp la stocul modern. În general, volumul de livrări noi în 2022 ar putea ajunge la 184.100 mp, cu 73% peste 2021, concentrat în principal în parcurile de retail din oraşele medii şi mici”, se notează în raportul de specialitate.

În ceea ce priveşte piaţa industrială din România, cererea brută a ajuns la 188.400 mp, în al doilea trimestru al anului în curs, cu 34% sub trimestrul anterior, dar cu 40% peste T2 din 2021. Pentru perioada primelor şase luni, preluarea brută a totalizat 472.700 mp, în creştere cu 19% faţă de semestrul similar din 2021.

Nivelul tranzacţiilor de unităţi noi, în T2 din 2022, s-a situat la 8.350 de unităţi pentru Bucureşti şi la 1.450 de unităţi pentru judeţul Ilfov, în creştere cu 3,8% faţă de trimestrul anterior. Pe ansamblu, al doilea trimestru al anului a marcat o creştere de 16% faţă de T2 2021 şi un volum dublu comparativ cu datele din T2 2020.

De asemenea, oferta rezidenţială pentru Bucureşti – Ilfov a crescut cu aproximativ 6.250 de unităţi noi, în perioada analizată, din care 3.460 de unităţi noi în Capitală, respectiv 2.790 de unităţi noi în Ilfov. Până la finalul anului, JLL preconizează o ofertă totală de 17.925 de unităţi pentru regiunea menţionată.

Preţurile rezidenţiale au înregistrat o creştere de 4% în trimestrul II al acestui an faţă de intervalul anterior, cu o medie de 1.720 euro/mp.

JLL este o companie Fortune 500, activă în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăţilor imobiliare şi a investiţiilor. Veniturile anuale ale companiei se ridică la 19,4 miliarde de dolari, cu operaţiuni în peste 80 de ţări şi o forţă de muncă globală de 102.000 de angajaţi, la 30 iunie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Ultimile investitii ale unor rataciti intarziati inainte de dezastrul economico financiar care urmeaza in UE in octombrie-noiembrie. Or sa fie tari intregi in incapacitate de plata deja la marginea colhozului se clatina Suedia si Finlanda lovite de criza energetica si prabusirea companiilor de energie.

  2. Termenii „piață” și „imobiliară” reprezintă o contradicție de termeni în România.Scorurile sunt stabilite de bănci, în cazul persoanelor fizice și sunt speculative în cazul destinațiilor comerciale, reprezentând pur și simplu un mijloc de stocare al banilor în lipsa voită a legislației impozitului care să asigure taxarea serioasă a fondului.Cât privește prima categorie, prețul locuinței este finanțat in mod indirect de stat, adică de noi, la linia de credit, care în majoritatea ei nu va fi vreodată achitată de beneficiar, mai mult de 60% din mariaje terminându-se-n divorț cu casa dată-n plată și cumpărată de speculatori, banca fiind plătita cu dobândă cu tot de la bugetul de stat și așa înglodat în datorii, însa cu pene-n dos,ca”prima mașină”, „rabla” „panouri solare” samd.Imobiliarul a pierdut orice legatură cu piața și începe să abereze ca-n vest, unde un coteț amarât de beton socialist gen E Germania ajunge la o juma de milion sau un hambar ruinat suedez la două milioane. Între timp Black Rock cumpără tot cu hârtii fără acoperire tipărite de trezoreria SUA iar tineretul renunță la carieră, familie, copii și muncă pe principiul chinezesc că”dacă tot nu o să ajung vreodata să ies din sărăcie, ce rost are să mă mai forțez, doar ca să-i fac pe alții bogați?”.Odată dusă motivația generației pe apa lăcomiei fără limite corporate, civilizația, civilitatea și, în cele din urmă corporația se duc de râpă.Sistemul scârțâie din toate încheieturile peste tot iar la București trebuie să-ți îndeși degetele-n urechi.

  3. Atentie: e vorba de ESTIMARE si nu de vanzari reale! E posibil sa se laude cu ce au avut in constructie deja contractat de cumparatori si daca le finalizeaza, mai adauga odata la numaratoare.

  4. Bula imobiliara trebuie intretinuta, ca sa faca poc mai frumos la momentul potrivit.
    Si apoi- revolutie!

  5. Nu vedeți cozile de la birourile de vânzări? fleoșc! vânzările,tot așa!de se minte? pensii speciale și bani dați la presă!

  6. Nu va e rușine nenorociților să mințiți pulimea?…au dreptate cei care au postat comentarii,care piața imobiliară, aia din obor?..cine dracul mai cumpără în criză asta locuințe?…
    Zi bă boule adevărul,mai români dracul vă ia iarna asta și în viitor…

  7. Știri fals pozitive sa amâne inevitabilul. Ircc acum este 3.6 următoarea perioada 4,5 apoi 6%. Mai pune 2-3% marja bancii și la 9-10% nu mai ia nimeni credit. Iei 70 de mii de euro și trebuie sa returnezi 280mii.pai fugi mâncând pământul.

  8. Stau intr-o zona cu multe proiecte în plina desfășurare. În 2016 am luat o casa cu 58mii euro de 80mp și 400mp teren, toate utilitățile. Acum au 65mp și 220mp teren și vor 90mii. Dintr-un șir de 25 de case, vreo 10 finalizare complet, nu au vândut una. Situație identica la un șir de duplexuri. Treaba e groasa, agențiile imobiliare plătesc bani grei sa mai îndulcească dezastru, dar nu mai tine mult. Încă vreo 6 luni, maxim și încep falimentele.

  9. Sa faci in ziua de azi investitii in magaoaie de birouri denota lipsa totala de minte. In America se inchid cu sutele de cand cu pandemia iar acum in Europa cu criza energetica (va dura la infinit) se incurajeaza tot mai mult lucrul de acasa iar spatiile espective vor fi inchise sau li se va schimba destinatiaa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.