Cin’ să fie, cin’ să fie? A fost prins dușmanul

Nivelul poluării era foarte ridicat luni dimineață în București, cu majoritatea senzorilor platformei airlive.ro la 100 în toate zonele Capitalei, iar autoritățile dau vina pe cei care au aprins cauciucuri în Ilfov de Lăsatul Secului.

Niveluri foarte ridicate se înregistrau în zonele Moșilor, Universitate, Piața Sudului, Băneasa Nord. Libertății, Expoziției, Luica, Bragadiru, Pallady, Prelungirea Ghencea, Fizicienilor, Camil Ressu, Piața Valea Ialomiței, Piața Drumul Taberei, Bd. Timișoara, Basarabia, Parcul Păcii, Piața Veteranilor, Leu, Pasajul Lujerului, Pantelimon, Plevnei, Piața Crângași, Giulești, Doamna Ghica, Lacul Tei, bd. Constructorilor, Mihalache, Aerogării.

„Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!”, recomandă platforma.

Garda Națională de Mediu a postat pe Facebook imagini din teren, din județul Ilfov, unde Garda de Mediu Ilfov, Politia Romana, pompierii si jandarmii au intervenit duminică seara, după ce oamenii au aprins cauciucuri înainte de începerea postului Paștelui. „S-a risipit si ceata neagra si petrecăreții, cu sutele, au intrat în case. Din păcate mirosul puternic inca persista cu toate ca focurile au fost stinse”, scrie Garda de Mediu

După nivelul record de poluare de luni dimienața, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, luni, la Aleph News, că pe viitor, în episoase de acest fel e bine ca bucureștenii să nu aerisească în timpul dimineților.

„Direcția a fost din sud spre nord, ceea ce a facilitat migrația acestui nor de particule către București. Pe viitor, în episoade de acest tip, e bine să nu aerisim în primele ore ale dimineții. Norul s-a disipat. A avut un maxim în jurul orei 2 noaptea. Au fost necesare două ore că aerul să se miște din zona afectată și acum condițiile s-au îmbunătățit. Dar valorile pe care le-am observat azi-noapte pe rețeaua națională au indicate valori de până la 10 ori valorile maxime admise și de 7 ori pe rețeaua națională”, a spus Octavian Berceanu.

El precizează că valorile ridicate au fost cauzate de arderea anvelopelor de Lăsata Secului.

„Am găsit împreună cu poliția, pompierii și jandarmii, conform tradiției de Lăsata Secului, foarte multe incendii. Exista o mică diferență – una e să faci un foc din câteva vreascuri și alta este să folosești anvelope”, atrage atenția Berceanu. .

Cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Sa fim seriosi, nu doar in bucuresti, nimic nu este intamplator si fara complicitati, se intampla peste tot in tara! Poate nu cu poluarea dar exista si alte actiuni!

  2. @chris:
    -mashinile SARACIILOR,migrantzii economici,rudimentarii cu 5 litere pe jegu de asalt cu 4 roti.
    in bucuresti 1 din 3 este „extranjero”,vinitura care nu plateste taxe locale.

  3. CENTRALELE TERMICE DE APARTAMENT care functioneaza continu ca niste masini oprite la stop. Milioane de centrale dau gaze toxice la joasa inaltime si daca nu este vant poluarea e cu noi.
    Normal ar fi ca doar la casa sa ai voie sa ai centrala deoarece sunt mai rare pe km patrat.
    Ia calculati voi. 8 etaje x 4 centrale fac 32 centrale pe 100 metrii patrati.

  4. Nu masinile,nu cauciucurile arse de sarbatori,sunt cauza poluariimasive .Din anul 2016 miroase:cauciuc,plastic,amoniac,xilen,benzen, perhidrol,pesticide,starvuri,deseuri petrolire, pacurina si substante acide care iti irita caile respiratorii.Cauze;Arderile de gunoaie importate si arse in acelasi timp in toata tara la toti care au arzatoare[termocentrale,firme colectare deseuri periculoase si nepericuloase .fabrici de ciment si alte fabrici care folosesc temoeraturi ridicate in procese tehnologice,firmele de dezmembrari,romii.Vanzarile legale de centrale termice pe folosirea uleiului uzat de masini,si alti combustibili reziduali care se vand la statiile petroliere ,care este foarte toxic si cu care se incalzesc haragaile de vile.Gata ,repede Garda de Mediu,a gasit vinovatii.Cateva persoane care au facut un foculet mic,cu lemne si care vezi doamne acoperea tot Bucurestiul.In rest nu stie cine polueaza aerul,in afara de populatie.[ba ca nu au aparatura,ba ca nu au personal suficient,ca nu au legi,ca de vina este inversiunea atmosferica]Mai gasesc cativa fraieri cu 3 saci de moloz si ,gata Garda De mediu actioneaza vigilenta ,a gasit vinovatii.La Salubritate , pentru 4 saci de moloz, platesti 4 milioae de lei.Ar trebui platit in funcie de greutate .Toti care ati reparat apartamentele ,aratati factura de la Salubritate,ipocritilor?De substantele toxice
    periculoase si levigaturi ,deversate cu vidanjele particulare si ale firmelor statului,in canalizari binenteles ca nu aveti cum sa ii sanctionati.Cine a poluat masiv in perioada de lock down?Cum ati dat autorizatie de functionare la duca de pe lunca sa gestioneze deseurile de substante periculoase,cine ii verifica,mai ales pentru cele volative si radioactive .Ce fac cu ele?Neutralizarea lor este foarte scumpa si nu o fac Numai firmele de stat ar trebui sa se ocupe de deseurile periculoase intrucat este vorba de siguranta nationala.

  5. In Romania, de vreo 80 de ani e in continuu „Lasata SECUlui” !

  6. Nu mai voie să arzi crengile atacate de dăunători ale pomilor fructiferi, unele netratabile cum e focul bacterian și mai nou păduchele lânos. Recomandarea în atenționările de la Protecția plantelor până anii trecuți erau să la arzi mai departe de copac dar pe loc. Acum dăm într-o veselie cu tratamente chimice, sau facem legături și le predăm la gunoiul biodegradabil, dăunătorii să împrăștiați cât mai departe și cât mai întins. Nu mai poți da foc la miriște să ardă semințele buruienilor și să dezinfectezi terenul, că-ți taie subvenția. Mai bine bălăcim cu ierbicid total, vezi ierbicidul american care era interzis în UE până a luat Bayer și Monsanto, că ierbicidele nu poluează! Iar semințele împrăștiate pe sol ale buruienilor cu încolțire mai târzie nu au gruija ierbicidului.
    În schimb putem da foc la cauciucuri dacă-i tradiție de Lăsatul secului, că nu putem strica tradițiile locale și minoritare. că ne reclamă aceleași parazite ONG-uri tot la comisia UE lobistă a producătorilor de otrăvuri pentru plante și gâze.

  7. @maxtor
    NIE este un număr de identificare fiscală în Spania, cunoscut în spaniolă ca NIE, sau mai formal Numărul de identitate de străin. Guvernul spaniol a conectat numărul NIE la reședința, unde NIE apare pe tarjeta de rezidență și la securitatea socială din Spania.
    tarjeta=cipu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.