Ciolacu, serviţi şi Sectorul 3?

Greenpeace România şi Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan organizează, sâmbătă, o acţiune civică, la care sunt invitaţi cetăţenii preocupaţi de situaţia suprafeţei de 12 hectare retrocedată din Parcul IOR.

„Sâmbătă, de la ora 12,00, invităm toţi cetăţenii îngrijoraţi, revoltaţi sau doar curioşi de ce se întâmplă cu zona retrocedată din parcul IOR. Ne întâlnim la gura de metrou Titan, în intersecţie, pentru a vedea distrugerile din parcul nostru drag şi pentru a discuta despre soluţiile legale prin care această zonă verde poate fi protejată şi reintegrată în parcul IOR-Titan. Interesul cetăţenilor trebuie prioritizat în faţa interesului privaţilor. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul Bucureşti”, se arată în anunţul postat pe Facebook.

Grupul de Iniţiativă Civică IOR a lansat şi o petiţie, semnată până în prezent de 8.340 de persoane, prin care cere liderilor politici şi autorităţilor abilitate „să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR, să oprească degradarea premeditată a ‘zonei retrocedate’ şi să protejeze de urgenţă această oază verde de dimensiuni considerabile şi extrem de importantă” pentru Bucureşti.

„O suprafaţă de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să fie pierdută pentru totdeauna din patrimoniul verde al comunităţii noastre. Lipsa de interes a autorităţilor pentru conservarea mediului natural şi lăcomia speculatorilor imobiliari dezmembrează un spaţiu verde vital în contextul poluării excesive în care trăim, dar şi extrem de important pentru identitatea cartierului Titan şi a Bucureştiului. Un oraş nu poate să respire cărămizi, borduri şi betoane. Oraşul este construit din comunităţi iar acestea se destramă în absenţa unui mediu natural sănătos. Dezvoltarea economică a comunităţilor noastre nu trebuie să se facă în detrimentul spaţiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea şi extinderea acestora”, se menţionează în petiţie.

Ovidiu Roşu, medic veterinar şi fondatorul al Fundaţiei Visul Luanei, şi-a exprimat susţinerea faţă de acest demers.

„Urlăm după natură, dar ne-o betonăm cu prima şansă de îmbogăţire de pe urma ei. Ţipăm în gura mare că nu putem respira în oraş, dar tăiem toţi copacii care se pun în calea ‘dezvoltatorilor’ noştri. (…) IOR-ul e parcul în jurul căruia am trăit ultimii mei 13 ani. În el am alergat sute de kilometri de-a lungul anilor. În timpul acelor alergări mi-am putut linişti mintea sufocată de probleme şi lipsuri, am putut vorbi cu mine şi am putut să-mi răspund la multe din întrebările care m-au făcut să fiu cine sunt acum. Cel mai probabil alergând prin IOR am decis să rămân în ţară, să continui să lupt şi să construiesc pentru animale ce am reuşit până acum. Deşi o palidă flacără a naturii, parcurile urbane sunt la fel de importante ca şcolile şi spitalele. În ele învăţăm, în ele socializăm, în ele ajungem să ne respectăm. Nu ar trebui să le ignorăm”, a scris el pe Facebook.

Actorul Tudor Chirilă a semnalat de asemenea evenimentul de sămbătă şi i-a atras atenţia liderului PSD, Marcel Ciolacu, asupra situaţiei din Parcul IOR.

„Marcel Ciolacu, am văzut că vă preocupă soarta sectoarelor din Bucureşti, precum şi stilul de viaţă al locuitorilor. Serviţi şi Sectorul 3? O suprafaţă de 12 hectare din Parcul IOR-Titan, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureştiului”, a fost mesajul său pe Facebook.

 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vizitat miercuri zona retrocedată din Parcul IOR, remarcând, cu acest prilej, că niciodată nu a mai văzut un număr atât de mare de copaci tăiaţi ilegal.

El a menţionat că avocaţii contractaţi de Primăria Capitalei verifică legalitatea dispoziţiei de retrocedare, dar şi în ce măsură proprietarii ar putea fi sancţionaţi pentru defrişare sistematică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Probabil că domnul Tudor Chirilă se va retrage cu glorie din acest demers, când îi va spune cineva că această parcelă a fost retrocedată de domnul Videanu, iar PS 3 a pierdut definitiv procesul prin care contesta retrocedarea, în Justițea pe care o apăra cu foc domnia sa

  2. Chirilă, ceva deranj la Trantorul de la cotroceni nu te-ai gândit? Au ieșit ghioceii si s-a dat adunarea pe unitate?

  3. Nu pricep ce treaba are Tudor Chirila cu asta. Nu trage destul pe nas si nu-si baga-n vena destula heroina? Mai treminati cu protestele ONG-urilor finantate de taica Gyurry!

  4. In anii 2000 au fost proteste regulate ale unor organizatii de protectia mediului cu privire ce-au facut ucrainienii in 2022-2023. Dupa protestele din 2000 dupa 20 de ani nu s-a mai auzit de nimic de acele organizatii. Pentru un parc defrisat s-a dat voie la proteste, peste adancirea canalului Bistroe la 14m, s-a asternut linistea.
    In 2000+ era corect politic, 20 ani mai tarziu nu mai este. Marile interese cer sa nu fie. Cetățenii să nu îndrăznescă să fie îngrijorați, revoltați sau intrigați de modul diferit de abordare între cele două perioade la 20 de ani diferență.

  5. doar daca-i mai ramine timp dupa programul pe care-l are zilnic : coafor, aranjarea barbii imberbe (f. greu de intretinut, e numai zmocuri – zmocuri si doar pe alocuri), machiaj (portocaliu alteori maroniu), manechiura, pedichiura, pensaj si masaj. Incarcat program… poate doar Isarescu sa aibe un program mai incarcat …de supraveghere a celor care sar calul…

  6. Greenpeace, Grupul de initiativa civica si RENUMITUL FRUSTRAT…sa cumpere acea proprietate privata, daca vor oxigen din abundenta.
    Asa, gargara….SPONSORIZATA DE NU STII CINE…au timp.

  7. Videanu și gasca lui au avut grija sa retrocedeze 12 ha de parc câtre cineva de peste 80 de ani care nu a călcat niciodată în România. Avem niște legi proaste. Iar justiția se face doar cu spaga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.