Ciolacu: „Şmecheriile din legi trebuie îndepărtate”. Reacția USR

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că legea pensiilor speciale va fi una sustenabilă, acceptată de către Comisia Europeană şi va trece de Curtea Constituţională.

„Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. Au venit marii…, şi de pe la USR şi de la PNL, terminăm cu pensiile în 30 de zile. Au fost la guvernare. Puteau să dea ordonanţă de urgenţă. Eu vă promit, în primul rând prioritatea numărul 1 a mea şi a colegilor mei este să venim cu legea care să fie sustenabilă, acceptată de către Comisie pentru a îndeplini jalonul din PNRR cu pensiile speciale, pentru a nu pierde bani europeni pe acest jalon. Vom veni cu o abordare corectă şi cu o lege care să treacă de CCR. Avem anumite decizii cu alte iniţiative legislative în ceea ce priveşte pensiile speciale. Veţi vedea, am făcut deja un grup de lucru în interiorul coaliţiei unde lucrăm şi vom veni cu amendamentele pe care ministrul Muncii le va anunţa. Avem deja raportul final de la Banca Mondială şi specialiştii lucrează pe el şi extragem de acolo ce trebuie”, a spus Ciolacu la România TV.

În opinia sa, legea pensiilor speciale nu este retroactivă, pentru că legile nu sunt retroactive.

„Nu pe partea de contribuţie, pe componenta de special poţi să vii cu impozitare progresivă în funcţie de venituri. Este o abordare corectă, constituţională, trebuie venit şi explicat cu pragurile respective. Acest lucru se va aplica la toată lumea care are componentă de specială. Pentru viitor s-a stabilit foarte clar, nu poţi, suntem singurul stat din lume, este ruşinos, să ai mai mult la pensie decât ai avut în activitate. Vom veni cu aceste lămuriri. Nu poţi să lucrezi o zi magistrat şi să beneficiezi de pensie specială la pensie. (…) Eu înţeleg ce vor ei, dar nu poţi să decapitezi armata, poliţia, justiţia peste noapte. Nu poţi să ieşi să spui că militarii au pensie specială. 22 de state din Uniunea Europeană au componentă specială la armată. Nu poţi să vii să trâmbiţezi numai de dragul de a câştiga nişte voturi, să destabilizezi o armată a României. (…) Trebuie venit cu reguli, categoric, şmecheriile care au fost introduse în legi trebuie îndepărtate”, a afirmat Ciolacu.

De partea cealaltă, liderul USR Cătălin Drulă, a susţinut, marţi, că Marcel Ciolacu apără pensia specială a „prietenului său, premierul Nicolae Ciucă”, adăugând că, prin votul de respingere a moţiunii simple, PSD şi PNL au făcut scut în jurul ministrului Muncii, Marius Budăi.

„L-am văzut aseară pe domnul Marcel Ciolacu foarte nervos, apărând pensiile speciale. Domnul Ciolacu apără pensia prietenului său, premierul Ciucă, o pensie de 18.000 de lei pe lună, în condiţiile în care pensia medie din România, pensia medie contributivă a fost sub 1.800 lei în 2022, de 1.775 de lei, mai precis de 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. Trei milioane de pensionari au avut, în 2022, pensie sub 1.800 de lei, trei milioane de pensionari au avut o pensie de cel puţin 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. Aceşti pensionari, părinţii, bunicii noştri, sunt cei care ar trebui să fie nervoşi pe această inechitate pe care PSD o apără”, a afirmat Drulă, la Parlament.

El a spus că, la votul asupra moţiunii simple, PSD şi PNL au făcut scut în jurul ministrului Muncii, Marius Budăi.

„PNL apără pensia şefului lor, PSD apără privilegiile”, a adăugat Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, USR are depus de un an de zile un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care poate fi trecut săptămâna viitoare prin Parlament.

„Este un abuz fără precedent în Parlament că este blocat în sertarul Biroului permanent, nici măcar nu este trimis la comisii. Dacă domnul Ciolacu vrea, şi îl provoc dacă are bărbăţia să răspundă simplu: da sau nu, acesta este un proiect de lege constituţional, care într-o săptămână poate să treacă de Parlament şi pensiile speciale ale parlamentarilor să fie eliminate pentru totdeauna”, a mai spus liderul USR.

Drulă a arătat că şi la Senat este blocat în comisii un proiect al USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale primarilor, care este „clar, constituţional”.

„Este o provocare. Un om politic trebuie să îşi asume deciziile. Vreţi pensii speciale pentru parlamentari în continuare? Da sau nu? Vreţi pensii speciale pentru primari, pentru foşti primari, zeci de mii de pensii speciale pentru viceprimari, pentru tot felul de categorii de oameni de partid care trebuie serviţi – atenţie oameni care au şi pensii contributive, aceste pensii vin peste – da sau nu? În funcţie de răspuns aşa veţi primi şi votul românilor”, a afirmat Cătălin Drulă.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cu 86 de voturi „pentru”, 177 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

25 de Comentarii

  1. Ce faci Cioalacule? Acum constați că majoritatea militarilor au pensii de 3.000 lei/luna iar o minoritate șmecheră are cate 18.000 lei/luna? Șmecherii și-au aranjat ploile cu 6 luni înainte de trecere în rezervă, adicătelea și-au tras doctorate, prime de comanda, prime de continuitatea conducerii( 48 de ore din 24) și alte oskar-uri de au ajuns la 18.000 lei/luna iar marea majoritatea a militarilor de la 14 ani abia au ce manca. Adicătelea și …și cu banii luați!

  2. Vorba presului de la Trei Coceni : „Tirziu destul de tirziu”-te-ai trezit Ciolacule.Da daca sunteti la „gowernare”de ce va mai trebuie iar „comitii si comitete”? Ca tot le scoti ochii celorlalte „scirbavnice creaturi „ca au fost la „gowernare”si nu au facut-o in „30 de zile”?????Ai ministrul la Ministerul muncii ? Rezolva treaba . Da e greu sa renuntati la „cascaval „,nu ?Si poate ne spui citi „ghenelari”, pardon „ghinarari”facuti la apelul bocancilor avem ?Cred ca vreo divizie ,nu ? Va priesc vad legile lui Petrov si ale Robertei Anastase din 2010 ,nu ?Da ce-i interesant ,toti „va treziti”in anul precampaniei electorale . Si „vorbiti vorbe”Ca sa va voteze „pulimea”….Esti presedintele Camerei Deputatilor? Parca si vicepremier,nu ? Ia taurul de coarne daca ai singe in instalatie. Ne-am saturat de : „tanga langa ,langa tanga…”! „Boala lunga ,moarte sigura „!

  3. Am văzut la televizor un covrigar care țipă la ciutacu că dacă modifică legea cu pensiile speciale rămânem fără armata fără milițieni,acest ins insalubru pe nume Ciolacu sare în apărarea privilegiaților din Romania.El este un ins al sistemului, acum și-a dat arama pe față.

  4. Pensiile militare dupa marimea soldei si contributiei.Tot ne ametiti ca sunt mici. La soldati si subofiteri poate sunt mici.

  5. multe anomalii, dar de ce uiti ca unii au iesit la pensie la o ”varsta frageda”, din armata si de 20 de ani primesc pensie desi poate nici azi nu au 65 de ani, unii cu ”ani”, adica trecuti la grupa I, cand altii au fost omisi de la grupa pt ca a uitat ”ala” de la PIR sa o treaca sau pt ca fiind inginer nu respira acelasi aer cu operatorul, dar mai bine sa fii sanatoas decat plini de bani. PS armata nu inseamna numai ofiteri, mai sunt si subofiteri si chiar echiventii unor muncitori calificati, soferi, mecanici, etc. este drept ca drumurile erau proaste cand mergeau la cules de papusoi, dar asta nu-i un act de eroism mai mare decat a unuia care a lucrat in otelarie, ca sticlar sau in CTE unde noxele si temperaturile sunt mari. Una este respectul si alta vaitele unora care au trait ca pensionari de la aprox. 40 de ani. Atii nu primesc un leu pana la implinirea varstei de 65 de ani si nu se mai plang, iar 3000 de lei nu-i o pensie mica, cati profesori dupa 40 de ani o primesc?

  6. Ursare, te crezi boss politic? Daca te crezi, intra la actiune si nu mai horcai in scris sau verbal! Asta o simte de 33 ani cetatenii care traiesc in Romania! Orice idior sau prost se pricepe sa grohaie, faptele vorbesc, ursare!

  7. iar se ocoleste esenta, problema este varsta de pensionare, nu poti la p00lime sa platesti pensie de la 65 la 73 de ani cat e speranta de viata iar la speciali sa platesti pensie (si aia calculata dupa alte criterii ca sa fie cat mai mare) de la varsta de 50 de ani, recent am citit ca varsta de pensionare a femeilor va creste la 65 de ani in timp ce leprele astea ies la 50 !!!

  8. Fac pariu ca se vor pierde banii din PNRR si nu numai dar nu se vor atinge de pensiile speciale sau de serviciu cum ii mai place sefului PSD sa le numeasca de parca ar avea asta o mare importanta! Important este ca marea masa a romanilor trudesc din greu 35-45 ani pentru ca o serie de indivizi sa primeasca dupa 15-20 de ani de trandaveala pensii de zeci de ori mai mari!Dati in continuare pensii si salarii nemeritate acolitilor si celor care va sustin pe voi si gastile voastre dar inevitabil totul se va incheia si pentru voi la un moment dat!

  9. Atunci putorile să iese la vârsta de 65 de ani la pensie… La vârstă de circa 40-50 de ani putorile prea devreme ies la pensie….ce merite au?

  10. Mda,.. Interesant.. sunt curios de cum va proceda.. Cum interzice ligislația aparte pentru BOR, pentru justiție, pentru revoluționari,..de academia lu oprea nu cred că se poate apropia,..doar toți dottorii de acolo sunt rețeaua statului paralel, și bulibașa pesede e pe sforile și butoanele lor..

  11. Nu exista pe nicaieri in lumea civilizata pensii speciale , va dau exemplul Canadei unde toata lumea are o pensie contributiva , platita la acelasi nivel pentru toti , indiferent de profesie , dupa care sunt pensiile private (in traducere libera ceea ce isi pune omul pe tot parcursul cat lucreaza). In plus pensiile private se deduc ( se scoate suma contribuita din venitul supu taxarii) de la taxe . Exista si un plafon maxim (stabilit anual de guvern) de deducere , iar cetatenii nu pot deduce mai mult de 18% din veniturile lor anuale. Sistemul din Romania al „pensiilor speciale” nu face altceva decat sa intretina mafia instituita la nivelul guvernarii (locale sau centrale). De ce nu se poate importa un sistem de pensii „contributiv” genul celui canadian ?
    Cine ne poate raspunde ? Este clar ca nu vom avea raspunsul din partea actualei clase politice, aceasta „clasa” a beneficiat si beneficiaza de aceste „pensii speciale”.

  12. Ciolacule, ciolacule, cu tudose cu tot ?! De cata mizerie morala si de caracter puteti da dovada si pe acest subiect al pensiilor speciale uriase. Nimeni, nu doreste eradicarea pensiilor speciale astronomice ale „magistratilor” si militarilor. Cu o singura exceptie, AUR-ul, cu George Simion si toti baietii de acolo, precum si Diana Sosoaca. De ceilalti imi este scarba, imi vine sa scuip, cand-i vad cum vorbesc discutii si li se plimba limba prin gura „rezolvand” nimic. Acum au scos gaselnitza cu „recomandarile” B.Mondiale si a PNRR-ului. Nimic ! Praf in ochii prostilor. S-Audi tradatorilor si clevetitorilor, opriti batjocura nationala a pensiilor speciale ?! S-Audi CCR-ule ! Te-as desfiinta in doi timpi si trei miscari. Scuip pe voi javrelor ticaloase in frunte cu m.enache. Ma opresc aici. Popor Roman ! Singura ta/noastra salvare se afla la AUR, george simion, diana sosoaca si toti cei de o seama si vorba cu ei. Sa mergem toti la vot in 2024 pentru ca alta salvare nu exista?! Ne-a ajuns cutitul la os ! Nu mai putem suporta atata bataie de joc si umilinta.

  13. Nu-i mai pe plangeti pe profesori! Cunosc unul care din meditații și-a tras 6 case! Succesuri in Donbas patrioților! Cine poate oase roade cine nu, nici carne moale!

  14. …eu zic sa fie eliminati prima data cei ce le-au introdus in legi, astfel incat…

  15. Pun pariu pe 10000 euro ca la urmatoarele alegeri contributivii care maraie pe site-uri vor sta cumintei acasa la gratare iar toti specialii si famigliile, asistatii sociali si cativa pensionari naivi vor vota, adica 30% din cei cu drept de vot! In concluzie,cei 30 % au drepturi pt ca ei decid in tara asta! Traiasca „specialii” si asistatii!

  16. Armata română, o fabrică de generali! In numele restructurării NATO a ieșit un general în rezervă cu o stea in plus si a fost numit un altul care a stat pe funcție 6 luni și apoi a trecut în rezervă și așa la infinit! A ajuns România să aibă în rezervă mai mulți generali decât ofițeri superiori( maiori, lt.col și col). S-a furat statul cu cheile de la vila in mana! Un fraier care a urcat treapta cu treapta de la 14 ani nu a ajuns general fiindcă fii de șmecheri civili (că doar civilii conduc) au ajuns generali la apelul bocancilor, au rămas 6 luni in funcție și au mai primit o stea la trecerea în rezervă. Nedreptățile și hoțiile din armata sunt strigătoare la cer. Te avansez general dar stai în funcție 10 ani, nu ieși după 6 luni de la numire în funcție la pensie nesimțită! Huuo hoților!

  17. Va pierde Romania si banii din PNRR poate si pe altii dar de pensiile speciale,de serviciu sau ocupationale sau cum le mai place guvernantilor sa la numeasca nu se va atinge nimeni pentru ca acestea precum si veniturile babane obtinute fara obligatia de a performa stau la baza actualului sistem politic romanesc! Cine oare v-ar sustine pe voi la putere daca n-ati recompensa corespunzator pe cei care va sprijina?Din pacate sau din fericire pentru voi recompensa nu este si pe masura performantei.
    Si nu va mai comparati cu domeniul privat pentru ca prea putini dintre voi ati avea loc acolo…!

  18. Propun 65% din media veniturilor lunare din toată cariera tuturor specialilor, inclusiv a militarilor! Atunci să-i vedeți cum chițăie șmecherii care și-au aranjat ploile in ultimile 6 luni. Așa se va face un pic de dreptate. Dreptate, ochii plânși vor sa te vadă!

  19. @ Hans – vezi ca ai luat-o pe aratura . Dupa 37 de ani de munca la fabricile statului ,cind le-au incis am mai lucrat 18 la „privat”. Pentru meseriasi era si este si acum loc. Problema-i -UNDE_S MESERIASII ? Cine a mai format meseriasi dupa inchiderea scolilor profesionale ? Sau meseria se invata pe „genunche „?Si mediul privat cit s-a interesat sa-si pregateasca viitorii meseriasi ?Ce bine este si era cind aveau munca calificata pregatita de altii…. Hansi ,in mediul privat inca lucreaza oameni care au + 75 de ani. Intr-un an doi crapa si astia . De unde forta de munca ? Calificata?Aaaaa Asia e mare ,nu ? Ai grija cu schnappsul …. Nu vrei sa „te ia de cap”.

  20. Iesim si din NATO?Ca vad ca tratatul de aderare la NATO nu va mai place…Dupa ce iesim desfiintam armata si politia ca ne costa prea mult,desi au salariile la nivelul anului 2009,cam ca si masinile de la parlament ce se cer inlocuite cu alte limuzine…adica pensia sa nu fie mai mare ca salariul,dar salariile sunt la nivelul de acu 14 ani,ca la militari si politisti nu se aplica legea salarizarii,ca la magistrati,medici,it-isti,etc…asta-i spilu…pensiile la nivelul salariilor,nu conteaza ca salariile sunt mizerabile din cauza acelorasi politicieni…O tara fara rezervisti,vad ca asta va doriti…adica militarii si politistii nu vor mai avea interdictii,incompatibilitati si restrictii(aceleasi pt care magistratii primesc pensii de 20 de ori mai mari decat cele militare) si toti rezervistii vor deveni simpli pensionari,fara obligatii militare,dupa varsta de 35 de ani,ca toti ceilalti si nu pana la 60 de ani,cum e acum…Cum va explicati ca in toate tarile UE si NATO,pensiile militare sunt de 80% din venitul brut al unei perioade?La ei nu se depaseste astfel salariul?O aiureala tipic romaneasca,creeata doar doar se mai taie din pensii…PS Nu va obositi sa imi raspundeti ca nu aveti argumente!Apropo,varsta de pensionare pentru politistii francezi este 52 de ani(la noi e de 60,cu promisiuni de crestere)…ati auzit ca la mitingurile de milioane de francezi,care au participat pentru a nu se creste varsta de pensionare la 64 de ani,ca vreun manifestant sa strige sa fie crescuta si varsta de pensionare a politistilor francezi?Nu!De-aia Romania nu va fi niciodata ca Franta!

  21. Da,desi Banca Mondiala spune ca in domeniul pensiilor militare sa fie pastrata actuala reglementare,varianta care este omisa pe la televiziunile de stiri,cica trebuie taiate si pensiile militare,odata cu celelalte pensii speciale,ca sa nu zica CCR ca e discriminare,dar cand in 2017 si in anii urmatori,au fost taiate doar pensiile militare,atunci nu a fost nici urma de discriminare,nici la CCR,nici la guvern..Concluzia este ca oridecate ori se taie numai pensiile militare,nu e discriminare si e perfect constitutional,cand se taie pensiile magistratilor,trebuie taiate toate pensiile,ca altfel e discriminare si e neconstitutional!Halal tara!

  22. Drula si ai lui, adica sleahta fomista USR, nu sufla un cuvant despre PENSIILE RIVOLUTIONARILOR necontributive 100%, si, culmea abuzurilor si nesimtirii, GRATUITATI LA TOATE, TERENURI, IMOBILE, acordate celor cateva sute mii „rivolutionari” facuti lunar si anual non-stop de 33 ani, CERTIFICATULUI DE RIVOLUTIONAR escrocherie „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”, astfel: membri din partide, neamuri, amante, ex-securisti, ex-militieni, ex-SPP isti, amici de invarteli care au secat Bugetul Tarii si nu se mai termina. Lovitura de Stat din 89′ coafata in „rivolutie” a impaduchiat o clasa de escroci, creste numarul lor continuu, ce trebuie desfiintata de Parlament, sa ramana ONORIFICI daca le convine.

  23. partidele sint toate organizati mafiote deci si statul e unul mafiot care nu serveste poporul si fac legi pentru apararea intereslor mafiote al clanului mafiot sa nu poata fi tras la raspundere numai prosti care muncesc cinstit

  24. partidele sint toate organizati mafiote deci si statul e unul mafiot care nu serveste poporul si fac legi pentru apararea intereslor mafiote al clanului mafiot sa nu poata fi tras la raspundere numai prosti care muncesc cinstit

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.