Cîțu bagă bățul prin țeavă: „Pare bizar”

Liderul PNL, Florin Cîțu, nu este de acord cu propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de reglementare a prețurilor la gaze naturale și energie electrică de la 1 aprilie.

„Pare bizar să reglementăm prețurile într-o perioadă în care consumul este mic. Dacă vrem să luăm această decizie, trebuia să o luăm acum o săptămână pentru perioada până la 1 aprilie. Atunci făcea sens, din punctul meu de vedere. E bizar că vom reglementa prețurile până în octombrie și după aceeași iarăși vine iarna, consum mare și prețurile iar sunt dereglementate. După ce le dereglementezi, iarăși e un puseu. Cineva nu s-a gândit bine înainte… Sau cineva care nu înțelege cum funcționează piața, mecanismele pieței”, spune Florin Cîțu.

Liderul PNL afirmă că va analiza punctul de vedere al social-democraților.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea miercuri că guvernul ar putea reglementa prețul la energie electrică și gaze naturale de la 1 aprilie pentru următoarele șase luni: „Este un moment în care statul trebuie să intervină curajos”.

„Este evident că suntem într-o criză energetică majoră. În afară că lovește consumatorii casnici, lovește întreaga economie. Nu e numai România în această situație, ci întreaga Europă. Deci este un moment în care statul trebuie să intervină curajos. Rămân la părerea personală că prețul de la 1 aprilie va trebui reglementat pe o perioadă de șase luni”, afirma Marcel Ciolacu

El a precizat că legislația permite reglementarea prețului la energie.

Altă contră pe același subiect

Florin Cîțu l-a contrazis pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, și anunță că Guvernul va aproba marți Ordonanța pentru compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică.

„Este o discuție despre ce se întâmplă după ce expiră (OUG pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale – n.r.), dacă mergem cu reglementare pentru șase luni sau pentru un an de zile, variante care trebuie discutate cu Comisia Europeană… Și atunci am propus să extindem această plafonare de prețuri și compensare. (…) Referitor la ordonanța care va fi dată, va fi dată azi (marți – n.r.). Știu că la patru și jumătate este CES și apoi intră în ședință”, spune Florin Cîțu.

Liderul PNL spune că susține retroactivitatea aplicării OUG dacă legislația o permite.

„Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, noiembrie. Problema este, dacă susține legislația din România dacă poți să faci ceva retroactiv. Nimeni din Partidul Național Liberal nu se opune”, adaugă Cîțu.

Marcel Ciolacu a anunțat anterior că ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor nu va fi adoptată marți.

„O să luăm decizia mâine (miercuri – n.r.)”, a spus Ciolacu când a fost întrebat despre ordonanța anunțată de ministrul Virgil Popescu.

În cele din urmă, Guvernul a abrobat marți.

Anterior, ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat marți că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica începând cu 1 februarie, nu retroactiv.

„Astăzi în Guvern venim cu o nou proiect de Ordonanţă, am văzut inclusiv observaţiile şi o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanţă. De aceea am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă şi practic pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică. La gaze naturale, de la 200 metri cubi la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul şi acordăm o compensare, practic ducem preţul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural. Practic, reaşezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici şi industriei şi instituţiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie care beneficiat de o schemă de compensare separată”, a spus Virgil Popescu.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut… principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe. De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi, şi în funcţie de evoluţie preţurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care”, a afirmat Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Este bizar cum de a scapat , pina acum , acest Florin CITU = bagat la inaintare de baietii destepti in scop de jaf …. de INTEROGAREA PROKURORILOR .

    ALO !
    SRI , DNA , SIE , STS , Prokuratura Generala ….. SE AUDE ??

  2. Indiferent ce ar latra aceste clanuri politice de la guvernare, cetateanul consumator nu numai ca e lasat de izbeliste, este tepuit financiar prin legi si ordonante! Avem in vedere ordonanta cu reducerea la faze si energie data in noiembrie sau decembrie, acum din ianuarie, cetateanul consumator va plati gras tot ce consuma, ca asa vor clanurile politic! Intrebare decenta in urna recunoasterii ca au tiparit facturi in fals in ultimul an pentru cetateni:
    – Nu cumva si facturile anterioare, din anii precedenti au fost la fel de false?!
    Ma duce gandul la „bani negri pentru sponsorizari adunaturi de clanuri care ataca la comanda, gen isis, si, alqaeda +”!

  3. Ce spune dobitocul, păi el a liberalizat preturile,el este varză iar Ciolacu parcă este Dragnea 2, până ia o măsură se face vară

  4. ,,Atunci făcea sens” – dupa ce ca are o logica de bordel in tot ce spune, citu mai este si agramat! Traduce ,,make sens” din engleza intr-o romana care nu exista! Daca spunea are sens, mai era cum era, dar putea folosi si alte cuvinte pentru a se exprima! Dar, probabil e ca si cainele lui Pavlov, adica ,,are privire inteligenta dar nu se poate exprima”!

  5. De fapt Catu a premeditat liberalizarea preturile cu scopul de a majora incasarile statului pe seama cetățenilor.

  6. Catu are tupeu sa deschida gura in legatura cu preturile energiei, de parca altii erau la guvernare, si tot incompetentul lor e ministru la energie. Oamenii informati trageau semnale de alarma, chiar si o parte din mediul economic si din specialisti atrageau atentia iar ei erau ocupati cu covidu’ si scandal cu USR-ul. Bine macar ca n-am ajuns pe mana alora, ca nu faceau nimic… ma rog, nu faceau nimic si dadeau vina pe altii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.