Clar ca bună ziua – BNR ține cu „dușmanul”

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat că, dacă unul din costurile pachetului fiscal este o inflaţie mai mare, atunci acesta este un cost care trebuie acceptat şi asumat.

„O să iau pălăria de bancher central pentru 30 de secunde şi o să spun aşa că titlurile din ziare, titlurile de senzaţie, că BNR dă de pământ cu programul fiscal al guvernului care nu ştiu ce, pentru că va duce la inflaţie, astea sunt nişte invenţii jurnalistice pur şi simplu. Dacă costul, unul din costurile pachetului fiscal, este o inflaţie mai mare, este un cost care trebuie acceptat şi asumat, aşa cum noi toţi, individual, va trebui să acceptăm costuri individuale. Am spus-o. Nu se poate fără un cost toată problema rezolvată. Deci, BNR nu dă de pământ cu inflaţia care rezultă din pachetul fiscal. Din contră, cu cât mai repede se rezolvă, cu atât inflaţia este tranzitorie şi revenim la o normalitate”, a spus Valentin Lazea, la evenimentul cu tema „Între Deficit Bugetar şi Economie Sustenabilă”, organizat de Oxygen Events.

Valentin Lazea a făcut referire în discursul său la un interviu acordat de Klaas Knot, guvernator al Băncii Naţionale a Olandei, în care acesta a spus că este posibil un compromis, şi anume să existe mai mult spaţiu fiscal la nivelul Uniunii Europene, dacă germanii vor fi de acord, dar cu preţul a mai puţin spaţiu la nivelul ţărilor.

„Cu alte cuvinte, nu vă bucuraţi voi, românilor, că vi se va da mai mult spaţiu de joc şi de deficite mari, şi aşa mai parte. Din contră, e un quid pro pro. Dacă ţările, inclusiv România, arată că pot să-şi ţină finanţele mai strânse şi mult mai strânse decât până acum, atunci se poate la nivel european, şi Germania poate fi convinsă, dar numai în acele condiţii, nu în altele, ca punga europeană să fie mai generoasă şi unele achiziţii, cum ar fi medicamente, armament ş.a.m.d. energie să se vadă la nivel european. Deci trebuie să explicăm poporului român ca să nu se aştepte că Europa acum o să închidă ochii la toate prostiile fiscale ale unor ţări ca a noastră. Şi apropos de bad governance culture. Să luăm Italia, da? Păi Italia are de nu ştiu câţi ani surplus bugetar primar. Noi avem deficit primar bugetar de circa 4%. Deci asta nu e bad governance culture, e worst governance culture”, a declarat Valentin Lazea.

De asemenea, el a precizat că este de acord cu faptul că nu numai clasa politică este de vină, ci şi publicul, din cauza inculturii financiare, dar şi din faptul că mulţi din cei de sub 40 de ani au crescut într-o cultură a îndreptăţirii, că totul li se cuvine.

„Că li se cuvine să aibă casă la 25 de ani, maşină la 18 ani, lumină care să le curgă din tavan, apă din robinet ş.a.m.d. Cu aceste generaţii care vin din urmă, mi se pare mai mult decât iluzoriu să speri cum zicea Alexandra (Alexandra Smedoiu, partener Servicii Fiscale, Deloitte România – n.r.) că munca va deveni o necesitate. Păi, ăştia nu ştiu cum să fugă de muncă în secunda doi, ăştia de care vorbesc eu, şi dacă ar putea să fenteze cu 20 de ani să iasă la pensie mai repede, asta ar face. Şi iarăşi nu pot să fiu de acord cu optimismul lui Andrei (Andrei Rădulescu – director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania , n,r.) că aceste generaţii care nu ştiu decât să ceară şi să creadă că li se cuvine totul, vezi Doamne, să fie ele de acord, să vină un algoritm şi să conducă finanţele? Păi ăştia o să iasă în stradă în secunda doi, pentru că educaţia lor a fost făcută din fragedă pruncie că ei trebuie să ceară şi că li se cuvine. Deci, bottom line este că noi toţi cei de faţă ar trebui să fim mult mai vocali în procesul educaţiei primare, nici nu ştiu, educaţiei de bază. Să le spunem la toţi ăştia: băi, treziţi-vă, nu vă mai uitaţi la seriale americane unde toţi au maşini, case, femei şi nu ştiu ce. Treziţi-vă şi vedeţi că pe pământul ăsta lucrurile se câştigă greu şi cu sudoare, nu cu bitcoin-uri, nu cu şmecherii, nu cu droguri. Da? Dezbaterea asta nici nu are loc în România. Despre ce vorbim? Plăcere de a munci după pensie? Cine dracu să facă aşa ceva, într-o ţară în care vin toţi cu cultură de entitlement”, a mai spus Valentin Lazea.

El a menţionat că declaraţiile reprezintă opiniile proprii şi nu punctul de vedere al băncii centrale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

19 Comentarii

  1. WOW, WOW ! Valentin Lazea….ARE DREPTATE !! Bravoooo ! Asa este, „astia”(ca sa folosesc terminologia lui Lazea)cred sincer, chiar cred ca munca este pentru comunisti, munca era in comunism si de aceea trebuie urat. Da, da , propaganda anticomunista are vina. Le-a bagat in cap nemunca.

  2. Sunt chiar eu șocat ca sunt de acord cu dl Lazea, la virgulă chiar. Și eu m-am saturat de misecuvinism (așa a tradus cineva „entitled”). Nu zic sa iei 5 joburi cum pontifica dezgustătorul consilier al lui Manole prin anii 2000 (el cumulând pensia cu salariul și acum, cred ca va bate 90 de ani tot consiliind).

  3. Dar vai, închideți repede granița că se risipesc proștii care suportă costul celor 16 salarii nesimțite de la ASF, pensii speciale! La 25 de ani se cuvine doar copiilor lui Lazea să aibă case

  4. 50 de milioane pentru naziștii lui Zelenski, bun cost, să-l decontăm de ce nu? Și ce garanții oferă BNR-u că strangulează românii doar un pic, până in 2025, și după inflația scade abrupt? E ca lozinca plandemica, „ne vaccinăm și scăpăm!”

  5. A venit alt imbuibat sa ne certe ca nu muncim destul, ca ne dorim prea mult si prea devreme. Ne-a certat Manole 30 de ani, acu vine boul asta. Adevarul ca voi la BNR munciti de dimineata pana seara. Hai sictir imbuibat BNR!

  6. Ce date o avea Lazea asta, sa sustina „că mulţi din cei de sub 40 de ani au crescut într-o cultură a îndreptăţirii, că totul li se cuvine”. De la BNR?

    In orasele mai mici tinerii refuza un salar minim romanesc. Dupa terminare liceu, facultate, scoala profesionala dispar pe afara. Si intre 25 si 40+ populatia este rarefiata sau lipsa, la munca prin strainatate.
    Un patron sa incerce sa-si deschida un business s-ar putea sa nu aiba efecfiv ce angajati gasi.

  7. @ Cică i-a zis Deloitte și cu Klaas Knot ce să zică și că așa s-a exprimat muncind ca ,,bancher central” că și alții i-au zis că nu e dificil să copieze, chiar dacă nu este de acord Emilia Șercan ,?

  8. & A zis și că îl plătește Isărescu pentru 30 de secunde ca ,,bancher central”, ?

  9. deci in caz ca nu ati realizat ca inflatia a dublat preturile, BNR va spune ca mai vine niste inflatie… cu putin noroc, la anu pe vremea asta o franzela o sa fie 5 lei, o sticla de jumate de apa o sa fie 5-6 lei… si sa vedeti cum o sa fie cand scot plafonarile la energie, cu toate ca prevad ca o sa continue si pentru 2024, ca altfel sunt compromisi la alegeri

  10. Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Loaza,
    puneti poza:
    -are mutra de ejaculator precoce!

  11. @ Este evident și că îl recomandă frumos publicului pe ,,bancherul central”și ”cultura socială” pe care o reprezintă , ?

  12. & Dom’le , probabil că nu se poate zice că ,”l-a maimuțărit”, pe domnu’ Isărescu, ca ,,bancher central” , ? Uneori ziariștii au tendințe să exagereze, ?

  13. Socoteala ? Nu face nimeni nota de plata exacta ? Banii aia care s-au incasat, multi sau putini, pe ce s-au dus ?!

  14. & La Lazea probabil că vorbește capul lui Mitică Dragomir cu pălăria lu’,,bancher central”, că s-a pus ligă pe Isărescu, de când somnolează la BNR, ?

  15. & Mitică Dragomir încă e frustrat că l-au pus pe pritenul lu’ Nicu Ceaușescu la ligă ,Gino, luând liga de pe Mitică și are obiceiul să își schimbe pălările, făcând și un ”brand” din acestă chestie, Isărescu rezistând chiar mai mult ca Ceaușescu, Dragomir pozând recent și cu Pescobar, ? Ăștia de la BNR rămânând un fel de capre care au scăpat de schimbări, dintre cei ”lansați” de evenimentele din 1989, ?

  16. „Din contră, cu cât mai repede se rezolvă, cu atât inflaţia este tranzitorie şi revenim la o normalitate”
    INFLAȚIA NU ESTE TRANZITORIE -ESTE NORMALĂ ȘI ETERNĂ -CÂND MAI MARE,CÂND MAI MICĂ ! MAI DĂ PE LA ASE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.