Revoluție în chirurgie – Transplant complet de ochi, dar și nasul, și buzele

donatori

O premieră mondială în chirurgie aduce o rază de speranţă pentru persoanele care şi-au pierdut funcţia vizuală la nivelul unuia dintre ochi: medicii americani au anunţat joi că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient uman, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea, informează AFP, preluată de Agerpres.

La puţin mai mult de cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţii foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină.

„Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restaurarea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operaţia.

Aceasta a durat aproximativ 21 de ore şi a fost realizată la sfârşitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health.

Pe lângă ochiul stâng şi orbita sa, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei prelevate de la un donator.

Pacientul beneficiar, Aaron James, a suferit un accident la locul de muncă în 2021, când chipul său a atins accidental o linie electrică.

Întrucât el trebuia să ia oricum medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea grefelor realizate la nivelul feţei, Aaron James a fost un candidat ideal pentru ca medicii să încerce şi un transplant de ochi.

„Reuşită enormă”

Este „o reuşită remarcabilă”, ce punctează o etapă importantă spre „obiectivul suprem de a restaura vederea”, a declarat Daniel Pelaez, profesor-asociat de oftalmologie la Universitatea din Miami.

„Este o reuşită enormă”, a declarat şi medicul chirurg Kia Washington, care lucrează de 10 ani în acest domeniu la Universitatea Colorado. „Atât de mulţi oameni încă se îndoiau” că un astfel de transplant „ar fi posibil la oameni”, a adăugat ea.

Potrivit opiniei sale, este probabil exclus, în acest stadiu, ca Aaron James să îşi recapete vederea graţie acestui transplant.

Însă pacientul era conştient că operaţia nu va avea decât un beneficiu estetic în cazul său, potrivit comunicatului publicat de universitatea NYU Langone Health.

„Nu am destule cuvinte pentru a le mulţumi donatorului şi familiei sale, care mi-au oferit o a doua şansă în viaţă într-un moment dificil pentru ei. Sperăm ca povestea mea să poată servi drept sursă de inspiraţie pentru persoanele care suferă răni grave la nivelul feţei şi al ochilor”, a adăugat el în acelaşi comunicat.

Aaron James, care poate totuşi să vadă cu ajutorul ochiului său drept, s-a întors la viaţa lui de zi cu zi din statul Arkansans, unde locuieşte alături de soţia şi fiica lui, şi revine la New York o dată pe lună pentru proceduri de monitorizare medicală.

Conexiune nervoasă

Principala dificultate a unui transplant de ochi este aceea de a ajunge să se restabilească transmisiunile de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secţionat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul.

În trecut, transplanturi de ochi întregi au fost deja realizate pe mici animale, iar vederea a fost restaurată cel puţin parţial în unele dintre cazuri, a precizat Kia Washington.

Însă o astfel de reuşită la oameni va necesita combinarea „mai multor metode diferite”, consideră specialista americană. Printre metodele citate se numără următoarele: terapia genică, utilizarea celulelor stem şi pregătirea creierului beneficiarului prin stimulări electrice.

Va fi oare posibil într-o bună zi să-i fie oferită posibilitatea de a vedea unei persoane oarbe din naştere graţie unui transplant de ochi? Este vorba despre un orizont de timp încă îndepărtat, a declarat Kia Washington. „Însă eu cred că da, acest lucru se va întâmpla în deceniile următoare”, a adăugat ea.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „nu şi-a recăpătat vederea”

    -daaaaaa’ ce ghesheft a făcut,
    măi?

  2. Celule stem ??? De mai bine de 25 de ani se cunoaste utilizarea si rezultatele lor. Toate organismele vii au resurse „lapurtator”. Cand se stie ca este posibil la „un clic distanta” ma intreb va fi posibil? E drept , nu a descoperit nimeni ce se poate intampla cu sute de milioane de oameni angajati in producerea /transportul/ comercializarea etc. „Zero carbon” este important. Oamenii, …sunt alta poveste.

  3. În sfârșit, după zeci de ani de stagnare știința a făcut un mic pas înainte.Cât de accesibilă va fi operația pe viitor când va restaura vederea, pentru amărâții din ce în ce mai mulți care mor azi cu zile pentru că nu pot plăti asigurările și au parte de mai puțină milă ca un câine, asta nu mai spune nemaipomenita știință medicală americană.Asta ține de „știința” politică și avocățească care face progrese evidente însă în sens invers.

  4. Visătorule, doua cești/zi(400gr) de ciocolată caldă făcută din ciocolată 72% neagră îți dublează celulele stem în 2 luni.Însa celulele stem nu sunt cunoscute 100%.În unele cazuri, pot fi asociate cu cancerul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.