Compromisul UE cu vremurile: tehnocrația populistă

Politica italiană se îndreaptă spre un scenariu suprarealist care dă fiori în mai toate cancelariile vestice – un guvern italian de coaliție între naționaliștii anti-UE și separatiștii din Liga Nordului și populiștii eurosceptici dintr-un partid creat de un bufon, Mișcarea de 5 Stele. Aceasta este însă doar o aparență. Președintele Sergio Mattarella pregătește de fapt o guvernare tehnocrată în spatele unui paravan populist care să dea satisfacție electoratului.

De la alegerile de pe 4 martie, a treia economie a zonei euro este condusă de un guvern interimar. Partidul Democrat, de centru-stânga, pro-UE, care conduce țara începând din 2014, a pierdut fără drept de apel alegerile parlamentare, unde a obținut doar circa 22% din voturi. Învingătoare a fost alianța dintre partidele Forza Italia (condusă de Silvio Berlusconi) și Liga Nordului (condusă de Matteo Salvini), cu accente profund eurosceptice. Surprinzător, Liga Nordului s-a plasat în fața partidului lui Berlusconi. Însă cel mai puternic partid din Italia este Mișcarea de 5 Stele, condusă de Luigi di Maio.

O coaliție suprarealistă în Italia

Cei doi lideri antisistem, Salvini și di Maio, au revendicat dreptul de a forma guvernul, însă niciunul nu deține majoritatea parlamentară. Spre spaima Berlinului, a Parisului și a birocraților de la Bruxelles, dintre toate alianțele posibile, ce până mai ieri păreau contra naturii, cea mai probabilă pare în acest moment cea dintre forțele eurosceptice, populiste și naționaliste. Președintele Mattarella, un constituționalist experimentat, a însărcinat-o pe președinta Senatului, Maria Casellati, membră a partidului Forza Italia, să medieze între Salvini şi di Maio pentru formarea unei coaliții de guvernare. Casellati are termen-limită până la finele săptămânii pentru a reuși în această misiune aparent imposibilă, pentru că Mișcarea de 5 Stele exclude orice colaborare cu Liga Nordului, câtă vreme nu se dezice de alianța cu Berlusconi. Populiștii din M5 au declarat război corupției, flagel asociat cu fostul premier italian.

Populiștii buni și populiștii răi

Cum au ajuns personajele importante din statul profund la ideea de a ceda guvernarea unor partide antisistem și cum vor reuși să facă asta fără a periclita buna înțelegere dintre Roma și Bruxelles? Având în vedere că Mișcarea de 5 Stele, înființată în plină criză economică și austeritate de comicul Beppe Grillo, a obținut rezultate surpinzătoare la alegerile regionale, municipale, a fost a treia forță în precedentul parlament, iar acum, în 2018, a devenit cel mai important partid din Italia, era greu ca vocea a milioane de italieni să fie ignorată.

Pentru strategii de la Roma, Liga Nordului este un partid periculos pentru că are o istorie în spate, are structuri teritoriale puternice și un discurs identitar, antiimigrație, naționalist și chiar separatist. În schimb, Mișcarea de 5 Stele este un partid încă lipsit de o identitate clară, mult mai maleabil și cu un discurs eurosceptic mai puțin strident. Președintele Mattarella, scrie presa italiană, a observat că M5 este dispusă la concesii, în primul rând în poziționarea pe plan extern, devenită tot mai atlantică. Acum, președintele Italiei încearcă să „îmblânzească“ acest partid și să-i dea rolul de vioară întâi într-un guvern de coaliție cu Liga Nordului.

„Îmblânzirea“ partidelor antisistem

Chiar și liderul Luigi di Maio a ajutat la această „îmblânzire“ – ca răspuns la acuzele repetate ale rivalilor politici privind incompetența candidaților săi, Di Maio a propus pentru alegerile din martie mulți candidați veniți din mediul academic, digerabili pentru sistemul de la Roma. Dintre aceștia se remarcă potențialul premier al Italiei, Giacinto Della Cananea, un profesor de drept european din Roma, care a deținut mai multe roluri de plan secund în guvernele italiene și mai cu seamă în colaborarea juridică franco-italiană și germano-italiană. La 31 de ani, liderul populist Di Maio știe că are șanse nule să fie învestit premier, motiv pentru care mizează pe Della Cananaea. Cabinetul său ar urma, mai mult ca sigur, să fie populat de mulți dintre aleșii de pe lista „academică“ a Mișcării de 5 Stele, personaje cu puțină experiență politică, fără mari afinități cu linia populistă a partidului, practic tehnocrați introduși în parlament prin strategia lui Di Maio.

Există și o altă variantă pentru o guvernare tehnocrată cu mască populistă. Negocierile pentru formarea guvernului nu au un sens unic. Președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico, a fost însărcinat să poarte discuții pentru o eventuală coaliție între M5 și Partidul Democrat, proeuropean, o perspectivă de guvernare mult mai pe placul Bruxelles-ului. Rolul de punte între aceste două partide îi revine venerabilului fost judecător constituțional Sabino Cassese, un adept al globalizării și multilateralismului la nivel internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. Utopia Uniunii Europene: uniunea politica. Un fel de Uniune Sovietica in care indiferent de votul popular este adus la putere un guvern pro-Berlin- conducatorul de facto al UE. Sovieticii erau mai sinceri aveau partid unic peste tot in blocul sovietic acum UEul ne vinde iluzia pluripartidismului in realitate partide aservite Germaniei.
    Aceasta Uniune Europeana trebuia sa se opreasca la o Uniune Economica. Pentru ca daca ajungi si faci parlament european cine conduce atunci Europa in speta Germania va dori si va impune in tarile UE guvernele care ii convin ei. Degeaba voteaza omul anti sistem si impotriva birocratiei de la Bruxelles ca nu are nici o sansa ca vocea celor pe care ii voteaza sa se auda, pt ca la Bruxelles sta Germania care doreste in guvernele tarilor UE oameni aserviti ei adica prosistem si progerman.

  2. UE e oricum praf. Toate sfortarile celor de la Berlin si Paris sunt oricum sortite esecului. Numai naivii din Romania mai viaeaza cai verzi pe pereti si „o tara ca afara”!

  3. Din pacate si in anul 2007 si azi in 2018 singura noastra alternativa este U.E., place nu place, cam asta este alternativa pentru noi romanii deoarece altfel suntem inghititi de … Rusia ! Sa auzim si de mai bine !

    • Are vreo importanta in burta cui ajungem? Daca suntem inghititi inghititi ramanem, doar daca ne inghite balena din Pinocchio mai avem o sansa sa iesim din burta balenei.

    • Pt.rob. Toate ticalosiile la adresa ROMANIEI din ultimul secol ii au ca regizori pe … rusi adica: Ticalosia din 1940 -Dictatul de la Viena; Ticalosia din 30. dec.1947 alungarea NORMALITATII DIN ROMANIA: DEMOCRATIE, CAPITALISM, MONARHIE; Ticalosia din dec.89-Lovitura de stat data impreuna cu cozile de topor ale rusilor in tara asta ! In rest sanatate maxima .. !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.