Conacul lui Berlusconi – muzeu. Dezvăluiri pentru posibilii vizitatori

Colaj: COTIDIANUL

Conacul de lângă Milano al regretatului Silvio Berlusconi ar putea fi transformat într-un muzeu dedicat celui care a fost de trei ori prim-ministru italian.

Berlusconi, decedat în iunie la vârsta de 86 de ani, a cumpărat Villa San Martino, reședința sa principală, la începutul anilor 1970. Este locul în care miliardarul a găzduit întâlniri private de afaceri și politice, precum și unele dintre infamele sale petreceri „bunga bunga”.

Testamentul lui Berlusconi este de așteptat să fie citit săptămâna viitoare. O sursă din cadrul partidului Forza Italia al politicianului a confirmat informații potrivit cărora Villa San Martino, din Arcore, nordul Italiei, ar putea fi transformată într-un muzeu, adăugând că în acest stadiu e „o idee generală” discutată de rudele lui Berlusconi.

Sugestia inițială, potrivit ziarului Il Messaggero, este ca conacul să fie disponibil pentru tururi private înainte de a-l deschide în cele din urmă ca muzeu pentru publicul larg.

Dezvăluiri privind lucrurile ce le-ar putea vedea vizitatorii

Berlusconi a umplut conacul cu 70 de camere cu opere de artă, inclusiv cele ale lui Rembrandt și Titian, precum și sute de portrete – multe chiar ale sale.

Vila mai conține – se pare că într-o baie – documentul „contractului cu italienii” pe care l-a semnat la televiziunea națională și în care promitea să scadă taxele, să creeze locuri de muncă și să construiască infrastructură, înainte de alegerile sale generale victorioase din 2001.

Biblioteca este aprovizionată cu peste 10.000 de cărți, inclusiv biografii ale lui Winston Churchill și Margaret Thatcher, în timp ce biroul său este plin cu cadouri de la lideri mondiali, inclusiv regretata Regina Elisabeta a II-a și prietenul său Muammar Gaddafi.

Odată deschis vizitatorilor, aceștia își vor putea aduce omagiul lui Berlusconi în grădina imensă a vilei, unde a construit un mausoleu de marmură care conține rămășițele sale pământești.

Il Messaggero a relatat că înregistrările discursurilor lui Berlusconi vor fi proiectate pe holurile vilei, în timp ce un documentar – Il fiume della libertà (râul libertății) – realizat în 2013 pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Forza Italia – va fi difuzat repetitiv.

Incertitudini legate de moștenitori

Berlusconi, care a avut investiții în orice, de la proprietăți și servicii bancare până la mass-media și fotbal, a lăsat în urmă un imperiu estimat la 7,4 miliarde de dolari (5,8 miliarde de lire sterline) în aprilie 2023, potrivit indicelui miliardarilor Bloomberg.

Nu a lăsat nicio indicație, cel puțin nu în mod public, despre cine va prelua imperiul său după moartea sa; cu toate acestea, o sursă apropiată lui a declarat recent pentru The Guardian că „toată lumea va fi îngrijită, inclusiv fostele sale soții”. Berlusconi a avut doi copii – Marina și Pier Silvio – cu Carla Elvira Dall’Oglio, prima sa soție, și trei – Barbara, Eleonora și Luigi – cu Veronica Lario, a doua sa soție.

Bogăția sa vastă include clubul de fotbal AC Monza, proprietăți, iahturi și opere de artă, dar principalul atu este Mediaset, cel mai mare radiodifuzor comercial al Italiei și vehicul pentru dominația sa asupra dezbaterii naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.