Conducta Nord Stream, închisă pentru 10 zile

Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie.

Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.

Canada a declarat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Europa se teme că Rusia ar putea prelungi mentenanța programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a dus la măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi uriașe pentru consumatori.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.

„Bazându-ne pe modelul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune ‘acum nu mai putem să-l pornim'”, a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru întreținere a fost un eveniment programat, și că nimeni nu „inventează” nicio reparație.

Există și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferența forțelor rusești de ocupație.

Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.

„Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream”, a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.

Germania a salutat la sfârșitul săptămânii decizia Canadei de a emite un „permis limitat în timp și revocabil” pentru a permite returnarea echipamentelor necesare conductei Nord Stream 1.

Dar ministerele ucrainene de energie și de externe au declarat într-o declarație că sunt „profund dezamăgite” și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei”.

Siemens Energy a declarat că lucrează la alte aprobări oficiale și la logistică pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.

Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este „imposibil” ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.

În anii anteriori, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat aproximativ 10-12 zile și s-a încheiat la timp.

Germania a trecut la etapa a doua a unui plan de urgență pe trei niveluri privind gazele naturale, care reprezintă un pas înainte spre raționalizarea consumului de combustibil.

De asemenea, a avertizat asupra recesiunii dacă fluxurile de gaz rusesc vor fi oprite. Lovitura pentru economie ar putea fi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a acestui an, au arătat luna trecută date ale asociației industriale vbw din landul Bavaria.

„Încetarea bruscă a importurilor de gaze rusești ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra forței de muncă din Germania… aproximativ 5,6 milioane de locuri de muncă ar fi afectate de consecințe”, a declarat directorul general al vwb, Bertram Brossardt.

Efectele ar fi și mai ample. O oprire completă ar menține prețurile europene la gaze, care au afectat deja industria și gospodăriile, la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

Prețurile angro la gazul olandez, care reprezintă referința europeană, au crescut cu peste 400% din iulie anul trecut.

„Dacă Nord Stream se întrerupe sau dacă Germania își pierde toate importurile din Rusia, atunci efectul se va resimți în întreaga Europă de nord-vest”, a declarat ministrul olandez al energiei, Rob Jetten.

Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, acesta a declarat că zăcământul olandez de gaze Groningen ar putea fi în continuare solicitat pentru a ajuta țările vecine în cazul unei întreruperi complete a livrărilor rusești, dar creșterea producției ar risca să provoace cutremure.

O oprire a aprovizionării prin Nord Stream 1 ar afecta atât Rusia, cât și Europa de Vest, deoarece ar pierde venituri.

Întreținerea prelungită ar putea duce, de asemenea, la mai multe opriri ale producției de gaze rusești, în raport cu declinul de 9% de la an la an al producției Gazprom raportat până acum, a apreciat Goldman Sachs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

19 Comentarii

  1. Am inteles ca vor repara canadienii un nu stiu ce si il vor livra rusiei pentru conducta! Parca zilele trecute germanica era ofuscata pe ucraina pentru un acelasi utilaj/masinarie pe care, cica, icraina a pus stapanire desi era deteriorat sau stricat de razboi. Minti bolnave.

  2. Pai nu tot Germania zicea ca nu vrea sa fie la mana rusilor? Acuma ca opresc gazul rusii si ii lasa sa faca ce vor ei nu e bine? Ipocriti rau germanii astia

  3. …. la marele pericol de război. La începutul războiului, NATO spunea că nu există pericolul extinderii războiului, dar vor băga sancțiuni. După care a urmat întărirea flancului estic, ca și cum rușii voiau să invadeze toată Europa; nu se știe cum s-a fâcut trecerea asta și de ce. Acum rușii participă chiar ei la sancțiuni, dar s-a speriat mama Europa sancționatoarea care simte acum pe pielea ei efectul sancțiunilor.Aici se vede diferența dintre dictatorul Putin care visează la Imperiul rus și papagalii europeni care visează și ei la Imperiul european care nu a existat niciodată !

  4. Rușii trimit gaz si vesticii trimit arme in Ucraina ?
    Sa închidă conducta complet !
    Dacă-i bal, bal sa fie !

  5. Gurile rele zic ca intreruperea nu e pe 10 zile, ci de fapt pe tot secolul.
    Si ca adio gaz si petrol rusesc.
    Stiti ce inseamna asta, nu?
    Razboi. Iminent. Scoateti propaganda din pod.

  6. Si cam cu ce ne afecteaza pe noi? Hai sa plangem de mila Germaniei. Ca o sa se transfere inflatia si la noi e una dar sa miorlai ca ingheti de frig la iarna e alta. Asa a fost si iarna trecuta, toata lumea ingheta de frig dar in case tot 23 grade erau. A crescut pretul la combustibil dar soselele si bulevardele sunt pline zi si noapte.

  7. plus mai e una daca nu vor gaz atunci de ce vor sa repare si dupa cat erau de sfortosi germanii de ce au nevoie de canadieni ca sa repare o piesa?

  8. Dacă avizau pozitiv conducta Nord Stream 2, acum ar fi primit gaze prin intermediul ei. Din partea mea, să nu le mai dea Putin nici-un milimetru cub de gaz că merită acest lucru.

  9. Cat tupeu si nesimtire pot dovedi circarii de la Kiev? Raspunsul corect: fara limita! Acum cateva zile au solicitat imperativ, asa cum s-au invatat de ceva vreme, canadienilor sa opreasca livrarea unei turbine pentru Nord Stream 1, ceeace ar fi avut drept consecinta reducerea drastica a volumului de gaz rusesc pe respectiva conducta. Solutia propusa de nesimtiti?
    Utilizarea de catre Rusia a conductelor care trec prin Ucraina!!!

  10. TE PLATESC BINE RUSII…MAI BINE TE AI DUCE LA EI, CEA MAI FAINA VIATA DE PE PAMANT

  11. 1. Am introdus enspe pachete de sanctiuni ca sa reducem finantarea masinii de razboi ruse. Pai daca rusii opresc gazul si nu mai iau banii de la noi, in 2-3 zile ii bat ukranii prin Moscova. Deci e de bine asta cu oprirea gazului!
    2. Rusii au nevoie disperata de bani pentru a-si finanta invazia. Deci nu au niciun interes sa renunte la 1 miliard de euroi pe zi. Atunci de ce se creeaza isteria asta cu nu mai porneste gazul?
    Se pare ca eu nu mai gandesc logic …

  12. Eu nu aș mai pompa nici un mc de gaz ! Punct. Ați vrut sancțuni, na poftim ce ați vrut ! Tot gazul cît mai este l-aș ține pt neamul meu și prieteni, că oricum mai e numai pt maxim 100 de ani.

  13. Ma intriga f tare o nedumerire: la ce o fi servind colierul acela din prim-plan din platbanda de cel putin 20 mm, prins cu ditamai surubul de teava? Ca ca sa tina teava sa nu explodeze, in niciun caz.
    Banuiesc ca ca sa agati vreo tablita de el cu: ,,Atentie se lucreaza”, sau ,,Aici sunt banii d-voastra”.

  14. Pe 9 iulie, a doua fabrică de GNL din Statele Unite a fost aruncată în aer. De data aceasta în Oklahoma, în Medford. Americanii susțin că cauza incendiului este necunoscută. Prima fabrică de GNL – Freeport LNG – a fost aruncată în aer în urmă cu exact o lună, pe 8 iunie.

    Franța a devenit cel mai mare cumpărător de gaz natural lichefiat rusesc. Acest lucru este declarat într-un studiu al Centrului analitic finlandez pentru Cercetare în Energie și Aer Curat (CREA).

    Belgia ocupă locul al doilea în ceea ce privește importurile rusești de GNL. În același timp, analiștii finlandezi au subliniat că vorbim de tranzacții spot, nu de contracte de furnizare pe termen lung. Potrivit experților, aceasta înseamnă că autoritățile acestor țări au luat o decizie conștientă de a folosi combustibil rusesc.

    După cum explică ziarul german Die Welt, Franța se confruntă în prezent cu probleme în sectorul energetic. În special, din motive tehnice, lucrările multor centrale nucleare au fost suspendate. În același timp, în țară funcționează patru terminale GNL.

  15. darar son kida definitiv. Slen kida pa toate. Nu meritati mila de la poporul Rus, ardevar focu de tatari nespalati de ilfov si teleorman.

    hygena voastra corporala faca ca statul Dobrogea sa va ceara vize aprobate in pasapoarte, cand intrati sau incercati sa ajungeti la mare. Nu e Marea pantru voi, bha strambilor.

    mereti la tataru juma da buletin basescu petrov1, sin trebatil ca la cine si de ce a vandut podgoriile. Si ca de ce a inmormantat economia, ingropat industria si demolat infrastructura. Neamu vostru de tatari negri si strambi.

  16. Pe fondul situației cu întreținerea planificată a NS-1, experții pieței energetice consideră că prețurile gazelor vor accelera din nou creșterea de astăzi. Este de așteptat ca până la sfârșitul săptămânii prețurile în Europa să depășească 2,5 mii de dolari la mia de metri cubi, cu cele mai optimiste prognoze pentru consumatorii europeni. Sunt menționate și alte valori – până la 3,3 mii de dolari.

  17. Securiștii teroriști vor să dea proiect de lege să se întoarcă românii din Diaspora în 15 zile în țară pentru pregătire militară!!?? Cine e nebun să vină să îi apere pe teroriștii sataniști și să își lase jobul, casa și ce și-a făcut afară?!! Ce fumează ăștia de debitează numai inepții ori satanistii nazisti consumă prea multe prafuri!! Nu o să vină nimeni normal la cap ca să apere pe sataniști ca carne de tun!!!

  18. Securiștii teroriști vor să dea proiect de lege să se întoarcă românii din Diaspora în 15 zile în țară pentru pregătire militară!!?? Cine e nebun să vină să îi apere pe teroriștii sataniști și să își lase jobul, casa și ce și-a făcut afară?!! Ce fumează ăștia de debitează numai inepții ori satanistii nazisti consumă prea multe prafuri!! Nu o să vină nimeni normal la cap ca să apere pe sataniști ca carne de tun!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.