Consiliul Fiscal: Guvernul va depăși ținta de deficit

Guvernul va depăși în acest an ținta de deficit bugetar, susține Consiliul Fiscal după ce a analizat proiectul de buget. ”Majorarea țintei de deficit bugetar pentru anul 2019 și subdimensionarea aparentă a cheltuielilor de asistență socială și a celor aferente contribuției către bugetul UE implică un deficit situat în imediata vecinătate a nivelului de referință de 3% din PIB chiar şi ignorând problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare identificată în contextul opiniei Consiliului fiscal din 5 februarie 2019 (4,5 miliarde lei, în condițiile în care taxa pe activele bancare ar fi menținută în forma curentă). Luând în calcul și această supradimensionare, apreciem că este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condițiile menținerii unor politici n eschimbate. În ceea ce privește evoluțiile pe termen mediu, Consiliul fiscal își menține aserțiunea cu privire la faptul că balanța riscurilor este înclinatăcovârșitor în direcția înregistrării unor deficite mai ridicate decât cele preconizate de Strategia Fiscal-Bugetară 2019-2021, situate semnificativ deasupra nivelului de referință de 3% din PIB aferent brațului corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere”, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Consiliul a remarcat diferențe semnificative ce apar la nivelul bugetului consolidat aferent anului 2019 între forma trimisă de Guvern spre formularea opiniei inițiale în 31 ianuarie 2019 și cea ulterior aprobată de Executiv și trimisă în Parlament. Veniturile și cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,165 miliarde lei, cu diferențe semnificative în dimensionarea unor agregate de cheltuieli. Astfel, pe venituri, majorarea este localizată exclusiv la nivelul intrărilor estimate din fonduri UE nerambursabile, iar acestea par să se regăsească, împreună cu cofinanțarea aferentă la nivelul cheltuielilor de capital (mai mari cu 2,47 miliarde de lei, din care 1,4 miliarde par a corespunde veniturilor suplimentare de la UE și cofinanțării aferente). Dincolo de majorarea mai sus menționată de la nivelul cheltuielilor de capital, majorări semnificative apar la nivelul cheltuielilor cu bunurile și serviciile (+1,5 miliarde lei) și alte cheltuieli (+0,5 miliarde lei). În compensare, apar
reduceri de proporții la nivelul cheltuielilor de asistență socială (-2,2 miliarde lei) și alte transferuri (-0,7 miliarde lei).
În cazul cheltuielilor de asistență socială, sunt operate revizuiri descendente ale cheltuielilor estimate la nivelul bugetului de stat (-0,9 miliarde lei) și bugetului
asigurărilor sociale de stat (-1,2 miliarde lei). Dată fiind execuția bugetară aferentă lunii ianuarie 2019, precum și majorarea de la 1.100 la 1.265 lei a valorii punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, apreciem că suma bugetată în varianta aprobată de guvern a bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) apare drept inferioară necesarului probabil de plată pentru anul 2019 cu circa 2 miliarde lei, o sumă mai mare decât reducerea de 1,2 miliarde lei operată la nivelul BASS. În plus, Consiliul fiscal nu a identificat elemente de natură să justifice reducerea cheltuielilor de asistență socială aferente bugetului de stat comparativ cu varianta inițială a construcției bugetare.
În cazul revizuirii descendente operate la nivelul categoriei alte transferuri, sursa principală este reprezentată de contribuția României către bugetul UE (-0,52
miliarde lei), o altă cheltuială cu caracter nediscreționar (obligatoriu) pentru a cărei reducere nu îi găsim o justificare.
Ulterior dezbaterilor parlamentare, varianta de buget consolidat pe anul 2019 aprobată de Guvern a consemnat o suplimentare a cheltuielilor totale și a deficitului cu 2,13 miliarde lei, având drept sursă principală majorarea cu 2,03 miliarde lei a cheltuielilor de asistență socială generată de adoptarea amendamentului cu privire la dublarea alocației pentru copii, căreia i se adaugă o majorare a cheltuielilor cu bunuri și servicii (+0,47 miliarde lei) și a cheltuielilor de capital (0,28 miliarde lei), compensate parțial de reducerea estimării cu privire la anvelopa salarială din sectorul public cu 0,42 miliarde de lei. Impactul anualizat al majorării alocațiilor pentru copii (2,56 miliarde lei) se regăsește și la nivelul proiecțiilor bugetare pe termen mediu (2020 și 2021), țintele de deficit asumate fiind majorate cu suma respectivă în raport cu varianta notificată Consiliului fiscal în data de 31 ianuarie.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Iar a fost scos la inaintare acest godac. Sictir ! Faci Braila de ras mai idiotule…?!

  2. Nu vor depasi Deficitul bugetar!
    In iulie-august vor face Rectificarea bugetara, vor TAIA in carne vie, MULTE Miliarde de la Cheltuieli, vor da la Salarii si Pensii si IOC Investitii, plus Laude: „ne-am incadrat in Deficit”!
    ZERO Spitale, ZERO Km de Autostrazi, ZERO Crese si Gradinite moderne, ZERO Km de Cale ferata modernizati, MINIM Istoric la asorbtia de fonduri europene, FIX ca-n 2018!
    Duduie Romania, duduie in SUBDEZVOLTARE, modelul lui Dragnea e Teleormanistanul: Depopulare, Subdezvoltare si Imbatranire!
    Votati PSD, saracie garantata!

  3. Consiliul fiscal are deptate,dar deficitul bugetar va fi mai mare , intre 4% si 5%.
    Nu trebuie sa fii savant ca sa vezi ca acesta e un buget al subdezvoltarii! Constructia lui a inceput de la cheltuieli si apoi s-a mers catre venituri. Veniturile erau mult mai mici decat cheltuielile si atunci au inceput sa caute „solutii”. Si au inceput sa umble la cifre si nu numai,adica cursul euro/leu,absorbtie bani europeni,transferul unor cheltuieli la administratiile locale,reducerea accentuata a investitiilor,amanarea cresterii de pensii de la 1 ianuarie la 1 septembrie,etc.
    DE ACEEA AU DUS BUGETUL IN PARLAMENT CU 3 LUNI INTARZIERE! Nu le iesea stamba la cot!
    Culmea ipocriziei si a tupeului au dat vina pe Iohannis! Presedintele a uzat legal de prerogativele sale constitutionale. Dar Dragnea & comp. si-au facut un calcul si anume ca minciuna lor daca va fi crezuta de 3-4 cetateni din 10 atunci si-au atins scopul mizarabil si electoral! NISTE TICALOSI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.