Controale medicale gratuite la sate

 În weekendurile din perioada 9 septembrie – 5 noiembrie 2023, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). „Nu am făcut destul” este o caravană de controale medicale gratuite în mediul rural, ajunsă la a X-a ediție.

 

Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală. Aceste controale vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

 

Caravana ajunge anul acesta în județele Galați (comunele Suhurlui și Cuza Vodă), Vrancea (Cîmpuri și Tulnici), Vaslui (Girceni și Oltenești), Dolj (Măceșu de Sus) și Brașov (Teliu). Calendarul ediției din 2023:

– 9, 16 & 17 septembrie – Teliu, jud. Brașov

– 16, 23 & 24 septembrie – Suhurlui, jud Galați

– 23, 30 septembrie & 1 octombrie – Oltenești, jud. Vaslui

– 30 septembrie, 7 & 8 octombrie – Cîmpuri, jud. Vrancea

– 7, 14 & 15 octombrie – Măceșu de Sus, jud. Dolj

– 14, 21 & 22 octombrie – Cuza Vodă, jud. Galați

– 21, 28 & 28 octombrie – Tulnici, jud. Vrancea

– 28 octombrie, 4 & 5 noiembrie – Girceni, jud. Vaslui.

Vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de sânge și urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de la analize, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite. Costul total al analizelor de care beneficiază o persoană în caravană poate ajunge până la 2.750 lei.

Pe lângă controalele medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural.

Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea urmări video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

 

Pe parcursul celor nouă ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

 

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și este susținută de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging.

Parteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Viața liberă.

 

Detalii despre campanie pot fi găsite și pe: www.invingemcancerul.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. NU ACCEPTATI MIZERIA! este o STATISTICA in experimentul asupra ROMANIEI! TREZITI-VA! ASTIA NU SUNT DOCTORI. SUNT „SPECIALISTII” MENGELE ALE FIRMELOR FARMACEUTICE! IN CAUTARE DE COBAI!

  2. Au ieșit cu arcanu’ să mai prindă mușterii. Nu mai pot ei de grija oamenilor!

  3. Inving pe masa! Aduna date personale pentru a candida ca partid politic sau individ politic! E aceeasi manevra identic cu a usr intinsa pe 2 ani cu ‘fara penali in functii publice’ si ne-am trezit cu ei inscrisi pe liste la alegeri ca partid politic si in final, cu cativa #gisti direct in borcanul cu bani mierosi.

  4. România e pe ultimul loc din UE în ceea ce privește prevenția, ca rezultat direct al acestui fapt (printre altele), românii TRĂIESC cu zece ani mai puțin (în medie) față de spanioli sau italieni. Asta sunt statistici, nu păreri.
    Comentariile de mai sus mă sperie, nu pot să cred că suntem atât de înapoiați și de needucați.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.