Controlul strategic al unui echilibru zonal

Controlul strategic al unui echilibru zonal. Nicăieri în lume sentimentul antiamerican nu e mai acut ca în Afganistanul talibanilor, dar această realitate nu mai are o pondere geostrategică importantă. Acum, Pakistanul poate controla lumea violenţelor talibane.

Când erau sovieticii acolo, tamponul strategic care e Afganistanul în proximitatea Indiei şi a Pakistanului, doi inamici cu putere nucleară, era mai puţin influenţat de Pakistan. India era un partener al sovieticilor. După retragerea sovieticilor, acest important tampon geostrategic a trecut sub influenţă pakistaneză şi americană. Când? După ce India a devenit putere nucleară.

Acum, căutăm fel de fel de explicaţii pentru situaţia din Afganistan, dar ultimul rând de ipoteze la care ne gândim este că acolo s-a jucat în secret un joc de stabilizare a unui tampon între doi inamici dotaţi cu arma nucleară.

Şcolile talibanilor, cu ajutorul cărora sovieticii au fost contracaraţi în Afganistan, au primit finanţare din Pakistan, care era sprijinit financiar, în acest scop, de SUA. După sovietici, talibanii au guvernat vreme de cinci ani, din 1996 până în 2001. În 1997, India devenea putere nucleară şi echilibrele zonei erau drastic resetate. Exista pericolul ca zona de influenţă a Indiei să se apropie prea mult de Pakistan? Aşa s-ar fi întâmplat dacă talibanii ar fi acceptat sprijin financiar din partea Indiei.

SUA nu controlau India, dar aveau un control sofisticat în Pakistan.

Acum, prin Pakistan, are şi un anume control asupra talibanilor? Cât să nu accepte influenţele Indiei, probabil că da.

E de aşteptat ca aceste jocuri de strategie să fi contat mai mult decât povestea propagandistică despre democratizarea Afganistanului, bună de vândut acelei media care alege întotdeauna idealismul moral, în vreme ce statele aleg realismul politic.

Tamponul e consolidat, acum, printr-o armată talibană dotată cu echipament american. Perfidul Albion are, din nou, poziţii slabe în India şi speranţe mici să devină Mastermind în zonă.

Adevăratul câştigător al războiului din Afganistan este Pakistanul, spune un comentariu recent din „New York Times”. N-ar fi fost nici patriotic, nici moral dacă ar fi adăugat că acesta a fost, de altfel, adevăratul scop al războiului.

Creaţie antisovietico-pakistanezo-americană, care a devenit radical antiamericană după ce primii talibani au preluat puterea la Kabul, Bin Laden ar fi trebuit inventat dacă n-ar fi fost deja inventat. Noua putere de influenţă a Indiei nucleare cerea un personaj ca Bin Laden pentru ca americanii să vrea să ducă trupe pe teritoriul care asigură tamponul de echilibru.

Ce ar fi înţeles opinia publică dacă i s-ar fi explicat că în jocul nuclear dintre India şi Pakistan, SUA au ales să joace de partea Pakistanului? Dar verişorii de la Londra?

Noua generaţie de talibani are mari şanse să treacă drept moderată dacă faptele cele mai abominabile vor putea fi atribuite francizei ISIS din Afganistan. Ceea ce şeful acestei francizei a şi declarat deja într-un reportaj al Clarissei Ward. Talibanii, spunea el, au acum tendinţe de acţiune care nu reprezintă adevăratele cerinţe ale Şariei. Nu sunt băieţi buni, dar vom sta cu ei la aceeaşi masă, a spus preşedintele Biden.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1113 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „Adevăratul câştigător al războiului din Afganistan este Pakistanul, spune un comentariu recent din „New York Times”.”…
    Abureli NYT… Ce sa cistige Pakistanul? A „cistigat” taierea ajutorului militar amrican, ca Trump nu se juca cu termenii!
    Cite miliarde a pierdut, pentru fiecare an, fiindca publicului american i s-a spus (nu stim daca era si adevarat, si nu stim daca americanii STIAU de multi ani ca Bin-Laden e acolo – cum spun multi cunoscatori…) ca Pakistanul L-A ADAPOSTIT IN CUNOSTINTA DE CAUZA pe Bin-Laden, tradind aliatul american? A compensat Pakistanul acele miliarde de $ americani gratuiti cu controlul pantelor desertice ale Afghanistanului „cistigat”? HAHAHAHAHAHA!
    …iar India, ce mare interes ar putea avea sa stea pe pantele afghane la frontiera cu Pakistanul inamic? N-are destule probleme cu musulmanii din Kashmir, i-ar mai trebui probleme in continuarea frontierei spre vest? Sa sparie Pakistanul ca navalesc dinpre nord soldatii indieni cu pumnii strinsi, cum s-au batut in Himalaya cu soldatii chinezi? HAHAHAHAHAHA!
    NYT face planuri din cutite si pahara, vorba poietului non-pereche.
    Singurii interesati in Afghanistan au fost amerlocii, ca sa separe India de zona de influenta rusa din Asia centrala, ca rusii deja aveau cu India cooperari privind productia in comun de avioane de lupta supersonice, iar ocupind amerlocii Afghanistanul, transporturile directe intre Rusia si India erau blocate. Acum, nu mai controleaza nimeni spatiul aerian de deasupra Afghanistanului, asa ca rusii pot relua liniile directe. Daca talibanii vor avea ceva de comentat impotriva, rusii vor sprijini secesiunea tadjicilor din Hindukush, si vor face praf guvernarea talibanilor. Punct, si de la capat…

  2. Adevăratul câştigător al războiului din Afganistan este poporul afgan care s-a eliberat din situatia de colonie a SUA si NATO prin razboi de guerila!Este demonstrat ca singura arma eficienta in orice razboi este kalasnikovul..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.